Лічені години залишаються до початку грандіозного боксерського шоу на стадіоні Kingdom Arena в Саудівській Аравії. У ринзі, аби визначити абсолютного чемпіона світу в надважкій вазі, зійдуться непереможний Олександр Усик (21-0, 14 КО) і Тайсон Ф’юрі (34-0-1, 24 КО).

Перед поєдинком Sport24.ua поговорив з першим володарем чемпіонського пояса в історії незалежної України, колишнім інтерконтинентальним чемпіоном WBO в легкій вазі Андрієм Синєпуповим.

– Андрію Олексійовичу, Ф’юрі – дуже небезпечний суперник. Завдяки чому, на ваш погляд, він уже більше десяти років перебуває на вершині світового боксу?

– Трохи вас виправлю. На вершині перебуває Олександр Усик. Він – олімпійський чемпіон, пройшов шлях від любителів до перемог у трьох боксерських організаціях.

Тайсон – непростий боєць, нестандартний. Його козир – вміння викидати удари незрозуміло звідки й за ледве вловимою траєкторією. Я уважно дивився його останні поєдинки. Спочатку вважав, що перемога одного з боксерів у парі Усик – Ф’юрі буде мінімальною. Проте останній бій британця – проти Нганну – змінив мою думку. Ф’юрі був неквапливий, його просто треба було розтаскати рингом.

– З Усиком давно знайомі?

– Так. Пам’ятаю його ще хлопцем, коли вони разом з Ломаченком й іншими юними боксерами приїжджали до мене в Донецьк на збори. Тоді, звичайно, важко було уявити, яких вершин ці хлопці досягнуть. Але згодом стало зрозуміло, що їм все під силу.

Розмовляв зі Сашком, коли він переходив у професіонали. Він був на зборах у Кончі-Заспі, я йому, як зараз у збірній України, руки тейпував. Запитав, чому він вирішив змінити статус і вагову категорію. У відповідь почув, що він постійно зганяє вагу. Це непросто. Та й, як показав час, і не варто було боротися з природою. Тоді, пригадую, приїхали на спаринги боксери-іноземці. А тренування відбувалися на малому рангу – 4Х4. Коли Усик вмикав свою швидкість, то з ним ніхто впоратися не міг.

– Та швидкість залишилася й досі?

– Він постійно набирає, додає в майстерності. Змінився, звичайно. Раніше він робив акцент на серійність, кількість ударів, вигравав ТКО (технічним нокаутом, – Sport24.ua). Тепер у Сашка набагато жорсткіший удар – трансформація сталася після переходу в професіонали.

– Де у Ф’юрі слабкі місця?

– У нього захисту практично немає. Тайсон пропускає удари. Якщо взяти клас боксу сьогоднішніх суперників, то Саша в університеті вчиться, а британець ще в школі засидівся. Пропускає, падає, встає… Так, зламати його важко й постійно треба бути у фокусі уваги. Бо, як кажуть, він з-під дупи б’є. Але Ф’юрі кволий. Там є за що схопитися. В Усика – класика: прямий – боковий – знизу. Команда українця, гадаю, добре вивчила Ф’юрі. І наш боксер забере те, за чим приїхав до Саудівської Аравії.

– Потрібен один акцентований удар…

– І щоб його нанести, треба міцно стати на ноги. Тут треба бути дуже обережним. Є таке поняття: хто б’є – той падає. Чому таке відбувається? Коли я завдаю удар, то не думаю про свій захист. Пам’ятаєте боксера Костю Дзю? Я з ним ще в любителях боксував. Перед переходом у професіонали він досягнув такого рівня, що валяв людей по рингу. Робив ставку на ударну міць. Коли перейшов у професіонали, то був упевнений, що від його ударів суперники й надалі падатимуть. А він сам опинявся на канвасі.

– У чому перевага Усика?

– Він – технічний боксер, не робить акцент на удар, а грає. Комбінація – робота ніг, рук, швидкість – це його козир.

– Ф’юрі, напевно, до цього готувався. Й спробує використати свої козирі – габарити й довжину рук.

– Саші треба розкатувати по двох поверхах: голова – тулуб, тулуб – голова. Якщо боксер вище тебе – одиночними ударами не працюють. Бо у суперника довша рука, яка швидше долетить до тебе, ніж твій удар досягне цілі. Потрібна комбінаційна робота. Саша це все уміє. Працює по корпусу й голові, заходить у бік під різними кутами. Я не бачу, завдяки чому Ф’юрі може виграти.

– Габарити дають неабияку перевагу в боях. До Ф’юрі належить ще підібратися.

– У цьому поєдинку гратиме роль не антропометрія, а майстерність. Якщо ви помітили, Усик нав’язує шалену швидкість у перших раундах. Він темповий боксер. Тому не думаю, що бій триватиме всі 12 раундів. Він завершиться трохи раніше.

Важливо, хто під чию сопілку танцюватиме, хто нав’яже свою тактику. Коли два боксери за рівнем і класом "близькі", все одно один переламує хід бою, а інший під нього починає підлаштовуватися. Тому, хто підлаштовується, перемогти буде важко. Той, кого ведуть по рингу, втомлюється швидше. У Саші майстерності й досвіду більше, він нав’яже свій план бою й впорається із завданням. Усик одразу намагатиметься вимотати Ф'юрі, і, гадаю, йому це вдасться. Вимотає темпом, нестандартними ударами, роботою ніг, заходами збоку… Ставлю на Усика у відсотковому співвідношенні 90 на 10.

Геннадій Чеховський, спеціально для Спорт 24

Більше чтива про бій на Спорт 24

Усик – Ф'юрі: прогноз букмекерів на бій за звання абсолютного чемпіона світу в хевівейті

Усик йде по трупах британців в історію: скальп Ф’юрі зробить його величнішим за Кличків

"Ф’юрі наче хворий на голову": тренер збірної України Сосновський – про режим Усика, корявість Тайсона і хто кого відлупцює