Американський блогер-боксер повертається у ринг після дебютної поразки в кар’єрі від Томмі Ф’юрі – брата "Циганського короля". Зранку 6-го серпня він вийде у ринг проти Нейта Діаса.

В Україні та усьому світі вечір боксу за участі Джейка Пола та Нейта можна переглянути, зокрема, на сервісі DAZN. Головна подія розпочнеться не раніше 06:00 за київським часом.

Для бійця з октагону цей поєдинок стане дебютним у боксі. Діас ніколи не здобував чемпіонський пасок UFC, однак за останні 15 років напевне вписав своє ім’я в історію організації хоча б легендарним протистоянням з Конором Макгрегором.

Зрештою, побачити зірку ММА у боксерському рингу – справа звична. Куди більше питань виникає до його суперника. Спорт 24 розповідає, як Джейк Пол опинився у єдиноборствах та перевернув світ боксу догори дриґом.

Хто такий Джейк Пол: "Проблемне дитя" з мільйонами у кишені

Джейк та його брат Логан активно займалися спортом ще з дитинства. Проте якщо Пол-старший твердо обрав для себе американський футбол, то "Проблемне дитя" так і не зміг знайти собі один гурток. Найдовше він затримався у боротьбі.

Пов’язувати свої життя зі спортом обидва брати не збиралися. Ближче до повноліття Джейк вирішив піти у славнозвісні "морські котики" і навіть розпочав підготовку. Та невдовзі на підлітка звалилась перша популярність. У 2013-му Джейк пробив позначку в 5 мільйонів переглядів у соцмережі Vine, де публікував короткі розважальні відео. До того часу, як платформа припинила свою роботу, контент "Проблемної дитини" назбирав 2 мільярди переглядів.

"Для нас із братом це було просто хобі. Ми знімали відео кілька років, розвивали свої навички з оповідання історій та створення відео, не знаючи, що ми робимо. Я змагався з братом, хто зробить кращі відео Vine. Ми відчули смак вірусного успіху, коли робили відео, які переглядала купа людей. Вигадували різноманітні способи збільшити нашу аудиторію і, зрештою, це заняття припало нам до душі. Відтоді я щодня намагаюся творчо розсунути свої межі – ось чому я мав навчитися", – пригадував Джейк в інтерв’ю Forbes.

Після успіху з Vine блогер вперше створив свій канал на YouTube, який пізніше стане його головним джерелом доходів. У 2016-му отримав роль у дитячому серіалі "Bizaardvark" від Disney, але вже за рік, після завершення другого сезону сіткому, юну зірку телеекранів виштовхали з проекту через скандал.


Джейк Пол часів зйомок у серіалі Disney (ліворуч) та зараз (праворуч)

У новинах почали випливати скарги сусідів на витівки блогера-актора, гучні вечірки та натовпи фанатів, що стирчали під його будинком. Прощання з Disney зіграло тільки на руку Джейку, адже він саме збирався позбутися образу кумира дітлахів.

Його канал на YouTube продовжував обростати підписками, він випустив кілька успішних треків та зайнявся бізнесом. Давати раду величезній популярності блогеру вдавалося дедалі важче. Сусіди продовжували скаржитись на розгульне життя юної зірки. Це привернуло увагу ФБР.

Правоохоронці навідалися до особняка Джейка в Лос-Анджелесі за 10 мільйонів доларів та знайшли там заборонену зброю. Цей інцидент став величезною плямою на репутації. Про рекламні контракти з великими компаніями блогеру можна було забути – імперія Пола раптово розсипалась.

У документальному серіалі про інфлюенсера від Netflix його брат Логан зізнався, що боявся, аби Джейк у той період не наклав на себе руки: "Коли тебе ненавидить увесь світ, доводиться нелегко. Ця напруга створює навколо дуже темне психологічне середовище. Ми з татом хвилювалися за життя брата. Джейк завжди був емоційно непередбачуваним і мінливим. Був один момент, коли ми вважали, що він збирається вчинити самогубство. Йому потрібно було знайти мету. Я не знав, що він збирається робити. У чому він хороший?"

Як бокс витягнув "Проблемне дитя" з могили

Заплямований блогер знайшов порятунок там, де ніхто не чекав. У 2018-му його та Логана запросили взяти участь у виставкових боях проти інших блогерів. Пол-старший у головній події вечора на Манчестер Арені провів поєдинок з іншою зіркою соцмереж KSI, а Джейку дістався його брат Деджі.

"Проблемне дитя" достроково зупинив свою жертву в 5 раунді, а його брат та KSI не змогли визначити сильнішого, тож вирішили продовжити протистояння у профі. Слідом за ними пішов і Джейк. Звісно, перехід у професіонали був лише формальністю, насправді ж усі троє не дотягували навіть до аматорського рівня.

"Я почав займатися боксом коли мені був 21 рік. Це повернуло старого Джейка до життя. Він став конкурентоспроможним, атлетичним Полом. Я закохався у себе. Перемога у дебютному поєдинку – це одне з найкращих почуттів, яке я відчував у своєму житті", – пригадував Пол у інтерв’ю Rolling Stone.

У профі Джейк дебютував під крилом іменитого промоутера Едді Хірна. Наразі він веде справи Ентоні Джошуа, а раніше допомагав просувати Олександра Усика у Великій Британії. І це далеко не всі відомі імена у його клієнтському списку.

Першим суперником блогера-боксера у професійному рингу став інший селебріті із соцмереж "AnEsonGib". Гіб був фаворитом, але несподівано програв Джейку нокаутом вже у першому раунді.

Далі Пол зустрівся у ринзі з колишнім баскетболістом Нейтом Робінсоном в андеркарді виставкового бою між Майком Тайсоном та Роєм Джонсом-молодшим. Поєдинок між блогером та екс-зіркою НБА викликав неабиякий резонанс у соцмережах, можливо, цьому посприяла аура легенд боксу. Джейк здобув другу поспіль перемогу нокаутом у другому раунді.

З кожним наступним візаві він підвищував рівень опозиції. Безперечно, тріумфи над блогерами та баскетболістом привернули увагу преси, втім Джейка досі не сприймали серйозно. Йому кров з носа був потрібен скальп професійного бійця, нехай і у відставці. На цю роль ідеально підійшов Бен Аскрен – чемпіон США з вільної боротьби, колишній володар титулів ONE Championship та Bellator і екс-боєць UFC. Іменитий ветеран поповнив лави жертв блогера, звалившись у нокаут вже в першому раунді.

Того ж 2021-го Джейк провів ще два поєдинки проти колишнього п’ятиразового чемпіона UFC Тайрона Вудлі. У першому бою блогер переміг роздільним рішенням суддів, однак залишився незадоволений результатом. Другий поєдинок завершився театральним нокаутом від Пола.

Відео перемоги завірусилось у соцмережах. У підсумку, звитягу Джейка визнали нокаутом року за версією опитування від ESPN серед користувачів соцмереж, а друге місце посіла епічна перемога Тайсона Ф’юрі над Деонтеєм Вайлдером. Так "ютубер" обійшов чемпіона світу в королівському дивізіоні.

Далі у кар’єрі Джейка Пола була надважка перемога над легендою ММА Андерсоном Сілвою і перша поразка від Томмі Ф’юрі – брата "Циганського короля". Поступився він не достроково, а роздільним рішенням суддів. Тепер він повертається у ринг не з пенсіонером чи натягнутим профі, а чинним бійцем ММА, який свого часу перемагав Конора Макгрегора.

Преса більше не може ігнорувати зухвалого, скандального і відомого блогера-боксера. Він змусив усіх говорити про себе якщо не завдяки своєму 20-мільйонному YouTube-каналу, то завдяки перемогам над суперзірковими профі-бійцями або скандалам. Ім’я Джейка нерідко потрапляє у заголовки ЗМІ саме через його одіозні витівки. Однак якщо раніше скандали ледь не загнали його до могили, то тепер вони йому тільки допомагають завойовувати все більшу популярність.

Джейк став улюбленцем самого Майка Тайсона: "Він зробив для боксу більше, ніж деякі чемпіони. Ми повинні оберігати цього хлопця, тому що він збирається врятувати бокс, доки продовжуватиме битися. Він несе для нас світло, розумієте, що я маю на увазі? Він зворушує. У ньому є світло".

За життям Пола стежать десятки мільйонів прихильників, воно й не дивно. У своїх відео він проживає найкраще життя кожного хлопця – рубається із селебріті у рингу, заробляє мільйони баксів та зустрічається з "Крижаною королевою" Юттою Лірдам – найсексуальнішою ковзаняркою планети, як її називають ЗМІ.

Блогер-боксер виніс вирок сучасній системі. Для того, щоб заробляти на боях, достатньо створити цікавий образ у медіа. Зі спортивної точки зору його протистояння не надто цікаві, як і більшість сучасних поєдинків. Головне – розпалити навколо них штучний ажіотаж. Тоді у тебе будуть топові промоутери, твої поєдинки організовуватимуть шейхи й транслюватимуть найбільші платформи світу.

Більше чтива про бокс на Спорт 24

Чемпіон з вулиці: Андрій Котельник і проклята Олімпіада, історичний бій у Львові та битва за український бокс

Дерев’янченко влаштував махач року: чавив "наступника Канело", але (не)заслужено програв

Усик та його історія кохання: троянда для принцеси, любовні вірші, екстремальне весілля