Екс-капітан Динамо проводить свої перші тренування з новим колективом в Іспанії. Перехід Віктора Циганкова в Жирону став справжньою несподіванкою не лише для київських вболівальників, а й для керівництва клубу. Тут потрібно відзначити сміливість футболіста, який показав Суркісу, що від ролі ляльковика до ролі ляльки можна опинитися за один крок.

20 січня київський колектив вирушив на підготовчий збір до Туреччини. Перша частина сезону продемонструвала чимало недоліків у грі команди. Аби не провалитись і весною, потрібно буде працювати вдвічі наполегливіше. До всіх наявних проблем додалась втрата лідера атаки Циганкова – людини, яка разом з Буяльським дарувала вболівальникам хоч якісь надії на позитив. Тепер румунському фахівцю доведеться розв'язувати задачу з далеко не однією зірочкою.

Вірити в трансферну кампанію – безглуздо

Затягнути кваліфікованих іноземців у наш, м’яко кажучи, не найпопулярніший чемпіонат було важко ще в довоєнний період. Зараз це стало майже неможливо, адже за останній рік кількість легіонерів, які покинули країну, в десятки разів перевищує число новоприбулих. Заманювати футболістів високою зарплатнею об’єктивно нерозумно. Як показує практика, такі трансфери нічим хорошим не закінчуються. Гравця рідко цікавлять цілі та амбіції клубу, бо основний пріоритет для нього – гроші. І так, потрібно не забувати про яку команду ми говоримо.

Кияни вже кілька сезонів поспіль розчаровують своєю трансферною політикою. Всім набридли другосортні виконавці, яких Динамо відкопало за безцінь і намагається представити як "топ-підсилення". Та й взагалі, після придбання Беньяміна Вербіча у 2018-му (!) до столиці приїжджали футболісти хоча б схожого рівня? Тому марно чекати підсилення ззовні, давайте краще проаналізуємо знайомі обличчя.

Для когось перший або другий шанс

Наразі ситуація з атакувальними гравцями правого флангу складна. Сезон для Циганкова, як і для всіх "синьо-білих", не найкращий – 9 голів і 6 результативних передач у всіх турнірах. В осінній період він був незамінним на своїй позиції. Віктор не пропускав жодного поєдинку киян, починаючи з першого протистояння проти Фенербахче у Лізі Європи. Ба більше, у всіх цих матчах Віктор виходив зі старту. Інколи замість нього на полі з’являвся "вічно молодий" Караваєв, який вважався чи не єдиною людиною, яка могла б підсилити. Проте, всі ми розуміємо, що за рівнем гри Олександр суттєво поступався своєму партнеру на фланзі.

У цій ситуації повернення Богдана Лєднєва з оренди є досить доречним. Він вже має досвід гри на цій позиції у складі луганської Зорі та навіть інколи проявляв себе на фланзі у Києві. Останній рік у Фехерварі його використовували у центрі поля. Проте, чи можна вважати підсиленням футболіста, який давненько не відзначається результативними діями в офіційних матчах – питання неоднозначне.

Можливо, кризова ситуація на правому фланзі може зіграти на руку досі загадковому легіонеру Перрісу. Перший ямаєць в історії УПЛ поки не отримав гідної можливості підкорити Олімпійський. Але це Динамо – статус іноземця не гарантує тобі легкого життя. Принаймні футбольного.

"Школярі" поспішають на допомогу

В побудові майбутніх проєктів динамівці орієнтуються на власну молодь. До слова, кияни посідають друге місце в Європі за показником довіри до власних вихованців. Не виключено, що заміною для Циганкова стане новий "золотий хлопчик". До тренувального збору в Туреччині приєднається Назарій Волошин, який провів першу половину сезону в Кривбасі. Молодому футболісту вдалося непогано дебютувати в УПЛ та забити за команду Вернидуба 4 м‘ячі. Головний тренер криворіжців неодноразово висловлював своє задоволення молодим вінгером та хотів би бачити його у своїй команді весною.

Також не потрібно забувати про Антона Царенка. Попри дуже юний вік (18 років) хлопець регулярно тренується з основною командою та навіть встиг дебютувати в Лізі Чемпіонів. Впевнено увірватись на такий рівень гравцям схожого віку непросто, та якщо Циганков зміг, чому інші не можуть?!

Втрачений спадкоємець

Варто згадати про талант, який в Динамо вирощували спеціально під відхід Циганкова. Грузин Цітаішвілі хоч і виступає на правах оренди за Лех, але досі є гравцем Києва. Ще кілька років тому на Георгія робили великі ставки, проте повністю проявити свій потенціал в головній команді він так і не зумів. І не факт, що зможе. Сам футболіст 2 роки тому оцінював своє становище не найкращим чином: "Мені кажуть, що я – заміна Циганкову. Готують до цього, з 16-и років таке розповідають. Мовляв, коли Циганков буде рівня Ярмоленка і піде, то ти будеш замість нього. Ярмоленко, коли був і готувався піти, а Циганкова готували, то скільки він (Циганков) матчів зіграв? 20-22. А я скільки граю? Як можна говорити, що мене готують? У мене за два роки зіграно 200 хвилин в першій команді. Якщо тобі дають шанс і за 20 матчів ти нічого не показав, тоді без питань. Я сам піду, якщо побачу, що не виходить. Але мені не давали шансу, щоб навіть зрозуміти, виходить у мене чи ні”, – розповідав Цітаішвілі проєкту "Бомбардир".

Скориставшись спрощеною процедурою ФІФА, він призупинив співпрацю з Динамо влітку минулого року. У цьому сезоні грузин має стабільну ігрову практику в Польщі, хоч похизуватися результативністю не може. За 21 поєдинок йому вдалося відзначитись 1 голом та 2 результативними передачами.

Чи планує Цитаїшвілі повертатися в Динамо – невідомо. За інформацією Ігоря Бурбаса, сторони "заморозили" свої контакти на досить напруженій ноті, адже не дивлячись на всі вмовляння, грузин повідомив керівництву що "бачить себе в іншому клубі". Шкода, адже такі таланти не часто трапляються у нашому чемпіонаті. Подивитися на нього в основній обоймі хотів би кожен вболівальник киян.

Словом, Луческу має вдосталь часу на роздуми. Результат потрібен тут і зараз, тим паче у внутрішньому чемпіонаті не все втрачено. Динамо ділить з Шахтарем 2 місце в турнірній таблиці, хоч "гірники" і мають матч в запасі. Боротьба продовжується.

Даніїл Гузь, спеціально для Спорт 24

Мудрик в Челсі: 100 мільйонів євро і завищені очікування, або Як не стати новим Пепе