Іга народилась 31 травня 2001 року у Варшаві. Її рідні теж були спортсменами, окрім мами Дороти – вона ортодонт, а ось батько Томаш – олімпієць. У 1988-му він брав участь у змаганні з академічного веслування, де Польща виграла фінал "B" і посіла сьоме місце у загальному заліку. Старша сестра Агата – також колишня тенісистка, проте покинула спорт через травми.

Познайомив дівчат із тенісом їхній батько. Коли на тренування ходила старша донька, молодша через бажання робити те саме вирішила й себе спробувати у цьому виді спорту. Спершу відбивала м'яч від стіни, а вже через два роки тренери погодилися взяти майбутню чемпіонку під свою опіку.

свьонтек

Іга насолоджувалась тренуваннями і, навіть коли не могла грати у футбол з друзями, розуміла: “Я роблю щось унікальне і дуже веселе. Живу від турніру до турніру, і це приносить мені величезне задоволення”.

Чималий вплив на доньку мав батько. Тенісистка зізнається: “Саме батько навчив мене бути професіоналом у спорті та впевнено почуватись на корті”. Томаш відвідує багато турнірів донечки, підтримує її морально, мама ж дивиться трансляції більшості ігор та стверджує: “Іга вже доросла, незалежна і їй не обов’язково відвідувати змагання з мамою”. Жінка наголошує, що багато працювала, адже прагнула, щоб її діти мали всебічний розвиток, не відмовляли собі ні в чому та щороку подорожували Польщею і Європою.

Свою професіональну кар’єру Свьонтек розпочала із юніорів. Вже тоді дівчина часто відчувала смак перемоги. Влітку 2016-го, у фіналі Відкритого чемпіонату Канади серед молоді, Іга перемогла Ольгу Данилович, а пізніше 15-річна тенісистка виборола свою першу звитягу вже на дорослому турнірі ITF. У січні 2017 року вона здолала українку Марту Костюк у фінальному матчі AGL Loy Yang Traralgon Junior International. А, обігравши Мартіну Ді Джузеппе, здобула дебютний титул в одиночному розряді на ITF pro circuit.

Рік 2018-й видався успішним для Іги. 14 липня вона вийшла у свій перший фінал юніорського турніру Великого шлему, після чого стала четвертою чемпіонкою з Польщі серед молоді на Вімблдонському турнірі.

Початок 2019-го ознаменувався фіаско. Свьонтек програла у фінальному раунді кваліфікації на першому для неї турнірі WTA в Окленді. Але на Ladies Open Lugano реабілітувалася. Згодом перемоги над Вірою Лапко та Крістіною Плішковою дозволили пробитись у фінал турніру WTA. Хоч там Іга програла, втім потрапила до першої сотні рейтингу.

Ще одним досягненням був вихід у четвертий раунд Відкритого чемпіонату Франції. Тоді полячка стала лише другим гравцем, хто народився у 2000-х і зміг дійти до другого тижня турніру Великого шлему. Востаннє у 2019-му Іга вийшла на корт у США, де програла, після чого не виступала до кінця сезону.

Дивовижною та незабутньою подією-2020 у кар’єрі спортсменки був Відкритий чемпіонат Франції. Тоді тенісистка, окрім того, що виявилась головним відкриттям року, стала першою представницею Польщі, хто переміг на турнірі Великого шлему в одиночному розряді. Це дозволило їй піднятися на 17 місце світового рейтингу.

У 2021-му гравчиня продовжила переможну серію матчів на турнірах Великого шлему, осилила WTA-500 та WTA-1000, у чвертьфіналі Ролан Гаррос кількість виграшів сягала 22 сети, проте далі Іга поступилась Марії Саккарі.

2022 рік – нові тріумфи. Спершу перемоги на WTA-1000, згодом WTA-500, а у червні Свьонтек вдруге стала переможницею Відкритого чемпіонату Франції. Станом на зараз Іга – перша ракетка світу.

свьонтек

У цей складний для України час вона не залишається осторонь та підтримує нас у війні з російськими окупантами. На турнірі WTA-1000 тенісистка виступила з прикріпленою до кепки синьо-жовтою стрічкою. А у післяматчевому інтерв’ю Свьонтек сказала: “Я знаю, що на початку війни, коли, скажімо так, весь ажіотаж був трохи гучнішим, багато гравців виступали зі стрічками. Потім я зрозуміла, що дехто зняв їх, що досить дивно для мене, адже війна все ще триває, люди все ще страждають. Я її носитиму, поки ситуація не стане кращою. Щоразу сподіваюся, що гравці будуть демонструвати більше підтримки”.

Після перемоги на Ролан Гаррос вона теж не забула згадати Україну: “Наприкінці своєї промови я хочу дещо сказати Україні: залишайтеся сильними, світ все ще з вами. Після моєї першої промови в Досі я сподівалася, що ситуація покращиться. Я не втрачатиму надію і надалі вас підтримуватиму”.

23 липня у Кракові Іга разом зі своїми друзями зіграла у теніс. Зробила це, звісно ж, для України. Подію відвідали Еліна Світоліна, яка була суддею, та Андрій Шевченко. Усі кошти спрямують фонду United 24.

Інші тексти Спорт 24 про теніс

"Коли заробляєш великі гроші, потрібен шлюбний контракт": правила життя Еліни Світоліної

"Що може бути романтичнішим, ніж померти в один день?": як легендарні тенісисти врятувалися з "Титаніка"

"Цей г*внюк подає, як з гармати стріляє". Українець проти легендарного Агассі – епічний фінал, який ніколи не забудуть