Другу медаль Олімпіади в Парижі приніс Україні стрілець Сергій Куліш. Для черкащанина – це друга нагорода Ігор. Першу він вибив у Ріо-де-Жанейро 2016-го з десяти метрів із пневматичної гвинтівки. У Токіо йшов на медаль уже з дрібнокаліберної, стріляючи з 50 метрів із трьох положень. У фіналі, коли до п’єдесталу залишалося зробити кілька пострілів, у нього розстібнувся ґудзик. Час підтискав, українець випадково зробив постріл не в свою мішень і… тільки восьме місце. Втім, надолужив згаяне в цій дисципліні вже у Парижі. Закономірне "срібло" прийшло через три роки.

Стрільці змагалися в Шатору, майже нічого у Франції не змогли побачити, тож коли Спорт 24 зателефонував Кулішу, він попросив довго його не затримувати.

– Сергію, прийміть наші вітання! Як воно, вдруге пережити щасливі моменти на Олімпіаді? Коли було більш емоційно – в Ріо чи зараз?

– О, то я вже не пам’ятаю, які емоції переживав у Бразилії. Звичайно, був щасливий. Стільки часу пройшло. Звичайно, був щасливий. Як зараз. Тож, мабуть, і емоції були схожі.

– Тоді скажіть, яка медаль далася важче? Адже ви стали срібним призером Ігор у Ріо та Парижі в різних дисциплінах.

– Для мене немає особливої різниці – стріляти з пневматичної чи дрібнокаліберної гвинтівки. А якщо порівняти конкуренцію в цих видах, то вона надзвичайно висока там і там. Тому й медалі даються дуже важко. Для мене – це точно.

– Цього разу було дуже непросто. На стрільбі з десяти метрів вас спіткала невдача. Як вам вдалося за кілька днів відновитися психологічно?

– Тут немає ніякого секрету. Я стріляю кожен день, це – моє захоплення й робота одночасно. Звичайно, було прикро, але невдача в стрільбі з пневматичної зброї мене, можливо, більше розізлила. Вийшов сьогодні злим. Мав довести собі, в першу чергу, що я можу стати призером Ігор.

– Про що думали під час змагань?

– Про все. Абсолютно. Бо намагаюся контролювати свої емоції. Такий вид спорту, що треба бути сконцентрованим.

– Сьогодні мемом став виступ турка Юсуфа Дікеча, який стріляв без навушників і з рукою в кишені. У стрільців з гвинтівки, навпаки, форма дуже масивна. Що вона дає?

– Бачив меми, класно вийшло. Але ж то стрільба з пістолета. Вони змагаються в звичайній спортивній формі. У нас правила розписані в тому числі для форми. Не будемо занурюватися глибоко, це буде довго. А загалом вона розроблена для зменшення навантаження на спину, на м’язи.

– Коли відчули, що медаль від вас уже не втече?

– Протягом змагань вона втікала завжди (Сміється). Мабуть, коли вийшов на останні постріли, то зрозумів, що мені вже немає куди діватися. Був упевнений, що не схиблю.

– Минулого разу вас спіткала невдача через ґудзик, коли ви втратили медаль в останніх спробах. Довго переживали?

– Тяжко мені було пережити той момент. Тому що йшов дуже добре, в медальній зоні. У стрільбі таке буває. Це рідкість, але трапляється. Проста помилка. Десь півроку переживав цей момент. Потім якось заспокоївся. Взяв ліцензію на чемпіонаті світу й почав готуватися до Парижа.

– Олімпійські призери отримують премії від держави, що дає їм змогу спокійно готуватися до наступних Ігор. За які кошти ви жили й тренувалися три роки?

– Система налагоджена. Є різні стипендії. Міністерство спорту платить, може місто давати кошти, є президентська стипендія. Моє завдання – приносити результат і все буде добре.

– Вистачає того, що дає держава?

– Якось живемо (Усміхається). Нас троє в сім’ї – я, дружина й доця Софія. Їй чотири роки. Не жируємо, звичайно, але й не голодуємо. Відомо, що сімейний бюджет зараз має складати 30-40 тисяч гривень. Приблизно так у нас і виходить.

– А рушниця, патрони – це недешеве задоволення.

– Цим нас забезпечує федерація стрільби, Міністерство спорту. Вони все закуповують. Зараз я не вкладаю своїх коштів у костюми, патрони чи гвинтівки.

– Ваші гвинтівки, пневматична й малокаліберна, такі ж, як у конкурентів з більш розвинених країн?

– Це складне питання. Його треба більше розгорнути і, мабуть, не по телефону, бо є багато нюансів. Є відстріли ствола і патрона. І різні партії патронів. Це все підбирається під кожен ствол окремо. Звісно, шукаємо кращі гвинтівки. У мене Вальтер – це німецька зброя. Я з неї вже дуже довго стріляю. Років зо п’ять, мабуть.

– Скільки тренувань ви проводите в день?

– Зазвичай намагаюся робити одне. Відстрілюю близько 100 патронів. Тренування комбіноване – для пневматичної й дрібнокаліберної гвинтівок. Перед змаганнями, чемпіонатами світу, Європи чи Олімпіадою навантаження зменшуємо. Це у нас називається вийти "на свіжачка".

Ексклюзиви Олімпіади-2024 на Спорт 24

"Оля в паніці прийшла до тями": легендарний тренер – про "боксерський" успіх Харлан та її перспективи на Олімпіаду-2028

"Харлан виграє бронзу, а ця росіянка сидить вдома": камбеку, як у кіно, аплодують усі – навіть мовний омбудсмен і екс-жона Шовковського

Останні штрихи Парижа перед Олімпіадою-2024: барикади на вулицях, квитки за 4000 євро, мешканців закликають виїхати зі столиці