Довідка:

Призовий фонд: 500 тисяч доларів

Місце проведення: Іспанія, Мадрид, Палац Сантонья

Кількість учасників: 8

Регламент: 14 турів (учасники зіграють один з одним двічі – білими та чорними фігурами). Якщо в основному турнірі не визначать переможця, то учасники з двома найкращими показниками розіграють путівку у матч за Шахову корону в тай-брейку.

Контроль часу: 120 хвилин для перших 40 ходів. 60 хвилин для наступних 20 ходів. 15 хвилин для решти гри плюс додаткові 30 секунд на кожен хід, починаючи з 60-го.

Учасники: Ян Непомнящий, Аліреза Феруза, Дінь Ліжень, Фабіано Каруана, Хікару Накамура, Ян-Кшиштоф Дуда, Теймур Раджабов, Ріхард Раппорт.

Офіційно тріумфатор Турніру претендентів отримає 48 тисяч доларів. Ніби не так вже й багато. Але доплюсуйте сюди ще 3,5 тисячі за кожні набрані 0,5 бала і головне – право зіграти за Шахову корону з Магнусом Карлсеном у 2023 році. А це рекламні контракти, статус і ще один солідний куш у вигляді гонорару. Ну й те, що грошима не виміряєш: нагода втілити мрію кожного шахіста – стати чемпіоном світу!

Цьогорічний Турнір претендентів надзвичайно рівний, цікавий і непередбачуваний. Навіть експерти не беруться назвати ім’я якогось явного фаворита.

Ян-Кшиштоф Дуда (Польща). 24 роки. Рейтинг FIDE 2750 (16 місце)

Поляк, на думку фахівців, є головним аутсайдером змагання. Йому пророкують усього 6 набраних очок і останнє місце. Дуді дають лише 4% на підсумковий тріумф у столиці Іспанії.

До Мадрида він пробився як фіналіст Кубка світу. Молодий і по-спортивному нахабний поляк має у власному активі перемогу над Магнусом Карлсеном у класику!

Очевидним мінусом Яна-Кшиштофа є лише брак досвіду. Це перший турнір такого рангу у кар’єрі Дуди. Саме за нього, ймовірно, вболіватиме велика частина прихильників шахів з України. Адже і Польща, і особисто гросмейстер допомагають нашій батьківщині у визвольній війні проти рашистів.

Попри те, що Дуда не так давно перебуває в шаховій еліті, підстав вважати, що Ян-Кшиштоф не буде донором очок, вистачає. Спортивна сміливість і впевненість у собі мають допомогти поляку гідно скласти важкий іспит.

Прогноз Спорт 24: 4-6 місце

Ріхард Раппорт (Угорщина). 26 років. Рейтинг FIDE 2764 (8 місце)

Ще один талановитий молодий гросмейстер, у якого не вірять експерти. Фахівці пророкують угорцю передостанню позицію і 6,5 балів. Йому дають лише 5% на тріумф у Мадриді.

Ріхард пробився у турнір через серію Гран-прі ФІДЕ. Як і Дуда, Раппорт – яскравий гросмейстер, від якого можна очікувати агресивної гри, принаймні, білим кольором.

Він уже входить до топ-10 рейтингу ФІДЕ. Але це перший Турнір претендентів для угорця. Мабуть, саме через брак досвіду більшість експертів вважають, що він не зможе показати свої найкращі якості.

Прогноз Спорт 24: 7-8 місце

Теймур Раджабов (Азербайджан). 35 років. Рейтинг FIDE 2753 (13 місце)

Теймур – друг кримчанина Сергія Карякіна, який у 2009 році став громадянином рф, а у лютому цього року підтримав велику війну з Україною. Попередній Турнір претендентів він пропустив. Нібито через те, що боявся ковіду. Тож до Мадрида Раджабову дали вайлд-кард.

Експерти в азербайджанця не вірять. Пророкують йому 6 місце (6,5 очок) і лише 8% на загальну перемогу.

Теймур є найстаршим учасником турніру. Він давно перебуває в еліті. Досвід – козир цього спортсмена. Але витримати натиск нового покоління у такому насиченому і конкурентному турнірі (14 топ матчів за менш ніж 3 тижні) 35-річному гросмейстеру буде непросто.

Прогноз Спорт 24: 7-8 місце

Ян Непомнящий (Нейтральний прапор). 31 років. Рейтинг FIDE 2766 (7 місце)

Росіянин, який жорстко засудив масштабне вторгнення військ рф в Україну, виграв попередній Турнір претендентів. Але у поєдинку за Шахову корону не зміг нав’язати боротьбу Магнусу Карлсену і програв "в одні ворота" – 3,5:7,5.

Як не дивно, експерти пророкують Яну лише 5 місце (7 балів). Шанси на те, що Непо повторить свій успіх і знову тріумфує – 8%.

У таланті цього шахіста не сумнівається ніхто, але підтримувати найвищий рівень дисципліни і концентрації йому важко. У те, що Ян вдруге поспіль виграє такий виснажливий турнір, і справді віриться слабо.

Прогноз Спорт 24: 4-6 місце

Аліреза Феруза (Франція). 19 років. Рейтинг FIDE 2793 (3 місце)

Неймовірний іранський талант, який взяв французьке громадянство. Аліреза кулею увірвався в шахову еліту, ставши чи не найяскравішим персонажем цих "Ігор престолів".

Феруза отримав перепустку в Іспанію завдяки тріумфу у великій "швейцарці" ФІДЕ. Експерти високо оцінюють потенціал дебютанта Турніру претендентів, прогнозуючи йому четверту позицію (7 очок). Фахівці віддають 15% на те, що француз виграє Турнір і позмагається за корону з Магнусом Карлсеном.

Сам норвежець зізнався, що вболіватиме саме за Алірезу, бо лише з ним чемпіону буде цікаво захищати трон. Якщо Феруза не виграє Турнір претендентів, то Карлсен може навіть відмовитися від матчу.

Аліреза – третій наймолодший гросмейстер в історії, який пробився до змагання претендентів (два інші – Магнус Карлсен і Роберт Фішер). Також Феруза є наймолодшим шахістом, який підкорював планку 2800 у рейтингу ФІДЕ.

Саме його чимало експертів сміливо нарікають "наступним чемпіоном світу" і персоною історичного масштабу. Талант і пристрасть до шахів у цьому хлопцеві справді непересічні.

Прогноз Спорт 24: 1-3 місце

Хікару Накамура (США). 34 роки. Рейтинг FIDE 2760 (11 місце)

Найпопулярніший шаховий стрімер сучасності довів, що вміє не лише патякати і грати онлайн. Хікару став тріумфатором заліку серії Гран-прі ФІДЕ. Зріла і впевнена гра американця вразила багатьох експертів.

Фахівці вважають Накамуру одним з фаворитів. Йому пророкують третє місце (7,5 пунктів). Його шанси на перемогу 14%.

Армія прихильників Хікару нічим не менша, ніж у Магнуса. А ще, у разі нічиєї, він один з небагатьох зможе нав’язати чемпіону гідну боротьбу в рапіді. Тріумф популярного стрімера дозволить шахам отримати новий імпульс. Але чи зможе Накамура повністю перелаштуватися і стати професіоналом на всі 100% – велике питання.

Прогноз Спорт 24: 4-6 місце

Дінь Ліжень (Китай). 29 роки. Рейтинг FIDE 2806 (2 місце)

Саме Дінь замінив у турнірі Сергія Карякіна, якого відсторонили якомога далі від порядних людей за підтримку війни рашистів з Україною.

Ліжень добрався за рейтингом. Прямо зараз китаєць – другий шахіст планети – 2806 пунктів.

Не дивно, що експерти вважають його одним з фаворитів: 2 місце (7,5 очок) і аж 21% на підсумковий тріумф. Сумнівів у тому, що Дінь добре підготувався і буде дуже небезпечним для кожного суперника – немає. Ліжень – головний продукт, гордість потужної шахової системи Китаю.

Прогноз Спорт 24: 1-3 місце

Фабіано Каруана (США). 29 років. Рейтинг FIDE 2783 (4 місце)

У 2018 році американець уже грав матч за титул. Тоді він ледь не відібрав корону в Карлсена. Усі 12 партій основної частини поєдинку завершилися внічию. При цьому, невеликою ініціативою володів радше Фабіано, а не Магнус. А от на тей-брейку норвежець впевнено розібрався зі суперником.

Минулий Турнір претендентів Фабіано провалив, але статус фаворита не втратив. Експерти пророкують йому 8 набраних балів і підсумкову перемогу з імовірністю 26%.

Запеклий, рівний і дуже напружений – таким очікують Турнір претендентів. На кону – шанс стати шаховим монархом, перетворитися з пішака відразу в Короля гри.

Інші тексти Спорт 24 про шахи

Блиск і злидні першого чемпіона світу: шаховий Моцарт розгадав аферу Кемпелена, бив жандармів, вразив самого короля

"ФІДЕ дозволила ґвалтівникам грати в шахи з жертвами": український гросмейстер – про те, чому в цьому є і наша провина

"Він хоч чорту лисому служитиме, моральний виродок": український гросмейстер – про зрадника Карякіна, мовчазну позицію сестер Музичук і "хароших рускіх"