За кілька днів до 2024 року Україну сколихнув грандіозний корупційний скандал. Працівники ДБР затримали львівського бізнесмена, одного з найбільших постачальників Міністерства оборони, який пропонував хабар у пів мільйона доларів одному із керівників Головного слідчого управління Бюро. Підкуп був спрямований на те, щоб багатію повернули майно, яке раніше вилучили у підконтрольних йому компаній в ході розслідування. УП повідомила ім'я бізнесмена – Ігор Гринкевич.

ДБР кілька місяців тому відкрило провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Компанії Гринкевича виграли 23 тендери на понад 1,5 млрд грн.

Правоохоронці виявили: щонайменше за 7 договорами підприємства поставили товар лише у невеликій кількості, але державні кошти отримали у повному обсягу. Окрім того, їхня вартість часто була значно завищеною. Сума збитків, яких бізнесмен завдав державі, може становити понад 1 млрд грн.

У поле зору потрапила наречена Романа Гринкевича – сина головного фігуранта скандалу. Це українська художниця Соня Морозюк. Як виявилося, відома. У жовтні минулого року Гринкевич-молодший освідчився коханій у Венеції, куди виїхав... як волонтер. Подарував каблучку за 7 тисяч доларів.

У грудні, за кілька тижнів до вибуху скандалу, Морозюк відкрила виставку "Мазня" у Києві. Оцінювати художню вартість робіт Соні не беремося. Раніше в Морозюк була велика аудиторія, готова викладати тисячі доларів за її творчість. Зараз квінтесенція коментарів у мережі така: "Ваші картини – це бездарність, загорнута в самовпевненість".

На відкритті виставки, до речі, можна було помітити українських спортивних селебріті. Зокрема, Олега Верняєва і Ганну Різатдінову. Після скандалу виставку вже встигли перейменувати на "Мразню на крові".

Несподівано, але Соня Морозюк встигла залишити слід навіть в українському спорті. Торік вона розробила дизайн форми для нашої збірної зі спортивної гімнастики.

На хвилі скандалу на берег винесло ще одну "цікаву" особистість – доньку Ігоря Гринкевича Ольгу. Вона є колишньою дружиною півзахисника Шахтаря Мар'яна Шведа. Пара побралася у 2016-му, коли футболіст перебував в академії Севільї.

У 2022-му подружжя розлучилося – позовну заяву подала Ольга Гринкевич. І отримала бажаний результат: "Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити, оскільки шлюб існує лише формально, подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечить інтересам позивача".

Згодом екс-пара ділила майно – тут вже першим у суд звернувся Швед. За інформацією журналіста Євгена Плінського, торік хавбек Шахтаря набув право власності на квартиру у Львові (на вулиці Кубанській) площею 161 кв.м за 8 млн грн.

Звісно, Ольга Гринкевич любить лакшері-життя: бренди та відпочинки на розкішних курортах.

А влітку минулого року вона звернула на себе увагу максимально зухвалою поведінкою. Колишня Шведа виклала в Instagram фото зі своєї подорожі золотим VIP-вагоном Укрзалізниці. Після повномасштабного вторгнення такі вагони використовують для дипломатичних рейсів.

"Коли тобі сказали: я взяв квиток на потяг, не переживай", – грайливо підписала Ольга. Вочевидь, пів країни мали позаздрити щедрості її супутника. Але українці чомусь цей жест не оцінили. Сторі довелося швидко видаляти. Але скріни не горять.

До слова, подорож золотим вагоном коштує 34 тисячі гривень. Також його можна причепити до рейсового потяга за 150 тисяч гривень. А тягнути окремо локомотивом вартує 350 тисяч. Є ще один варіант – VIP-вагон може безкоштовно забронювати обласна адміністрація для офіційних делегацій. Ним, до прикладу, пересувалися Україною Боріс Джонсон та Ріші Сунак.

Додамо, що BMW Романа Гринкевича за 150 тисяч доларів засвітився у розслідуванні Михайла Ткача про "втомлених війною", які відпочивають у київському ресторані Boho Safari. Тому самому, що так приваблює юних українських футболістів.

"Злодій має красти, мєнт його ловити, а журналіст…": як майстер спорту з боксу про бандитський Львів писав