У 1999-му загинув В'ячеслав Чорновіл, президентом України вдруге став Кучма, а колишнього прем'єр-міністра Лазаренка заарештували за розкрадання держмайна в особливо великих розмірах. На Закарпатті виплавили перший злиток українського золота (його вага становила 5 кілограмів 721 грамів). Наша Батьківщина пережила жорстку бензинову кризу. А Конституційний Суд скасував смертну кару і механізм її відновлення.

На спортивній арені починається домінування братів Кличків. Віталій вперше став чемпіоном світу (за версією WBO), нокаутом перемігши британця Гербі Гайда. А найуспішніший тенісист в історії України Андрій Медвєдєв дійшов до фіналу Roland Garros. У тій епічній битві він програв Андре Агассі – 2:3 (6:1, 6:2, 4:6, 3:6, 4:6), дозволивши американцю оформити камбек.

Матч, який подарував глядачам зливу емоцій, мав не менш інтригуючу передісторію. Медвєдєв, який свого часу посідав четверте місце світового рейтингу, загруз у депресії і впав аж на 100-й щабель. 24-річний українець серйозно міркував над завершенням кар'єри, але його відмовив... Агассі. Якось Андрій випивав у барі в Монте-Карло. До нього приєднався Андре, який теж був не проти вихилити чарчину – намагався втопити біль після розлучення з Брук Шилдс.

Агассі дав кілька цінних порад українському колезі, детально проаналізувавши стиль його гри. Перед фіналом Roland Garros американець з жахом згадував, що "сам створив цього дракона". І той ледь не зжер Агассі. Втім, останнє слово таки було за Андре. Ймовірно, ключову роль зіграло те, що матч довелося переривати через рясний дощ.

Фото Imago

Після тієї поразки Андрій Медвєдєв ще два роки провів на корті, а тоді повісив ракетку на гвіздок. За свою професійну кар'єру українська зірка здобув 11 титулів у турнірах ATP в одиночному розряді. До слова, Roland Garros він таки вигравав. Але серед юнаків.

Через кілька років після завершення кар'єри Медвєдєв дав інтерв'ю виданню Україна молода, де пояснив своє рішення. "Якщо порівняти з іншими спортсменами, то, звичайно, я рано зав'язав з тенісом. На жаль, тоді я не назвав якісь конкретні причини, чому завершив кар'єру. Я не був сильно травмованим, вік та здоров'я мені дозволяли грати ще років п'ять, тож, у принципі, я ще й досі міг би бути чинним атлетом. Але у 25 років мені здалося, що я займаюся не тією справою. Так, я спортсмен, так, у мене виходить, я дуже люблю теніс і спорт. Але не моє це було".

Фото Imago

Після великого спорту Медвєдєв перемкнувся на меблевий бізнес. "Це можна охарактеризувати як примноження капіталу, який я заробив, коли був спортсменом. Так, мені подобається цим займатися, але знову ж таки – не зовсім моє. Колись хотілося бігати на корті в шортах, а зараз мені вже хочеться ходити в костюмах на роботу. Для мене теніс був креативною, дуже важкою професією, яка займала все життя. Зараз прийшло розуміння, що я хочу вже чогось іншого. І я радий, що настав момент, коли почав рухатися в іншому напрямку", – казав тенісна зірка.

Дуже відверто Медвєдєв розповідав, що любов до України оселилася в його серці не відразу. Це було зріле почуття. "Я ніколи не приховував, що раніше Батьківщиною для мене був Радянський Союз, бо я там народився. І полюбити Україну з першого погляду я не міг – раніше столицею була Москва, у мене багато друзів у росії, моє коріння — з Уралу. До того ж я довго працював за кордоном, і мені складно було зрозуміти психологію України. Поміняти щось у 17-річній голові було важко. Але тепер я вважаю, що моя любов до України набагато глибша, тому що зараз я її люблю свідомо".

Як виявилося, легенді українського тенісу ще у 1995-му пропонували переїзд у Москву на вигідних умовах: розкішна квартира, велика зарплата. Але Андрій відмовився. Вже тоді відчував, що "на пенсії" його тягнутиме у Київ.

У 2004-му Медвєдєв був учасником Помаранчевої революції. Стверджує, що його меблева фірма возила на Майдан дрова для багать, адже сировини мала вдосталь.

У 2011-му тенісна зірка став учасником жахливих подій. У ніч на 15 січня його Toyota Land Cruiser врізалася в чоловіка на пішохідному переході біля села Глеваха Київської області. Удар був настільки потужним, що потерпілий вилетів на сусідню смугу, де його ще й переїхала фура. Вижити не було шансів.

Спершу Медвєдєв категорично заперечував, що за кермом був він. На допиті говорив, що тієї злощасної ночі викликав драйвера, щоб той відвіз його додому, тенісист заснув, потім відчув удар, коли прокинувся – побачив порожню машину, а драйвер втік. А от свідки стверджували, що за кермом був екс-тенісист. До того ж п'яний.

У підсумку Медвєдєв уникнув в'язниці. "На думку судмедексперта, автомобіль Toyota зламав пішоходу ногу. А ось смерть чоловіка настала вже після того, як його переїхала фура. Що стосується проб на алкоголь, у водія позашляховика кількість проміле була вищою за норму", – наводить слова тодішнього начальника прес-служби МВС у Київській області Миколи Жуковича портал isport.

Фото Богдана Проскурова

На початку повномасштабного вторгнення це фото ще однієї тенісної зірки Сергія Стаховського облетіло не лише українські, а й світові медіа. "Легенда світового тенісу @medvedev77 залишається у Києві та готовий зустріти ворога. Неймовірно радий побачити капітана збірної України з тенісу Андрія Медвєдєва. Патріота України", – написав Сергій.

Інформаційний резонанс був потужним – світові медіа перепощували це фото з посилом про росію-агресора, якого треба негайно зупинити. У світі пам'ятають екс-четверту ракетку планети з України.

Прикметно, що після завершення кар'єри гравця Медвєдєв зарікався працювати коучем. "Хоча тренерська робота дуже цікава, але дещо одноманітна. Після завершення спортивної кар'єри я порівнюю своє тодішнє і теперішнє життя, і в мене складається враження, що я начебто "вийшов з труби" і побачив, який широкий і красивий світ. Це саме стосується і тренерської роботи. Якби я займав таку посаду, то обмежував би себе рамками тенісу, своїх учнів або певних обставин. Я не хочу залежати від цього. Але не можу сказати, що я чимось образив спорт, я віддав йому все, що у мене було – здоров'я і час".

Однак з часом легенда кардинально змінив свою думку. І ось з 2016-го він – капітан (наставник) чоловічої збірної України з тенісу. У вересні 2022-го Медвєдєв запропонував лояльній до росіян Угорщині провести матч у Бучі, Ірпені чи Маріуполі.

Після завершення кар'єри гравця у Медвєдєва з'явилося більше вільного часу для хобі. Наприклад, пограти у футбол з Андрієм Шевченком, з яким товаришував ще з 1997-го.

Коли Медвєдєв уже зав'язав з тенісом, його тезка переживав непрості часи в Челсі. Емоціями ділився з другом. "Казав, що не розуміє, чому португалець так до нього ставився. У результаті з наших розмов я склав для себе наступну картину того, що трапилося: Моурінью насправді дуже зарозуміла людина. Хоча як тренер, напевно, кваліфікований. Він мав іншу систему підготовки та інші стосунки всередині команди. До цього формату Андрій не потрапив. Винятково через свою особистість. Я знаю, що Андрій дуже близько сприймав усі мікропроцеси, що проходили у команді", – згадував знаменитий тенісист.

А ще, судячи зі соцмереж, Медвєдєв тепер має вдосталь часу для риболовлі. 90% контенту на його сторінці в Instagram розповідають про це хобі.

Інше чтиво від Марічки Кулачковської

Клочкова: тріумф і падіння "Золотої рибки", яка підтримувала Януковича, образилася на Україну і затаїлася в окупованому Криму

Футбольна війна: чому путівка на Мундіаль коштувала п'ять тисяч людських життів

Кров у басейні: як угорські ватерполісти принизили СРСР за масакру в Будапешті