Сумнівів у тому, що весь цивілізований світ чітко розуміє, що відбувається в Україні, немає. Нецивілізований, схоже, теж все добре знає, але наразі не надто вправно грає роль "нейтральних персонажів".

Рашистська пропаганда вщент програла свій фронт. У кожному куточку планети чітко знають, куди має йти рускій карабль, самальот, танк і солдат. Власне, фраза "рускій воєнний карабль, іді нах*й" міцно врізалася в історію України. Це один зі справжній символів визвольної боротьби нашого народу.

Доки російські спортсмени у найкращому випадку ледь чутно белькотять щось на кшталт "Ні війні", закордонні зірки спорту за словом до кишені не лізуть.

Напрочуд прямо висловився один з найкращих наставників у історії футболу, керманич Манчестер Сіті Пеп Гвардіола:

Політики могли б уникнути таких трагедій. Це відбувається тому, що вони повні невдахи, тому що вони не здатні це зробити. Страждають невинні люди. Це все ще трапляється. НАТО і європейські країни – невдахи.

Ще одне різке послання – від легенди Баварії Маркуса Баббеля:

Вся наша солідарність із Україною на 100%! Також солідарність для багатьох, багатьох російських людей, які не хочуть цієї війни, але у них нагорі грьобаний виродок Володимир Путін.

Дістається не лише російській владі, але й її відданим прихильникам. Польський оборонець Динамо Томаш Кендзьора відправив пропутінського футболіста Тарасова "наздоганяти рускій карабль".

Інший динамівець, білорус Ілля Шкурін, написав зворушливе звернення до українців:

Українці – оху*нні. Все у вас буде гаразд. Ви справжні козаки, і тільки ви можете зупинити цих упирів. Все у вас буде добре!

Партнер Шкуріна і Кендзьори по Динамо, словенець Беньямін Вербіч, додав:

Українці! Україно! Ми вас чекаємо в ЄС. Віримо у вас та у вашу перемогу! Ви показали усьому світу, що у правди та гідності не може бути легкої дороги. Але ваші сила та єдність обов'язково переможуть!

Просто величезна кількість легіонерів, які виступали чи виступають в УПЛ, відкрито і прямо засудили агресора і підтримали українців. Серед них чимало бразильців: Жадсон, Едмар, Мораєс та інші. Відзначимо, не залишився осторонь і легендарний Клаудіо Таффарел, чемпіон світу-1994 і віце-чемпіон світу-1998:

Я вірю у Вас, сьогодні увесь світ – це Україна. Бажаю, щоб на вашу землю якомога швидше повернувся мир. Тому що ця війна не має сенсу.

Таке враження, усі футбольні клуби цивілізованого світу підтримують українців – і словом, і ділом. Президент Барселони Жоан Лапорта став на захист нашого народу, а наприкінці свого звернення навіть заговорив українською.

Віце-президент УЄФА і легенда польського футболу Збігнєв Бонєк резюмував думку величезної кількості своїх співвітчизників, які засудили злочинний російський режим:

Путін – божевільний, він переконав свій народ вдертися в Україну. Гинуть діти, мирні жителі, солдати. Це абсолютна ганьба.

Не менш емоційним був зірковий голкіпер Ювентуса і збірної Польщі Войцех Щенсни:

Моя дружина народилася в Україні, у жилах мого сина тече українська кров, частина нашої родини досі в Україні. У той момент, коли Путін вирішив вторгнутися до України, він оголосив війну не лише Україні, а й усім цінностям, за які виступає Європа. Свобода, Незалежність, але насамперед Мир.

Такий собі підсумок десятків, можливо, навіть сотень тисяч висловів спортсменів з усього світу зробив колишній тренер Шахтаря Паулу Фонсека:

Українці сильно страждають і важко борються, захищаючи свою Батьківщину. Я думаю, що вони вже виграли цю війну!

З нами світ!

Все буде добре! Слава Україні!

Інші матеріали Спорт 24 про війну:

Чорна дошка ганьби: Тимощук і фанати кремлівського фюрера – вони зрадили Україну

Удар по гордості країни-гопника: принизливі санкції у культових для Росії видах спорту

"Росіяни йдуть сюди на вірну смерть": футбольний голкіпер захищає Україну зі зброєю і зворушений героїзмом нашої нації

Росія повинна страждати: нові потужні спортивні санкції агресорам і зворушливі акції підтримки для України