Чотирнадцятого квітня 2008-го українська зірка плавання Олег Лісогор востаннє став чемпіоном світу. Зробив це у Манчестері на коронній дистанції 50 метрів брасом, яку здолав за 26,46 секунд. На той час йому належав світовий рекорд (26,17 с). Загалом золото на цьому рівні Лісогор здобував фантастичні сім разів. А чемпіоном Європи ставав 13. Після Олімпіади того року в Пекіні фактично завершив кар'єру.

На "пенсії" легендарний плавець, як і багато колег по завершенні кар'єри, взявся будувати власну справу – бізнес на гральних автоматах. Але вплутався у кримінальну історію. Події закрутилися, як у голлівудському сценарії. У 2013-му Лісогор міг загриміти на сім років за ґрати... в Ліберії. Там спортивну зірку звинувачували (не повірите!) у викраденні людини.

Загалом у Ліберії в нього не раз виникали труднощі з правоохоронцями. Передвісником гучного скандалу стала неприємна ситуація зі звільненим працівником. "Він мені написав розписку з датою і підписом: мовляв, отримав зарплатню і претензій не маю. Я відразу зробив ксерокопію. Він виходить за двері, але через 5 хвилин заходить з двома поліціянтами, які обвинувачують мене в тому, що я не заплатив йому зароблені гроші. Я їм показую копію. Поліціянт бере цей документ і каже: “Це – мій темношкірий брат, і я йому вірю, а тобі ні”. І мене забрали у відділок. Поки не зателефонував своїм знайомим з місії ООН, мене не відпускали", – розповідав згодом Лісогор в інтерв'ю для порталу Броварський спорт.

Фото: malenko.com

Але далі на плавця чекала ситуація, яка ще більше шокувала. Його звинуватили у викраденні громадянина України Івана Сліпченка, який раніше працював у казино Лісогора. Начебто чемпіон світу зі своїм бізнес-партнером Миколою Чернишовим дев'ять днів насильно утримували викраденого чоловіка у квартирі. Пресою гуляли численні версії подій. Зокрема, писали про те, що Сліпченка виявив персонал після того, як він написав своєю кров'ю на скляних дверях і на вікні фразу "Зателефонуйте в поліцію, допоможіть мені".

Лісогор тиждень провів у ліберійський в'язниці. "Нічого страшного там нема, але неприємна історія. Там не годують, дають води трошки. Мене підгодовував мій адвокат. Тим самим він підтримував мою життєздатність", – зізнався плавець у "Світському житті".

Наступного 2014 року Лісогор очолив комунальний басейн "Схід" у Броварах. Жалівся, що отримав у спадок купу труднощів. "Три бухгалтери в мене змінилося. Перша подивилася папери і сказала, що не хоче за це братися через нестикування. Друга також відмовилася. І лише з третьою ми все привели до порядку. За півтора року я розробив програму, залучив дітей до плавання. Центр запрацював так, як має бути", – згадував плавець.

Однак наступного року його звільнив мер Броварів Ігор Сапожко нібито через фінансові зловживання. Лісогор же озвучив свою версію. Мовляв, Сапожко тиснув на нього, схиляючи вступити до його політичної сили. А отримавши категоричну відмову, усунув спортсмена з посади.

Були у біографії 7-разового чемпіона світу і менш скандальні сторінки. У 2008-му Лісогор взяв участь у першому сезоні шоу "Танцюють всі". Проекті, де мистецтво опановували зірка і непрофесійний танцівник. Разом з Мар'яною Гординською Олег посів третє місце. До слова, пара танцювала задля мрії чоловіка Мар'яни, який пересувався на кріслі колісному та хотів відкрити власну майстерню.

Також Лісогор був учасником другого сезону реаліті-шоу на виживання "Останній герой". "Приїхав на острів, щоб виживати, випробувати себе на міцність – вміти обходитися без їжі, води та побутових благ, демонструвати свої спортивні якості. А виявилося, що це все не настільки важливо. Потрібно бути дуже різнобічним, гнучким, продуманим і хитрим.

На острові не цінується те, що ти хороша людина або чудовий спортсмен. На перше місце виходять зовсім інші таланти – плести інтриги, влаштовувати скандали. Тож я зробив висновок, що стати останнім героєм дуже складно, а в моєму випадку – практично неможливо", – розповідав згодом Олег.

На проекті легендарний плавець справді не переміг, але знайшов своє кохання. Закрутив роман з ефектною білявкою Мариною Кулішовою, з якою потрапив у одне плем'я – "Кайманів". "Витончена і тендітна Марина виявилася дівчиною із залізним стрижнем. Вона проявляє себе неймовірно різнобічною і широко мислячою людиною, яка вміє бачити ситуацію з усіх боків і миттєво оцінювати її. Я жодного разу не почув від неї скарги на те, що щось не так. І з кожним днем ​​я дивуюсь все більше і більше", – розсипав компліменти атлет.

Почуття, які зародилися під час випробувань на тропічному острові, спалахнули зі ще більшою силою після повернення у звичне життя. На той момент у Лісогора вже підростала донька від бізнес-вумен Катерини Фесенко. Рідної сестри скандального російського бізнесмена Максима Курочкіна, відомого також під прізвиськом Макс Бєшений. Його застрелили у 2007-му після завершення засідання Святошинського райсуду Києва, де розглядалася справа про вимагання ним десяти тисяч доларів.

Лісогор на публіку стверджував, що про кровні зв'язки цивільної дружини дізнався лише після того, як вона народила йому доньку Марію-Евеліну. Це трапилося у 2008-му. До речі, пара познайомилася на дні народження Лілії Подкопаєвої. "Я звернула увагу на Олега, коли він поцілив у мене шишкою", – розповідала Катерина в інтерв'ю Viva Україна.

За словами Лісогора, його тодішня обраниця познайомила із життям поза спортом. Адже раніше Олег був зациклений лише на плаванні. "Життя поза спортом було для мене таємницею за сімома замками. І Катя дуже багато цікавого розповідала саме про це життя, що проходило поруч зі мною, у двох кроках, але було для мене недоступним. Нові пізнання стали для мене одкровенням, і я, немов дитина, з відкритим ротом сидів і слухав, як буває за межами світу змагань", – розповідав чемпіон.

До речі, народження доньки Лісогор... проспав. Не зміг дочекатися завершення пологів, бо якраз перебував на Олімпіаді в Пекіні і мусив виспатися перед запливом.

Однак дуже скоро пара розбіглася. Доньці плавця зараз уже 16 років. Якось Лісогор розповідав: не прагне, щоб Марія-Емілія пішла його шляхом у спорт.

У 2017-му плавець знову виринув на українських екранах – знявся у кліпі гурту "Антитіла" на пісню "Там, де ми є". Лісогор втілив роль радянського океанолога Станіслава Курилова, який здійснив одну з найгучніших втеч із кривавого Союзу. У грудні 1974-го він стрибнув з борту круїзного лайнера, який прямував з Владивостока до екватора, у крижані води океану. Три дні без їжі та прісної води провів у відкритих водах, але щасливо завершив свій відчайдушний план.

Лісогор ділився враженнями від знімань: "Ми плавали просто у крижаному морі! Я зазвичай поринаю на Водохреща, але в практиці такого загартування немає. За сюжетом, нам довелося не тільки зануритися, поплавати, а й полежати у холодній воді близько 20 хвилин. Крім цього, в усі знімальні дні був різкий пронизливий вітер, руки буквально студеніли. Але результат мене вразив".

До слова, у 2014-му Лісогор продав золоту медаль, завойовану на Кубку світу-2002 в Шанхаї, на аукціоні в Києві. На благодійному заході збирали кошти на реанімобіль в зону АТО. Останні роки Лісогор рідко з'являється на публіці. Соцмережі веде дуже неактивно. Втім, відомо, що після початку повномасштабного вторгнення росії він залишається в Україні.

Більше чтива від Марічки Кулачковської

Продав чемпіонські персні НБА заради України: як живе найуспішніший баскетболіст у нашій історії

Доводив до шаленства Агассі і не спокусився на московські срібняки – як живе найуспішніший тенісист в історії України

Клочкова: тріумф і падіння "Золотої рибки", яка підтримувала Януковича, образилася на Україну і затаїлася в окупованому Криму