Берлін, 21 грудня 2022 року. Кримінальна поліція заарештовує працівника Федеральної служби розвідки (BND) Карстена Л. Його звинувачують в державній зраді – фігурант, нібито, передавав російським спецслужбам інформацію, яку отримав завдяки своїй професійній діяльності. Подробиці справи одразу потрапляють під гриф державної таємниці. Якщо обвинувачення підтвердяться, йому загрожує довічний термін ув’язнення.

Завдяки розслідуванням німецьких, британських та американських ЗМІ, з’являються нові подробиці справи. Вона набуває світового значення, розпалюючись у найбільший шпигунський скандал Європи за останнє десятиліття.

Футбол, військові пісні, полювання та сільська їжа: дитячий тренер з Баварії зливав росії державні таємниці

За кілька тижнів журналісти розкрили особу подвійного агента. Ним виявився полковник Карстен Лінке – висхідна зірка німецької розвідки, який претендував на одну з чотирьох найголовніших посад у BND (не плутати з екс-захисником Ганновера повним тезкою Карстеном Лінке).

Він працював у відділі, який відповідає за моніторинг різних видів зв’язку по всьому світу (стільникового, інтернет, супутникового тощо), а також за обмін даними з іноземними розвідками. Через його руки проходили супутникові знімки боїв в Україні та інші секретні матеріали, пов’язані з повномасштабним вторгненням росії. Найімовірніше, він також мав доступ до секретних відомостей закордонних спецслужб, наприклад Агентства національної безпеки США (ANB) та британського Центру урядового зв’язку (GCHQ).

Відділ Технічного рекогносцирування, у якому працював Лінке, вважається флагманом спецслужб навіть на міжнародному рівні. Майже половина щоденних звітів BND проходять через нього. Відділ передає секретні розвіддані напряму канцлеру Німеччини.

Джерела припускають, що колеги з інших країн першими довідалися про російського “крота” та повідомили про це BND. Підозри впали на Кірстена не випадково, він вимагав у свого колеги звіти про росію та війну в Україні, які були йому не надто потрібні за видом діяльності. У роботі на Кремль підозрювали ще одну працівницю BND, наразі вона залишається на волі.

За іронією, напередодні арешту Лінке пішов на підвищення та кілька місяців відповідав за кадрову безпеку. Перевіряв кандидатів на роботу в агентстві та стежив за тим, щоб жодна іноземна країна не змогла завербувати його шпигунів. Карстен мав доступ до особистих справ всіх співробітників. Тому у Німеччині досі серйозно переймаються, чи не був він частиною мережі “кротів”, а можливо й вербував інших колег.

Розвідка – це одне з життів Карстена Лінке. У своєму рідному місті Вайльгайм-ін-Обербаєрн, Баварія, він був доволі активним членом громади, називався професійним військовим та був дитячим футбольним тренером у TSV Weilheim – Гімнастичному спортивному клубі Вайльгайм.

52-річний Лінке мав скромний, непримітний будиночок у містечку неподалік альпійського передгір’я з населенням у 20 тисяч. Найбільшою пристрастю у житті батька двох дітей був футбол. За свідченнями сусідів та знайомих, 95% розмов Карстена зводились до гри мільйонів. Крім цього він любив хіба що військові пісні, полювання та домашню, сільську їжу.

Для своїх вихованців 7-14 років гер Лінке був другим батьком – справедливим, в міру суворим, з армійським загартуванням. Про військо він майже не збрехав, відслужив у збройних силах Німеччини, після чого перебрався до BND й побудував там напрочуд успішну кар’єру, пробившись майже на вершину спецслужби.

Його відділ базувався у місті Пуллах, що за 40 кілометрів від Вайльгайма. Стрімке сходження кар’єрною драбиною змусило Карстена у 2019-му перебратись до Берліна, де саме відкрилась нова штаб-квартира Федеральної служби розвідки. Після переїзду до столиці Лінке більше не міг присвячувати увесь вільний час тренерству, втім намагався на вихідних влаштовувати на території клубу заходи – пікніки, барбекю тощо.

Ніщо не видавало у ньому розвідника BND, а тим більше подвійного агента, який працював на росію. Хіба що регулярні від’їзди, іноді на кілька місяців. У спортклубі все списували на його військову службу, легендою для прикриття стали "місії в Афганістані". Лише після арешту в одного з працівників спортклубу відкрилися очі на очевидні ознаки його подвійного життя: “Ми помітили, що не можемо знайти клубне фото з його обличчям. Очевидно, він був дуже обережним”.

Спорт 24 ексклюзивно отримав друге ймовірне фото Карстена Лінке (праворуч) від німецьких колег, яке раніше не з'являлось у ЗМІ

Доленосна зустріч на барбекю: “кур’єр” Лінке – німецький бізнесмен російського походження, ФСБ, перельоти до Москви

21 січня 2023 року, Аеропорт Мюнхен імені Франца-Йозефа Штрауса, рейс Маямі – Мюнхен. Після прибуття літака до столиці Баварії в аеропорту затримують німецького бізнесмена Артура Еллера. Генпрокуратура звинувачує його у тому, що він допомагав Карстену Лінке продавати секретні документи російській ФСБ.

Конспірації Еллера може позаздрити навіть сам розвідник Лінке. У нього немає сторінок у Facebook, Instagram, Twitter та LinkedIn. Народився у 1991 році у Волгоградській області, росія. Наприкінці 90-х перебрався з батьком до Німеччини, у 1999-му відмовився від російського громадянства та отримав німецький паспорт. З 2009-го по 2021-й служив у збройних силах Німеччини у сфері IT. Опісля оселився в Мюнхені та зайнявся торгівлею дорогоцінних металів й камінчиків.

Лінке та Еллер познайомились у 2021 році, ймовірно, під час одного з барбекю в спортклубі Вайльгайма. Колишні військові збройних сил Німеччини швидко знайшли спільну мову. У слідства є кілька версій того, як вони домовились про передачу росії таємних даних.

За однією з них, Артур на той момент вже працював на ФСБ та навмисно відвідав барбекю у Вайльгаймі, щоб налагодити контакт з Карстеном. За іншою – сам Лінке дав знати, що готовий зливати Кремлю державні таємниці, а Еллер запропонував бути посередником, адже мав зв'язки у ФСБ. Третя версія – уродженець росії стверджує, що вірив, начебто працює на німецьку розвідку в рамках конспіративної місії.

Артур багато подорожував. У базі даних авіаперельотів можна знайти більше сотні рейсів до США, Китаю, ОАЕ, Катару, Швейцарії, Грузії, Азербайджану тощо. Звичайно ж, він навідувався й на малу батьківщину. Еллер зупинявся у найкращих готелях Москви, Санкт-Петербурга, відвідував Сочі, Кіров, Нижньокамськ. Часто прилітав до росії ненадовго – на один чи два дні. Чим він там займався, залишається загадкою для німецького слідства.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну бізнесмен побував у росії не менше 6 разів. Джерела припускають, що під час одного з таких візитів рейсом “Аерофлота” зі Стамбула в Москву, 6-го жовтня 2022 року, він вперше передав ФСБ пакет секретних документів німецької розвідки. У росії були “електризовані” цими матеріалами.

Вдруге Еллер передав ФСБ інформацію у листопаді, вона не надто зацікавила російське керівництво. Принаймні під час однієї з цих конспіраційних зустрічей Артур отримав оплату.

Вже незабаром бізнесменом-мандрівником зацікавилось американське ФБР. Слідчі затримали уродженця росії у Флориді перед черговим вильотом до Німеччини та допитали, він зізнався у контактах з ФСБ та візитах в Москву. У Мюнхені на нього вже чекали кайданки.

Наразі Артур Еллер охоче співпрацює зі слідством та запевняє, що вірив, начебто, працює на німецьку розвідку. Чи не кожне його свідчення підриває авторитет до BND в очах інших спецслужб. До прикладу, він заявив, що в аеропорту Мюнхена після одного з візитів до Москви його зустрів та допоміг оминути митницю інший агент Федеральної служби розвідки Німеччини. Прокурори припускають, що пособник Лінке діяв за наказом, не усвідомлюючи своєї ролі. Та це ще не все, за словами Еллера, Карстен отримував гроші від ФСБ від ще одного колеги з німецької розвідки. Слідчі вже шукають цю особу.

Деякі німецькі ЗМІ повідомляють, що Лінке взагалі працював на росію безплатно. Припускають, ФСБ могла шантажувати німецького розвідника якимись особистими даними, або ж він міг симпатизувати Кремлю. Колега Карстена зі спортивного клубу знайшов у своїй шафці брошури німецької ультраправої партії AfD, яка вимагає негайних мирних переговорів з росією.

У будь-якому випадку, поки Артур Еллер кожним словом пришвидшує крах BND, Карстен Лінке продовжує мовчати...

Інше чтиво Спорт 24

Путін кидає ультрас на фронт: батальйон "Еспаньйола", або Від футбольного хулігана до окупанта

"Їхала повз Гостомель, а там висаджувався російський десант": зірка сноубордингу – про чоловіка в ЗСУ і угорську пропаганду

З рингу – до тюряги: кокаїн, брутальне насильство і втеча від армії, кримінальна сага у чотирьох актах