УКР РУС

"Думав про наших пацанів, тому так емоційно реагував": Дідух про паралімпійське золото, вуса, як в Усика, і "МакДідух"

27 вересня 2024 , 11:00 / Читать на русском

Ексклюзивне інтерв'ю Спорт 24 з чемпіоном Паралімпіади-2024 у настільному тенісі Віктором Дідухом. Також в активі українця бронза у міксті. А загалом Дідух за свою кар'єру здобув п'ять паралімпійських медалей.

"Китаєць зациклився, а я б і другим місцем був задоволений"

– Ваші емоції після виходу у півфінал Паралімпіади (а згодом і після перемоги у фіналі) завірусилися інтернетом, настільки це було яскраво і потужно. Про що ви думали у цей момент, які “картинки” з’являлися в голові?

– Я радів, що гра вже закінчилась. Думав про українську армію, про наших пацанів. Перед тим якраз Львів бомбили. Тому я з таким настроєм виступав.

– Телефон перед іграми не відкладаєте?

– Ні, бо треба чимось зайняти себе, поки чекаю на свою гру. Треба згаяти час, бо на таких змаганнях він йде дуже повільно.

– У фіналі попередньої Паралімпіади вашим суперником був Шуай Жао, і тоді ви поступилися. Але у Парижі перемогли. Що змінилося за ці три роки?

– Ключову роль зіграла підготовка. Китаєць не був аж надто сильнішим за мене в Токіо, там йому було непросто мене перемогти.

У Парижі я побачив, що він нервується. А сам я думав тільки про теніс, сконцентрувався. Взяв собі таку тактику: менше кричати, не витрачати сили. І втягнув китайця в таку перестрілку. А в довгих м’ячах він вже не такий сильний. 

Думаю, на нього тиснула відповідальність. Він зациклився на своїй золотій медалі в Токіо. У Парижі від нього теж очікували перемоги. Китаєць думав собі: “Паралімпіада, Паралімпіада”. А я б і другим місцем був задоволений. 

Я просто у себе в академії багато разів дітям психологію намагався пояснювати. У матчах, за рахунку 2:2, у тебе є тільки 50% на перемогу. Тож я не дуже переживав. Тримав собі в голові, що шанси рівні, і з цим нічого не зробиш. (Дідух і Жао по черзі обмінялися перемогами у партіях 2:2, і долю золота вирішив п'ятий сет, – ред.)

"Тато побудував нам із братом маленький спортзал у хаті"

– Багато олімпійців скаржилися на некомфортні умови в Парижі: мовляв, було спекотно, ліжка незручні. Вам було зручно в паралімпійському селищі?

– Мені було все нормально. Так буває, що комусь жарко, комусь холодно. Хто приїхав з теплих країв, то їм у Франції, може, і холодно. А хто з північних, то спекотно (Сміється).

– У настільний теніс вас із братом привів тато, який не був професійним спортсменом. Як так сталося, що теніс посів настільки вагоме місце у вашому житті?

– Наш тато дуже хотів, щоб ми з братом були спортсменами, і просто вгадав із видом. То він сам так казав. Настільний теніс дуже доступний. Можна поставити в кімнаті стіл – і вже тренуєшся. Це також відіграло велику роль. Теніс – другий за популярністю вид спорту у світі. Та і цікавий він – динамічний, рухливий, не монотонний.

Тато нам із братом побудував маленький спортзал у хаті (9 на 5 метрів), поставили стіл та й тренувалися.

– Трапився момент у вашому житті, коли можливість займатися спортом була під питанням. Коли вам зробили операцію і ампутували вражену хондросаркомою (злоякісною пухлиною) ліву ногу. У який момент вирішили, що повернетеся в настільний теніс?

– У мене взагалі не стояло питання, чи повертатися в спорт. Я ще до операції знав, що заживе нога, і треба буде займатися, йти в паралімпійський спорт. Бо це моя робота. Людина мусить щось робити. Їсти треба.

– У селі Андріївка (Красненська громада, Львівська область, – ред.) ви побудували тенісну академію на місці ферми. На гроші, які заробили на Паралімпіаді в Токіо. Що найважчим було у процесі створення академії?

– Найтяжчим, напевно, було перекриття ферми – такі балки. То їх краном підіймали. Решта все руками подавали. Ага, ну і стяжка бетонна ще важка була (Сміється).

– А якщо серйозно, розкажіть, як влаштована робота вашої академії, скільки дітей займається, які заходи проводите?

– Тренується близько 20 дітей. Але воно більше працює для заїзду, для того, щоб змагання приймати. Маємо, крім кортів, готель і їдальню. 

– Якими досягненнями своїх вихованців найбільше пишаєтеся?

– Наприклад, ми проводили в академії чемпіонат України, і наш вихованець переміг – Вадим Солтис. Дочка моя теж була чемпіонкою України в парі та в змішаній парі.

– Зі старшою дочкою ви разом тренуєтеся. Кажуть, що з рідними найскладніше працювати.

– Та ні, мені навпаки краще. Бо з чужою людиною я би просто так багато часу не тренувався. Тому в Україні такі хороші результати показують ті, в кого батьки тренери, або пов’язані зі спортом.

– Які переваги мають сучасні діти порівняно з тим, що було, коли ви починали? Чого вам бракувало в юному віці в аспекті тренувань?

– Зараз дуже легко за допомогою інтернету знайти будь-яке відео: зі змагань, наприклад. У нас того всього було менше. Можливостей було менше. Зараз взагалі не проблема знайти в інтернеті приватного тренера чи спаринг-партнера. У будь-якому місці. А раніше було дуже складно.

"Через Усика відростив собі вуса"

– Поруч з академією ви відкрили кафе “МакДідух”. Назва з гумором, у вашому стилі. Самі придумали?

– Так (Усміхається). Хотів, щоб легко було запам’ятати назву.

– А самі готуєте?

– Так, борщ можу, наприклад, зварити. От влітку академія приймала всеукраїнські змагання серед військових і ветеранів з пораненнями –  Кубок Воїнів. То я готував борщ на вогнищі.

– Читала, що ви хотіли б з Усиком познайомитися...

– Та я вже познайомився. Повертався зі змагань із закордону і зупинився на першій же заправці в Україні, щоб кави випити, заправитися. І тут Усик під’їхав. Підійшов до нього, зробили спільне фото. До речі, я саме через Усика відпустив собі вуса.

Більше ексклюзивів Марічки Кулачковської

"Брав уроки вокалу, щоб краще співати гімн України": історія чемпіона Паралімпіади-2024, який вижив у Маріуполі

"Військові мотивують мене не дати росіянам шансів": Світоліна про казки для доньки, бабусин борщ і посил з Вімблдону

"Я б і зараз віддала квартиру тренеру": Коляденко про реванш у Парижі, спалену росіянами оселю і їдальню в олімпійському селищі