У квітні 2023-го усю Німеччину поставило на вуха видання Die Aktuelle, опублікувавши перше за 13 років "інтерв’ю" 7-разового чемпіона Формули-1.

"Моє життя повністю змінилося після інциденту. Це був жахливий час для моєї дружини, моїх дітей та всієї родини. У мене була така сильна травма, що я місяцями лежав у штучній комі. Інакше мій організм не зміг би впоратися з усім цим", – нібито розповів Шумахер журналістам.

Втім, як досить швидко з’ясувалося, ніякої розмови насправді не було – автори Die Aktuelle згенерували відповіді Міхаеля з допомогою штучного інтелекту. Родина екс-гонщика одразу подала до суду, а керівницю журналу Анну Хоффманн звільнили з роботи.

При тому, що вчинок "журналістів" не вписується навіть в найнижчі стандарти етики чи банальної людяності, шалений інтерес до цього матеріалу зрозуміти нескладно. За 13 років, що Шумахер не з’являється на публіці, з якимось відсотком певності можна говорити лише про те, що Міхаель досі живий. Решта – уже царина домислів на основі мізерної кількості коментарів сім’ї та найближчих друзів німця.

У 2012-му Шумахер вдруге попрощався із Формулою-1 після трьох сезонів у боліді Мерседес. Роком пізніше, у грудні 2014-го, незадовго до власного 45-річчя Міхаель зі сином Міком (у майбутньому теж пілотом Формули-1) відпочивав на гірськолижному курорті Мерібель у французьких Альпах. У якийсь момент, катаючись на лижах Шумахер з’їхав з підготовленої траси, спіткнувся об непомітний під снігом камінь, упав та вдарився головою об виступ скелі.

Удар був такої сили, що шолом німця розколовся навпіл, і згодом лікарі розкажуть, що без цього захисту Міхаель напевне б загинув на місці. Медичний гелікоптер підібрав його буквально через кілька хвилин. Німця доправили до найближчого госпіталю, а невдовзі вирішили перевезти до престижної клініки в Греноблі. Якийсь час Шумахер навіть перебував у свідомості, але впродовж польоту його стан погіршився. Медикам довелося робити екстрену посадку, щоб під'єднати легендарного пілота до системи штучної вентиляції легенів.

У Греноблі Міхаеля ввели до стану штучної коми та провели перші операції. Вже тоді стан називали критичним. Обстеження виявило крововилив у мозок, а за тиждень після трагічного падіння завідувач відділення реанімації клініки професор Жан-Франсуа Пайєн заявив – якщо Шумахер житиме, серйозні наслідки травми залишаться назавжди.

Через кілька місяців спортсмена перевели до неназваної приватної клініки, а його менеджер Сабіна Кем попросила з повагою ставитися до сім’ї Міхаеля та не винюхувати інформацію про його стан. 9 вересня 2014 року з’явилося повідомлення, що Шумахера перевезли додому, де він повинен продовжити реабілітацію.

Якийсь час сім’я узагалі уникала офіційних коментарів, навіть найняли спеціальну охорону, що слідкувала за діями преси і фанів, які на початках ледь не цілодобово чергували поряд з будинком Шумахерів.

"Особисте повинне залишатися особистим, як він завжди говорив. Для мене дуже важливо, щоб він міг продовжувати насолоджуватися своїм особистим життям настільки, наскільки це можливо. Міхаель завжди нас захищав, а тепер ми захищаємо його", – сказала в одному з небагатьох своїх коментарів дружина Міхаеля, Коріна.

Більш-менш об’єктивні висновки про стан здоров’я багаторазового рекордсмена Формули-1 можна робити з витрат, що йдуть на його лікування. Шумахер неодноразово очолював рейтинг найбагатших спортсменів світу. У 2017 році Forbes оцінював його статок в 1 мільярд доларів. Попри те, дружині Міхаеля довелося продати два їхніх будинки (у Дубаї та Осло), приватний літак та значну частину колекції автомобілів Шумахера.

У документальному фільмі про Міхаеля, що вийшов на Netflix у 2021 році Коріна оцінила витрати на лікування чоловіка у 20 мільйонів фунтів стерлінгів.

Зокрема, за чутками, значну суму витратили у 2019-му, коли екс-гонщика таємно лікували у клініці Жоржа Помпіду в Парижі за допомогою стовбурових клітин. З Шумахером працював хірург Філіпп Менаше, якого називають піонером цієї порівняно нової галузі медицини. Втім, добитися якогось помітного прогресу, вочевидь, не вдалося і цим методом. Не так давно своєю думкою про стан німця поділився відомий швейцарський нейрохірург Еріх Рідерер.

"Нейрохірурги завжди кажуть – час грає ключову роль. Це означає, що треба діяти вчасно. На мій погляд, ми надто довго чекали, поки мозок відновиться (перш ніж вивести Шумахера з коми). Якщо прочекати надто довго, мозкові клітини помруть і не зможуть бути відновлені. Я думаю, що зараз Міхаель перебуває фактично у вегетативному стані. Тобто він не спить, але не реагує на оточення. Він дихає, його серце б’ється. Можливо, він здатний сидіти та з допомогою іншої людини зробити кілька кроків. Але не більше. Чи маємо шанс побачити Міхаеля Шумахера колишнім, як до інциденту? Я так не думаю".

З коментарів же тих, хто дійсно бачить легендарного пілота, непросто зрозуміти, наскільки оцінка Рідерера близька до реальності.

Після початку пандемії ковіду, окрім сім’ї, можливість бачитися з Шумахером мають лише кілька людей. Серед них Жант Тодт – екс-президент Міжнародної автомобільної федерації та колишній бос команди Феррарі, з яким Міхаель здобув 5 своїх чемпіонських титулів. Нещодавно француз дав велике інтерв’ю Bild:

"Мені приємно, що вболівальники так сильно переймаюся здоров'ям Міхаеля, при цьому не тільки в Німеччині. Люди по всьому світу багато питають мене про нього. І я вважаю, що шанувальники мають знати: Міхаель зараз перебуває у найкращих руках.

Він забезпечений найкращим доглядом і оточений людьми, які його люблять. Я особисто, поки не покину цей світ, завжди його відвідуватиму.

Деколи ми бачимося по три рази на тиждень, іноді не бачимося цілий місяць. Але родина Шумахера є моїми друзями, ми завжди на зв'язку. І все, що я можу для них зробити, роблю".

"Усі сумують за Міхаелем, але Міхаель з нами. Він інший, але з нами. Він щодня показує мені, наскільки він сильний. Ми стараємося продовжувати жити як сім’я. Ми живемо разом удома. Ми проводимо терапію і робимо усе, щоб Міхаелю стало краще і було комфортно", – підсумувала у згаданому фільмі на Netflix Коріна Шумахер.

Міхаель Шумахер:

– дебютував у Формулі-1 у 1991 році за команду Джордан

– в 1992-му здобув першу перемогу у складі команди Бенеттон – гран-прі Бельгії

– завоював 7 чемпіонських титулів (1994, 1995 – з Бенеттон, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 – з Феррарі) – ділить рекорд із Хемілтоном

– став першим пілотом за 21 рік, який приніс чемпіонський титул Феррарі

– здобув 91 перемогу (2-й результат в історії, у Хемілтона – 103)

– завоював 68 поул-позиш (2-й результат в історії, у Хемілтона – 103)

– 155 разів фінішував на подіумі (2-й результат в історії, у Хемілтона – 192)

Інше про автоспорт на Спорт 24:

Майже Формула-1 на вулицях міста Лева: історія "Львівського трикутника" – унікальних автоперегонів XX століття

Понад 2000 кілометрів 91-річним автомобілем Потоцького – україно-польський екіпаж виступить на Rallye Monte-Carlo