Перший US Open провели далекого 1881 року. У той час ще існувала Австрійська імперія, політичним лідером якої був Франц Йосиф I. А засновник і перший президент Турецької республіки Кемаль Ататюрк тільки народився.

Того ж таки 1881-го на російських болотах вбили царя Олександра II. Бомбу, яка обірвала його життя, нагадаємо, виготовив український революціонер-народник Микола Кибальчич. Автор схеми першого у світі реактивного літального апарата.

Переможцем дебютного Відкритого чемпіонату США в одиночному розряді став американець Річард Сірс. А перший титул на турнірі вже у Відкриту еру (з 1968 року, коли на змагання почали допускати лише профі-тенісистів) завоював земляк Артур Еш. На його честь назвали найбільший тенісний стадіон у світі, розташований у центрі Біллі Джин Кінг. Спортивна споруда може одночасно прийняти 23 771 глядача. Життя Артура Еша склалося драматично. Після звитяги на US Open він ще вигравав Відкритий чемпіонат Австралії та Wimbledon. Але був змушений завершити кар’єру після інфаркту. А згодом заразився СНІДом під час переливання крові та помер у 1988-му.

Артур Еш

Перший аматорський US Open серед жінок провели аж у 1887 році – на ньому тріумфувала Еллен Хензель. А першою смак тріумфу у Відкриту еру відчула Вірджинія Вейд.

Вірджинія Вейд

Спочатку матчі відбувалися на трав’яному корті…у саду одного з організаторів. Тричі турнір провели на грунті (1975-77 роки). Потім покриття змінили на хард – таким воно залишається дотепер. Втім, спершу корти були зеленого і червоного кольорів, а згодом їх замінили на блакитний. Це зробили для покращення якості телетрансляції. Неоново-жовтий м’яч чудово контрастує з поверхнею небесного кольору.

Серед усіх мейджорів лише на US Open відбулося так багато метаморфоз із покриттям. До слова, американець Джиммі Коннорс став єдиним тенісистом, якому вдалося виграти Відкритий чемпіонат США на всіх трьох поверхнях.

US Open став першим турніром серії Grand Slam, де запровадили нічні матчі. Трапилося це у 1975-му. А за два роки до того вперше зрівняли розміри призових серед чоловіків і жінок.

Звання рекордсменів за кількістю здобутих одиночних титулів на цьому турнірі у Відкриту еру ділять Роджер Федерер, Піт Сампрас і Джиммі Коннорс. У них – по п’ять трофеїв. До речі, Федерер вигравав US Open п’ять разів поспіль (2004-08). Аж поки гегемонію легендарного швейцарця у Нью-Йорку не перервав Новак Джоковіч.

Серед жінок таке звання ділять американки Кріс Еверт та Серена Вільямс. У їхньому арсеналі – по 6 тріумфів у фіналах хардового мейджора.

З 1987-го трофеї для US Open виготовляє Tiffany & Co. Така співпраця виглядає цілком природною. Tiffany – культовий ювелірний дім, заснований на початку XIX століття. А його кольє одягла на інавгурацію Авраама Лінкольна 1861 року його дружина Мері Тодд. Трапилося це всього за 20 років до першого Відкритого чемпіонату США, пам’ятаєте?

Грандіозне тенісне шоу постійно норовила зіпсувати погода. П’ять років поспіль (2008-12) чоловічі фінали доводилося переносити з неділі на понеділок через рясні дощі. Врешті Американська асоціація тенісу витратила 150 мільйонів доларів на мобільний дах, який дозволяє перехитрити стихію. Втім, таке нововведення не всім припало до вподоби. Дехто з тенісистів скаржиться, що дах створюю потужну акустику, і надмірний шум заважає сконцентруватися.

До слова, коли зведення даху завершили (у 2016-му) Wall Street Journal надрукував матеріал із жартівливим заголовком “Найексклюзивніше місце на US Open належить людині, яка нічого не тямить в тенісі”. Річ у тім, що керує розсувним дахом інженер Марк Шарамітаро, який брав участь у розробці конструкції. Але чоловік щиро зізнається, що нічого не розуміє в цьому виді спорту. “Якось я спробував переглянути жіночий матч, – розводить руками інженер, – але одна з учасниць одразу ж знялася зі змагань”.

Важлива частина програми кожного US Open – гастрономічна. За кілька тижнів до початку мейджора Wall Street Journal та Forbes випускають для туристів цілі кулінарні путівники. Навколо кортів працюють кілька десятків закладів, які пропонують глядачам підкріпитися в перерві між матчами. US Open навіть має офіційний алкогольний коктейль The Honey Deuce, який складається з горілки, лимонаду, лікеру Шамбор та льоду. І прикрашений кульками дині, які нагадують тенісні м’ячики.

Організатори підрахували, що за чотири роки популярність цього п'янкого напою зросла на 88%.

Грандіозний турнір не минає без інцидентів та скандалів. У 1977-му під час матчу між Джоном Макінроєм та Едді Дібсом пролунав постріл на трибунах. Гру призупинили, але дуже швидко відновили. Як з’ясувалося згодом, одному з уболівальників прострелили ногу.

У жіночому фіналі 2018-го перцю задала легендарна Серена Вільямс. У вирішальній дуелі вона зустрічалася з Наомі Осакою. У другому сеті зіркова американка отримала несанкціоновану підказку від тренера, за що суддя Рамос зробив їй зауваження. Після цього Вільямс повела в рахунку 3:1, але японка зуміла забрати її подачу. У пориві гніву Серена розтрощила ракетку, за що отримала очко штрафу. Вона впала в істерику, почала верещати на суддю, називаючи його брехуном та злодієм. Мовляв, коуч нічого їй не радив. Після цього Вільямс оштрафували вже на гейм. Той фінал виграла Осака, а тренер Серени згодом зізнався, що таки давав їй підказку.

До слова, у півфіналі US Open-2009 молодша зі сестер Вільямс також наробила галасу. Вона не впоралася з нервами і погрожувала вбити лінійного суддю, за що отримала дискваліфікацію.

У 2021-му вже на самому старті мейджора розгорівся так званий “туалетний скандал”. Енді Маррей звинуватив Стефаноса Ціціпаса в тому, що він витратив на туалетну перерву понад 10 хвилин. Зірковий британець розлючено заявив, що його опоненту для особистих потреб необхідно більше часу, ніж Джефу Безосу, щоб полетіти в космос.

Той тенісний трилер тривав 4 години 44 хвилини і завершився перемогою Ціціпаса. На прес-конференції Енді вщент розніс грека: “Таке я терпіти не маю наміру. Я втратив повагу до Ціціпаса. З цим потрібно щось робити. Про це постійно говорять, але нічого не змінюється. Це повна маячня. З цим потрібно боротися, це шкодить спорту, заважає телебаченню і фанатам. Здається, що я незадоволений через поразку. Але я б все те ж саме сказав, якби виграв. Чесно”. Зауважимо, що перед цим на адресу Стефаноса лунали звинувачення від інших тенісистів. Мовляв, він отримував телефонні підказки від батька під час турніру в Цинциннаті.

На цьогорічному Відкритому чемпіонаті США розіграють найбільший призовий фонд в історії мейджора. Він становитиме рекордні 65 мільйонів доларів – на 5 мільйонів більше, ніж торік.

Переможці одиночного розряду серед чоловіків і жінок отримають по три мільйони доларів. За звитягу в парних змаганнях виплатять по 700 тисяч доларів на команду.

В основній сітці US Open змагатимуться п'ятеро українок: Еліна Світоліна, Ангеліна Калініна, Марта Костюк, Леся Цуренко та Катерина Байндль.

До слова, на останньому цьогорічному турнірі серії Grand Slam wild-card отримали колишні домінаторки рейтингу WTA Вінус Вільямс і Каролін Возняцкі, яка повертається після трирічної паузи.

Титули чинних чемпіонів US Open цьогоріч захищатимуть Іга Свьонтек і Карлос Алькарас. Для іспанського вундеркінда торішній Відкритий чемпіонат США став дебютним виграним мейджором у кар’єрі. У фіналі Алькарас обіграв Каспера Рууда і вперше очолив світовий рейтинг.

Інші тексти Марічки Кулачковської про теніс

Сестри Вільямс: від батька-тирана і гетто наркодилерів – до світових рекордів і 345 млн баксів на двох

Що не так із Джоковічем: любов до росіян, секс-провокації, антиваксер і рятівний туалет

"Я хочу дещо сказати Україні": найкраща тенісистка світу покінчила з білоруським шапіто – хардрок, "Божевільні" і трохи тірамісу