Ще у 2020-му Усик в компанії Ломаченка знімався у документальному фільмі авторства російської православної церкви, де просувалися звичні наративи кремлівської пропаганди про "адін народ", "нас падєлілі палітікі" і все в такому дусі.

Втім, після початку повномасштабного вторгнення куми поводяться кардинально по-різному. Василь спочатку ніби й записався до якоїсь ТРО, але реальних свідчень про його службу немає. Натомість свідчень про підтримку російської православної церкви, хоч лопатою збирай. Ломаченко невтомно репостив московських попів, які прямо звинувачували Україну у розв’язанні війни. Критика підписників була настільки потужною, що боксер врешті вирішив закрити доступ до своєї сторінки з української території і … продовжив постити там відверто русняві ідеї прикриті релігією.

Водночас Усик з перших днів вторгнення користується власною популярністю, щоб допомогти Україні та підсвітити російські злочини. Він активно донатить ЗСУ, допомагає гуманітарним проектам, бере участь в роботі фонду United24. При цьому, Олександр зберігає певну вірність УПЦ МП, але визнає, що там було багато російських агентів та не намагається публічно захищати тамтешніх попів.

Нещодавно ж на болотах потужно підгоріло через Усика. Боксер з’їздив на передову і не лише підійняв моральний дух наших захисників, але й шмальнув з міномета по окупантах. "Нацист", "Бандерівець", "Продажний" – це лише невеликий перелік епітетів, які отримав Олександр у свій бік "з-за бугра". Кілька слів з себе вичавив навіть гігант думки Валуєв: "Саша все. Ну я вже давно говорив".

На рингу Усик з Валуєвим не перетинався, то й ще Кличків уникав, як тільки міг. Утім, кілька дуелей з іншими представниками рф в Олександра все ж назбиралося. Більшість – ще на любительському рингу.

Усик – Коробов (ЧЄ-2006)

Почалася історія протистоянь з московитами для Олександра не дуже успішно. У 2006-му 19-річний Усик дебютував на дорослому чемпіонаті Європи. Він дістався до півфіналу, здолавши з-поміж інших Баду Джека. Росіянин Матвєй Коробов на ту мить був чинним чемпіоном світу і не залишив вчорашньому юніору шансів. Нокдаун у другому раунді і зупинка бою за очевидної переваги у третьому.

Усик – Бетербієв (Росія – Україна, 2007)

Роком пізніше Усик зійшовся з нині чи не найсильнішим російським боксером Артутом Бетербієвим. Той уже тоді давив суперників пресингом, але Олександр, продемонструвавши блискучу роботу ніг, що згодом стане його фірмовою фішкою, дав фаворитові серйозний бій. Судді таки віддали перемогу росіянину 12:10, але рішення важко назвати однозначним.

Усик – Чудінов (Кубок Странджа-2008)

Престижний болгарський турнір Кубок Странджа у 2008 році зібрав представників 30 країн та став кваліфікацією до Олімпійських ігор у Пекіні. Саме у Болгарії Олександру вдалося перервати неприємну тенденцію в боях з росіянами. Дмітрію Чудінову українець не залишив ані найменших шансів.

Усик – Мєхонцев (ЧС-2009)

Після двох раундів півфінальної дуелі чемпіонату світу в Мілані Олександр вів 6:5. У вирішальній трихвилинці росіянин Єгор Мєхонцев поцілив Усику в пах, за що українцеві додали два бали. Утім, наприкінці бою судді взялися зараховувати Мєхонцеву один удар за іншим, при цьому ігноруючи влучання Олександра. Поєдинок завершився скандальними 14:10 на користь росіянина і, попри протести української сторони, Усик отримав лише бронзу.

Усик – Бетербієв (ЧС-2011)

Врешті взяти золото чемпіонату світу Олександру вдалося на історичній для України першості в Баку у 2011 році. Чемпіонами тоді стали також Ломаченко, Хитров та Гвоздик, а Берінчик здобув срібло.

З давнім знайомим Бетербієвим Усик зійшов у чвертьфіналі. Олександр краще розпочав зустріч, вигравши перший раунд 6:2. У вирішальній трихвилинці українець навіть побував у нокдауні, але зміг довести непростий бій до перемоги – 17:13.

Усик – Бетербієв (Лондон-2012)

Чергова зустріч вже принципових суперників відбулася у чвертьфіналі Олімпійських ігор і знову вийшла скандальною. У другому раунді Усик опинився на канвасі. Рефері спочатку почав відраховувати нокдаун, але згодом зняв бал з Бетербієва за влучання по нирках. Хай там як, Олександр знову переміг 17:13, а після цього дійшов до олімпійського золота.

Усик – Князєв (2015)

З Андрєєм Князєвим Сашко зустрівся уже на професійному рингу. У 2015-му він ще виступав у першому важкому дивізіоні. На кону дуелі з росіянином у Києві стояв пояс WBO Inter-Continental.

Вже у третьому раунді з носа Князєва пішла кров, а у шостому з’явилося розсічення над оком. Зрештою у восьмій трихвилинці Олександр затиснув суперника біля канатів, і рефері довелося зупинити поєдинок, щоб врятувати здоров’я росіянина.

Усик – Гасієв (2018)

Один з ключових поєдинків у кар’єрі Олександра Усика. З Муратом Гасієвим українець зійшовся у фіналі Всесвітньої боксерської суперсерії (WBSS), а на кону стояв титул абсолютного чемпіона світу у першому важкому дивізіоні. Букмекери спочатку вважали відвертим фаворитом Усика, але коли стало відомо, що бій відбудеться у Москві, коефіцієнти почали вирівнюватися і перед самим поєдинком шанси боксерів оцінювали практично однаково.

Гасієв упродовж бою кілька разів дістав українця потужними ударами, але поза тим, Усик контролював поєдинок практичну всю його дистанцію, що й відобразилося на суддівських оцінках – 120:108 і двічі 119:109.

Після того поєдинку Усик вже в статусі абсолютного чемпіона світу нокаутує ще Тоні Белью і підніметься до надважкого дивізіону, аби стати чемпіоном світу вже там.

У новій вазі Олександр ще не зустрічався з росіянами, що, зрештою, й не дивно – топових боксерів з рф у елітному дивізіоні просто немає. Не так давно почали з’являтися чутки про можливий бій з Бетербієвим, який, сховавшись під канадським прапором, уникає санкцій. Росіянин начебто заявив про власну готовність до такої дуелі, але навряд чи це потрібно Усику. Він уже давно довів, що жоден московит йому не рівня.