УКР РУС

"Росія намагається розірвати олімпійський світ": Вадим Гутцайт – про головну перемогу до Ігор-2024, спорт і політику, прірву перед Лос-Анджелесом

11 липня 2024 , 11:10 / Читать на русском

Напередодні старту Олімпіади в Парижі Спорт 24 ексклюзивно поспілкувався з головою Національного олімпійського комітету.

Зворотній відлік часу до Олімпіади пішов на дні. 26 липня в Парижі запалає вогонь Ігор-2024. Чимала кількість українських спортсменів уже у Франції, де проводять заключні етапи підготовки.

Якими були ці приготування в умовах війни, які труднощі довелося долати, як вдалося переконати Міжнародний олімпійський комітет "забанити" спортсменів з країни-терориста росії та її сателіта білорусі – відповіді на ці запитання Спорт 24 отримав у розмові з президентом НОКу Вадимом Гутцайтом.

– Вадиме Марковичу, певний час у вас були напружені стосунки з головою МОК Томасом Бахом. Він, хоч і погодився спочатку ввести санкції проти спортсменів з росії й білорусі, з часом змінив свою думку і просував наратив про "спорт поза політикою". Підсанкційних атлетів почали допускати до змагань, але ближче до Олімпіади німецький функціонер змінив своє ставлення до волаючої несправедливості. Як його вдалося переконати?

– Справді, був певний час, коли рекомендації щодо допуску росіян і білорусів до Ігор були змінені. Нас підтримують Європа, США, Австралія, але є багато країн, які живуть своїм життям і їм байдуже, що в нас відбувається. Ми багато працювали над цим питанням. Я зустрічався з Томасом Бахом, телефонував йому, пояснював, що відбувається, надсилав інформацію. Доводив, що поки йде війна, спортсменам, які підтримують агресію щодо України, не місце в олімпійській сім’ї.

З іншого боку Бах закликав, щоб Україна не бойкотувала Олімпіаду, бо вона має бути присутня в Парижі, і показати, що існує. Складнощі були, і згодом були прописані умови участі росіян і білорусів. Нам вдалося, і я вважаю це перемогою, досягти справедливості. Представників цих країн майже не буде на Олімпіаді, не буде їхнього прапора, гімну, не буде на відкритті Ігор. Ми знайшли порозуміння з Томасом Бахом і наразі в нас робочі, дружні стосунки.

– Рекомендації були прописані таким чином, що тепер російські федерації з таких видів спорту, як дзюдо, боротьба тощо, від імені спортсменів відмовляються від участі в Іграх-2024, хоча мають ліцензії. Ця відмова – як вона може вплинути на їхні запрошення в майбутньому? Може таке трапитися, що їх узагалі перестануть кликати на міжнародні змагання?

– Ви ж бачите, що зараз відбувається. У росії проводять альтернативні змагання. Кумедно, але вони таким чином намагаються розірвати олімпійський світ. Їм не подобається олімпійський рух, їх не влаштовує, як веде себе Міжнародний олімпійський комітет, – не так, як потрібно, як вони вважають. Бо спорт буцімто поза політикою. Але ми ж розуміємо, що спорт – це політика. Подивимося, що буде відбуватися на Олімпіаді й після неї.

– На Олімпіаді в Парижі між жінками і чоловіками уперше розділили ліцензії рівно наполовину. Це якось вплинуло, зокрема на нас, під час здобуття квот на Олімпіаду?

– Ні, не вплинуло. У нас навпаки жінки більше виграють медалей на Іграх, ніж чоловіки. Дай Боже, щоб нагород було багато, і 50 на 50.

– Яка остаточна кількість спортсменів у команді?

– Останніми днями у нас після розподілу квот додалися кілька ліцензій у борців і одна – в дзюдо. Остаточні цифри – 124 ліцензії, а за медалі поборються 140 спортсменів. Відзначу, що вперше ми виступимо в брейкінгу і у футболі.

– Про футбол багато говорять останнім часом. Збірна поїхала до Франції не найсильнішим складом.

– Проблема є. Я розмовляв з тренером Русланом Ротанем. Клуби не хочуть відпускати футболістів – у когось підготовка до сезону, десь уже й змагання починаються. Робота ще ведеться, тож не виключаю, що може хтось і долучиться до олімпійської команди. Але драматизувати не будемо. Молоді треба давати дорогу. Вони талановиті, мають набувати досвіду на міжнародних змаганнях.

– Претендентів на медалі у нас доволі багато. Жан Беленюк, Олександр Хижняк, Михайло Романчук, Парвіз Насібов, Ірина Коляденко, Олег Верняєв… Усіх перераховувати не буду, але важлива тенденція. Усі ці спортсмени – вони були в олімпійській команді й минулого разу у Токіо, і до наступних Ігор, у Лос-Анджелесі, навряд чи братимуть участь. Не вийде так, що після Парижа у нас виникне викуум майстрів високого класу?

– Є, на жаль, така проблема. Ви праві. У багатьох видах спорту лідери не мають гідної конкуренції з боку молоді. Втім, є й позитивні моменти. Подивіться на останні результати наших юніорів на міжнародних змаганнях. Здобуваються нагороди, що свідчить про наявність резервів у видах спорту. Це стосується в першу чергу футболу, боротьби, тенісу – в усіх видах підростають зірочки. Тут на перший план виходить робота тренера. Бо перехід від юніорського спорту до дорослого, до спорту найвищих олімпійських досягнень, – дуже непростий.

Це вже залежить від розвитку федерацій, від розуміння тренерського складу, як треба працювати. Треба навчатися, йти вперед, їздити на семінари, проводити в тому числі їх і в нас у країні. Будемо сподіватися на такий професіональний підхід і наші спортсмени будуть конкурентоспроможні за чотири роки в Лос-Анджелесі.

– З початком війни країну покинуло дуже багато талановитої молоді. Багато хто з них не повернувся, досі тренується за кордоном. Як їх повернути, щоб була масовість? Адже без неї прогресу годі й чекати.

– У нас іде повномасштабна війна, багато території окуповано, на нас летять ракети, вбивають жінок, дітей. У нас тільки зруйнованих чи пошкоджених спортивних споруд більше 500. У такій ситуації не може бути буму в дитячому спорті. Але ми намагаємося розвивати види. Я постійно відвідую регіони, де ми проводимо олімпійські уроки, різноманітні заходи, популяризуємо спорт, щоб до нашого руху долучалися, починали займатися в секціях. Наразі разом з Міністерством молоді та спорту в усіх регіонах ми розпочали проєкт "Станьте олімпійцями". Тобто ми намагаємося втримати спорт, щоб була масовість і він був конкурентоспроможним.

– Чи плануються проводи спортсменів на Олімпіаду?

– Це питання зараз обговорюється. Багато спортсменів перебувають за кордоном, там готуються до Олімпіади, і треба подивитися, хто на момент від’їзду буде в Україні. Я був у Президента Володимира Зеленського. Це питання піднімалося і його опрацьовуємо.

– Останнє запитання: хто понесе прапор на відкритті Олімпіади – Магучіх, Лузан, Беленюк?

– Ще не вирішили. Коло кандидатів також не окреслю. Все стане відомо за день-два до старту Ігор.

Більше текстів Геннадія Чеховського

"Магучіх до Олімпіади не згорить": видатна стрибунка Стьопіна – про світовий рекорд і бронзовий фінал Афін-2004

Україна їде на Олімпіаду-2024: хто є фаворитом, яка сума преміальних за медаль, повний список учасників

Та сама українка, яка вразила світ, обігнавши іспанку на фініші: інтерв’ю про "бронзу", допінговий скандал і Олімпіаду-2024