29 квітня 1990 року Неаполь шаленів – партенопейці вдруге в історії тріумфували у Серії А. Команда Альберто Бігона на Сан-Паоло мінімально здолала Лаціо (1:0), втерши носа Мілану, який в тому сезоні фінішував другим із відставанням у два очки. До завершення ери Дієго Марадони залишався один рік, а до наступного завоювання Скудетто – цілих 33.

У наступному сезоні Наполі завоював Суперкубок Італії, знищивши Ювентус (5:1) – це був останній трофей "блакитних" у XX столітті. У березні 1991-го в Марадони взяли допінг-пробу – вона виявила, що аргентинська суперзірка вживав кокаїн. Згодом легенда зізнавався, що вперше спробував важкі наркотики ще під час виступів за Барселону. Не відмовляв собі у згубній пристрасті і в Неаполі, але за кілька днів до матчів самостійно проводив допінг-тест, щоб "не спалитися".

Останній поєдинок за партенопейців культовий футболіст провів 24 березня 1991 року – Наполі поступився Сампдорії (1:4), а єдиний гол за "адзуррі" забив Марадона з пенальті. Далі Італійська федерація футболу дискваліфікувала Дієго на 15 місяців – до "блакитних" він вже не повернувся.

До слова, Марадона посідає лише четверте місце серед найкращих бомбардирів в історії клубу.

Топ-10 бомбардирів Наполі:

1. Дріс Мертенс (виступав за Наполі у 2013-2022 роках) – 148 голів

2. Лоренцо Інсіньє (2010-2022) – 122 голи

3. Марек Гамшик (2007-2019) – 121 гол

4. Дієго Марадона (1984-1991) – 114 голів

5. Атілліо Саллюстро (1926-1937) – 108 голів

6. Едінсон Кавані (2010-2013) – 104 голи

7. Антоніо Вояк (1929-1935) – 103 голи

8. Карека (1987-1993) – 96 голів

9. Жозе Альтафіні (1965-1972) – 89 голів

10. Гонсало Ігуаїн (2013-2016) – 89 голів

Після відходу Марадони для Наполі настали невтішні часи. В сезоні 1997/98 клуб здобув лише...дві перемоги, зайняв останнє місце і вилетів з елітного дивізіону. Через два роки "блакитні" повернулися в Серію А. Щоправда, лише на один сезон.

2004-й рік ледь не завершився для Наполі катастрофою: клуб назбирав 70 мільйонів євро боргів, оголосив себе банкрутом і мало не припинив існування. Врятував дворазових чемпіонів Італії кінопродюсер Ауреліо Де Лаурентіс. Команді довелося долати шлях з третього за силою дивізіону, але у 2006-му вона знову повернулася в Серію А та посіла восьме місце.

У XXI столітті Наполі чотири рази ставав віце-чемпіоном Італії і ще стільки ж – бронзовим призером. Команда тричі завойовувала національний Кубок і один раз здіймала над головою Суперкубок. Однак омріяне Скудетто у новому тисячолітті залишалося недосяжним.

Успіхами в єврокубках в новітній історії партенопейці теж похвалитися не можуть – жодного трофею. Нагадаємо, у 2015-му Дніпро під наставництвом Мирона Маркевича перепинив Наполі дорогу у фінал Ліги Європи за сумою двох матчів 2:1. Форвард "блактиних" Гонсало Ігуаїн тоді зухвало заявляв, що завершить кар'єру, якщо український клуб виб'є його команду з єврокубка. Артем Федецький тоді чекав, коли аргентинець дотримає слова. Але дочекався лише у 2022-му.

Чекаю офіційну інформацію, що Ігуаїн завершив кар'єру. Він же обіцяв, що зробить це, якщо Наполі не вийде в фінал. Чекаю. Мужик сказав – мужик зробив. Думав, що Дніпро – не команда. Ми команда ще та і показали зуби.

У сезоні 2022/23 Наполі вперше в історії вийшов у чвертьфінал Ліги чемпіонів. Однак його казку обірвав Мілан, який виявився сильнішим за сумою двох поєдинків (2:1). А от у Серії А "блакитні" таки довели справу до тріумфального завершення. До третього Скудетто команду врешті привів Лучано Спалетті – у свої 64 роки він став найстаршим коучем, якому вдадося тріумфувати в Серії А.

Символічно, що Наполі оформив титул завдяки поєдинку з Удінезе. У 2005-му Спалетті подарував венеційським фанам неймовірні емоції, вивівши провінційну команду в Лігу чемпіонів вперше в її історії.

За свою кар'єру цей тренер здобув два Кубки і один Суперкубок Італії на чолі Роми, а також 4 трофеї в росії (очолював Зеніт з 2019 року, але у 2014-му покинув "болота").

Останнім місцем роботи Спалетті перед Наполі був Інтер. Покинувши команду у 2019-му, тренер взяв паузу, щоб присвятити час ще одній своїй пристрасті... виноробству. "Поживу в глушині. Мені треба заготовляти вино. Тепер маю весь час світу, щоб зайнятися цим", – сказав тоді італійський фахівець. Вакації тривали до 2021-го, коли він очолив "адзуррі".

Окрім того, сім'я Спалетті здає туристам в оренду кілька будиночків у Тоскані.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Luciano Spalletti (@lucianospalletti)

Головні зірки Наполі цього сезону – Віктор Осімхен та Хвіча Кварацхелія. Перший – лідирує у бомбардирських перегонах Серії А (22 голи), випереджаючи Лаутаро Мартінеса на 3 забиті м'ячі. З його життя голлівудські сценаристи могли б написати класичну історію сходження мільйонера із нетрів. Осімхен народився у багатодітній нігерійській сім'ї – він наймолодший серед усіх братів та сестер. До слова, прізвище футболіста перекладається як "Бог добрий".

Після вдалого виступу на Кубку світу серед збірних U-17 юним нігерійським талантом, який забив 10 голів у 7 матчах, зацікавилися топові європейські гранди. Віктор відмовив Арсеналу, Барселоні, Інтеру, підписавши натомість контракт з Вольфсбургом.

"У мене було багато варіантів. Барселона, Інтер, Атлетіко Мадрид, Ювентус та інші. Арсенал був хорошим вибором, але не найкращим у той час. Я хотів почати грати, як тільки мені виповниться 18. Я хотів поїхати туди, де мав би змогу інвестувати у свою гру та вдосконалюватися фізично. Вольфсбург показав мені таку можливість"

Далі Осімхен встиг пограти за Шарлеруа та Лілль і врешті у 2020-му опинився у Наполі. Тут форвард заробляє 5 мільйонів євро за рік, фанати присвячують йому пісні... і навіть печуть торти з його зображенням.

Ще одного лідера команди та улюбленця неаполітанської публіки Хвічу називають "Кварадоною". Це прізвисько грузинський талант отримав ще до того, як почав феєрити за Наполі. Річ у тім, що під час підписання контракту з партенопейцями у 2020-му він виконав пісню Life is Life, яку шалено популярною свого часу зробив Марадона.

Diego armando maradona - napoli - maradona ısınırken stadda life is life çalarken top sektiriyor pic.twitter.com/WXCq3ReqdW

— Video Tayfa (@videotayfa) May 4, 2023

Уже в перших двох поєдинках за блакитних він оформив хет-трик, підтвердивши, що гучний аванс йому дали не даремно. Загалом вінгер встиг забити 12 м'ячів та оформити 10 асистів у чемпіонському сезоні, який досі триває.

Після оформлення третього Скудетто Неаполь перетворився на суцільний феєрверк. Футболісти плакали від щастя, Спалетті закурив просто на футбольному полі, шалені фанати вкрали у Зєлінскі шорти.

Napoli fans have invaded the pitch asking for shirts & shorts from the players. Poor Zieliński... pic.twitter.com/dPTmI60EtV

— EuroFoot (@eurofootcom) May 4, 2023

Щоправда, радість від футбольного тріумфу затьмарила трагедія. У якийсь момент натовп вийшов з-під контролю, на вулицях Неаполя зчинилася перестрілка, під час якої поранили 26-річного хлопця. Його госпіталізували, але врятувати життя не вдалося.