Надважка вага не бачила абсолютного чемпіона з 1999 року, відколи Леннокс Льюїс здолав Евандера Холіфілда та став володарем трьох найавторитетніших на той час пасків за версіями WBA, IBF та WBC. Тепер настала епоха чотирьох титулів, змінилися імена у хевівейті, але за титул абсолюта як і 25 років тому битимуться британець і колишній король крузервейту.

Вісімнадцятого травня в Саудівській Аравії відбудеться найграндіозніший у XXI столітті вечір боксу для хевівейту. Олександр Усик і Тайсон Ф’юрі визначать першого в історії володаря 4-х головних пасків за версіями WBA, IBF, WBO та WBC.

В Україні бій Усик – Ф’юрі покаже медіасервіс MEGOGO за будь-якою з передплат, а також спортивний стримінговий сервіс DAZN. Головний бій вечора розпочнеться у ніч на неділю, приблизно о 01:00 за київським часом.

Циганський бокс Тайсона Ф’юрі: найвеличніші також падають

Якщо Ф’юрі не судилося стати бійцем, то принаймні у це нас змусив повірити його батько Джон. Усі, хто коли-небудь цікавилися персоною Тайсона, чудово знають і про його походження з "пейві" – ірландських циган, і про драматичну історію народження, і про символічне ім’я, яке дісталося йому від "Залізного Майка".

Більшість відомих родичів Тайсона також не зраджують старим циганським традиціям. Його діди-прадіди, дядьки, тато, брати, кузени були чи донині залишаються бійцями. Та найуспішнішим, або ж принаймні найзаможнішим з них став Тайсон Ф’юрі.

Любительська кар’єра британця не надто вражає. Зі здобутків можна виділити хіба що призове місце на чемпіонаті світу серед молоді. Власне, в аматорах Ф’юрі довго не затримувався. У 2008-му дебютував у профі, вже за рік став чемпіоном Англії, Британії, Співдружності, а ще через п’ять років вийшов на Володимира Кличка.

Бій з тодішнім українським гегемоном хевівейту змусив увесь світ боксу заговорити про Ф’юрі спершу як про пройдисвіта, а потім як про головну сенсацію в надважкій вазі. До того як програти титули британцю Кличко не поступався протягом 11 років. Ще перед поєдинком Тайсон не злякався непереможного образу українця, заліз йому під шкіру і вивів із себе. А вже у ринзі завершив розпочату роботу – позбавив Володимира його головної зброї, зробив безпорадним і побив на очах усього світу.

Після великої перемоги усі побачили інший бік Тайсона – допінг, алкоголь, наркотики, депресія і трирічна пауза. Ф’юрі нестабільний, після найбільшого успіху в житті він ледь усе не втратив, але повернувся й подарував світу трилогію з Деонтеєм Вайлдером. Тоді "Бронзовий бомбардувальник" володів чемпіонським титулом WBC і справедливо вважався найстрахітливішим нокаутером, завершивши 39 із 40 боїв достроково.

"Циганський король" здається одним з найяскравіших представників хевівейту. Його зовнішність дисонує з власним неповторним стилем, гучними тріумфами, а також нулем у графі поразок. Є питання до рівня опозиції Тайсона. Перемоги над Кличком і Вайлдером були найбільшими – переважно ними Ф’юрі й живиться. Подекуди згадуються імена молодого Чісори, Каннінгема, Отто Валліна, Тома Шварца і Ділліана Вайта. З деякими суперниками у небитого чемпіона виникали труднощі.

Протягом своєї кар’єри Тайсон сім разів опинявся у нокдауні й кожного разу підводився. Першим, хто відправляв "Циганського короля" на канвас, став такий собі Невен Пайкіч – канадець з боснійським корінням. Згодом це вдалося тому ж таки Стіву Каннінгему, якого часто згадували в контексті бою століття. Він як і Олександр Усик перебрався у королівський дивізіон з крузервейту.

Найбільш пам’ятними стали нокдауни Ф’юрі у трилогії з Деонтеєм Вайлдером. А найнеочікуванішим – у цирку з Френсісом Нганну. Усі ці падіння не применшують сили Тайсона, а свідчать про його здатність повертатися у бій. Для Усика це підказка, що у британця є слабкі місця.

Не на руку Ф’юрі грає і його пасивність. Після трилогії з Валдером він провів три поєдинки. Найнебезпечнішим його суперником був Ділліан Вайт, який не дотягує до еліти боксу. Після нього ринг з Тайсоном ділили збитий льотчик Дерек Чісора та дебютант з ММА Френсіс Нганну. У поєдинку проти камерунця Ф’юрі показав жахливу форму, неодооцінку суперника і переоцінку власних сил. Тим часом Олександр Усик вийшов на пік.

Олександр Усик двічі побив Джошуа і йде по Ф’юрі

На відміну від свого візаві, українець мав надуспішну любительську кар’єру – ставав чемпіоном світу, Європи та Олімпійських ігор-2012. Для порівняння, в аматорах Усик провів 109 поєдинків: здобув 94 перемоги, 19 з них нокаутом, і зазнав 15 поразок. У Ф’юрі на любительському рівні було лише 25 боїв, 5 з них завершилися не на його користь.

Олександр перебрався в професіонали у 2013-му. Вже за три роки відібрав перший свій чемпіонський титул в крузерах у Кшиштофа Гловацкі. Згодом провів два захисти й взяв участь в Суперсерії, де переміг Марко Хука, Майріса Брієдіса і Мурата Гасієва. Цей турнір зробив з Усика абсолютного чемпіона світу в крузервейті. Після захисту чотирьох пасків у бою з Тоні Белью йому нічого не залишалося, окрім як податися підкорювати королівський дивізіон.

У надважкій вазі Усик вже в третьому поєдинку вийшов на Ентоні Джошуа. Це був один з небагатьох випадків, коли українець підходив до поєдинку в статусі андердога. Але це не завадило йому відібрати титули ЕйДжея, а за рік вистояти у надважкому реванші.

Після цієї звитяги Усик цілився у Ф’юрі, втім британець хитро втік від чемпіонської бійні заради грошовитого шоу з Френсісом Нганну. Олександру підсунули небитого перспективного претендента. Даніель Дюбуа звалився на канвас достроково – не витримав шаленого темпу, тактика нокауту не спрацювала.

Для українця теж не все минуло гладенько. У моменті з ударом нижче пояса "Динаміт" банально схибив. Усик не надто вдало закривався у блоці, а якби аперкот прийшовся трохи вище, все могло б завершитися геть інакше. Крім цього, Олександр значно сповільнився у роботі на ногах. Скидати все на старіння, недооцінку суперника чи погану підготовку не хочеться. Скоріше, рівень Дюбуа дозволяв нашому чемпіонові дещо розслабитися.

Усик – Ф’юрі: ставки занадто високі

Ажіотаж навколо бою між українським і британським чемпіоном анітрохи не штучний. Крім того, що на кону цього бою стоятиме корона хевівейту, він цікавий ще й протистоянням стилів. Опоненти різні за антропометрією, технікою, тактикою й поведінкою у ринзі та поза ним.

Тайсон Ф’юрі тотально переважає Усика за габаритами і вміє користуватися цим. На зважуванні "Циганський король" показав 118,8 кг, а Олександр – 101,38 кг. Обидва перебувають у своїх найкращих кондиціях. Особливо постарався Тайсон, який значно схуднув після невдалого шоу з Нганну.

Навіть як для важковаговика Ф’юрі – великий, але вміє конвертувати цю перевагу в ударну міць. Крім цього, Усик нижчий на 15 см і поступається в розмаху рук на 18 см. Йому доведеться наближатися до Тайсона, шукати свою дистанцію, ризикувати.

Олександра називають ігровиком, техніком, темповиком – остання характеристика описує його найточніше. Українець повільно й обережно входить у бій, а далі підіймає темп. У чемпіонських раундах здатен викинути дивовижну як для хевівейту кількість ударів. Усик далекий від панчера. Нокаутувати одним ударом – це не про нього. Він виснажує суперника, а далі добиває серіями, кількома комбінаціями.

Тайсон боксує в унікальному стилі, може підлаштовуватися до суперника залежно від ходу поєдинку. За потреби він стане панчером чи слагером. Може нокаутувати одним кросом, хуком, аперкотом. Образно, стиль Ф’юрі – це почасти циганський бій посеред пабу. Усик – елітний вихованець класичної української школи.

Британець може змінювати стійки по ходу бою. Переважно боксує як правша першим номером. Олександр – природжений шульга, хоча на відкритому тренуванні грався в ортодокса. Стійка українця може стати проблемою для Тайсона, йому не так часто доводилося ділити ринг з шульгами.

Суперники схожі хіба що за боксерським IQ та роботою на ногах. У цьому плані важко визначити сильнішого. 120-кілограмове тіло Тайсона занадто легко пурхає рингом, у нього не було проблем з тим, щоб знайти слабину суперника. Усик також на це не скаржиться.

Серед особливостей Ф’юрі важко не відзначити тактику клінчів. За першої ж нагоди він радо навалюється на візаві усією своєю вагою. У пізніх раундах його суперники часто мають знесилений вигляд, уповільнюються на ногах й опускають руки – Тайсону залишається лише добити жертву.

Водночас "Циганський король" навряд чи зможе скористатися слабким місцем Усика, яке йому небезпідставно приписують, – це корпус. Через доволі значну перевагу в зрості Ф’юрі буде надто важко донести удар по тілу нижчого суперника.

Завдати проблем Тайсону може розсічення, через яке довелося перенести поєдинок з лютого на травень. На прес-конференції з деяких ракурсів обличчя британця мало несиметричний вигляд, це може свідчити про незагоєну рану. Проблеми із січкою під час поєдинку у Ф’юрі вже виникали. Тоді навпроти нього у ринзі стояв шульга Валлін.

Спрогнозувати результат бою між Усиком і Тайсоном важко, скоріше навіть неможливо. На папері здається, що їхнє протистояння неодмінно має стати таким же легендарним як "Трилер в Манілі". Куди простіше передбачити, що чекає на тріумфатора – вічна слава, перший рядок у рейтингу Р4Р і окреме місце в історії боксу. Якщо така доля випаде Усику, він може перевершити здобутки навіть братів Кличків.

Більше чтива про бій на Спорт 24

Усик – Ф'юрі: прогноз букмекерів на бій за звання абсолютного чемпіона світу в хевівейті

"Ф’юрі наче хворий на голову": тренер збірної України Сосновський – про режим Усика, корявість Тайсона і хто кого відлупцює

"Кримінальний світ притягував боксерів. Хлопці були голі-босі": легендарний Джуман – про драму у Львові, бій з росіянином, брехню і великі гроші