У жіночому фіналі Ролан Гаррос-2023 кубок над головою здійняла тенісистка із синьо-жовтою стрічкою. Це була не українка, але велика подруга нашої країни.

Домінаторка ґрунтових кортів Іга Свьонтек у драматичному матчі тривалістю 2 години 46 хвилин таки дотиснула справжнє відкриття цього турніру Кароліну Мухову – 2:1 (6:2, 5:7, 6:4). Спершу чеська тенісистка вибила з боротьби другу ракетку світу, білоруську нахабу Аріну Соболенко. А потім стала першою, хто зумів виграти один сет у польської зірки на цьогорічному Відкритому чемпіонаті Франції. Але замахнутися на більше Свьонтек їй не дозволила. Мухова не змогла стримати сліз після поразки.

Свьонтек була нещадною, знісши всіх суперниць зі шляху з безапеляційним рахунком 2:0. Вона по черзі здолала іспанку Крістіну Букшу, американку Клер Лю, китаянку Ван Сіньюй, Коко Гауфф зі США і бразилійку Хаддад Майю. Наша землячка Леся Цуренко у чвертьфінальній дуелі зі Свьонтек знялася через погане самопочуття.

Перемігши Мухову, Свьонтек зберегла статус першої ракетки планети і захистила титул володарки трофею Ролан Гаррос. Для 22-річної польки це третя звитяга на ґрунтовому мейджорі і четвертий титул Grand Slam (один із них US Open-2022). Перший вона здобула у 19 років, сколихнувши тенісний світ.

Таким чином Іга потворила досягнення Моніки Селеш (1991) і Наомі Осаки (2021), які до цього були єдиними тенісистками у Відкритій Ері, кому вдалося перемогли у чотирьох перших фіналах на цьому рівні.

Відкрита ера – період, який розпочався в 1968 році, коли найпрестижніші турніри втратили любительський статус і почали допускати лише професіоналів.

Окрім того, Свьонтек стала восьмою тенісисткою в історії, яка перемагала саме на Ролан Гаррос тричі або більше разів. Раніше таке досягнення підкорювалось Серені Вільямс, Аранті Санчес-Вікаріо, Моніці Селеш, Маргарет Корт (по 3), Жюстін Енен (4), Штефані Граф (6) та Кріс Еверт (7).

Вже у перші хвилини після звитяги у Франції Свьонтек висловила підтримку Україні. "Можу просто повторити свою думку про те, що ми, тенісна спільнота, маємо бути разом і робити все можливе, щоб російська агресія припинилася. Я підтримую всіх українців, тому що знаю: їхнє становище нелегке. Якби я була на їхньому місці, не знаю, чи змогла б я змагатися, чесно кажучи. Тому я дуже поважаю їх, і я хочу зосередитися на тому, щоб зробити те, що буде правильно для них", – сказала польська зірка на прес-конференції.

Іга Свьонтек / Фото Getty Images

Щоправда, організатори Ролан Гаррос зуміли вчергове зашкваритися. Коли польський журналіст поставив своїй землячці запитання про позицію білоруски Аріни Соболенко, яка воліє ховати голову в пісок, мікрофон несподівано вимкнули, а медіазахід завершили. Згодом перед цим журналістом виправдалися недолугою відмазкою. Мовляв, польської мови не розуміють, тож не второпали, що він запитав. А прес-конференцію перервали, бо часу вже не залишилося.

22-річна Свьонтек, на відміну від Соболенко, не бавиться в "маленьку людину". Полька з перших днів повномасштабного вторгнення російських окупантів говорить на свою багатотисячну аудиторію про агресію рф і висловлює солідарність з нашою Батьківщиною. Торік після перемоги на Відкритому чемпіонаті Франції вона закінчила промову словами: "Я хочу дещо сказати Україні. Залишайтеся сильними, світ все ще з вами. Я не буду втрачати надію і надалі вас підтримуватиму". Іга слова дотримала. Вона досі бере участь у зборах коштів на підтримку українців, які стали жертвами російського варварства. Мова йде про мільйонні суми.

Іга каже: щаслива, що може використати свій вид спорту, щоб допомогти Україні. А коли у нашої тенісної зірки Марти Костюк трапився конфлікт із Соболенко, Свьонтек звернулася до колег з проханням активніше підтримувати українських тенісистів.

Портал WTA.Tour оцінює статки повелительки грунтових кортів у майже 17 мільйонів доларів. Однак в Instagram, де за першою ракеткою планети стежить понад мільйон підписників, не побачиш гламурного життя та гучних вечірок. Свьонтек демонструє кадри зі змагань і залаштунки тренувального процесу, а ще активний відпочинок і хобі: читання. На початку цього року Іга оголосила челендж: прочитати хоча б 12 книг за 12 місяців. І запросила аудиторію приєднатися.

"Минулого року я прочитала 20 книжок, і, мабуть, було б більше, але знаєте… Мені подобаються товсті видання, як-от "Віднесені вітром", ну і я дещо… зайнята ;) Хочу мотивувати себе читати якомога більше, тому що це заняття допомагає мені підтримувати баланс між життям і роботою", – пише Іга.

До ще одного захоплення Іги належить гра на гавайському струнному інструменті укулеле. Опанувати його тенісистці порадила її особиста психологиня Дарія Абрамович, яка супроводжує спортсменку на усіх змаганнях. На своїх перших турнірах рівня WTA Свьонтек часто втрачала контроль над емоціями. Впоратися з цієї проблемою домогла якраз Амбрамович.

Ось деякі поради. які дає психологиня своїй титулованій підопічній: "Дуже важливо іноді змінювати перспективу: побачити захід сонця, випити хорошої кави тощо. Просто натиснути кнопку "пауза" і сказати собі: "Гей, це дуже приємний момент". Це дрібниці. Іноді, чуючи, як я постійно їх повторюю, можна подумати, що це занадто просто. Але моя сфера знань і досвід показують, що це деталі дуже важливі. У постійному прагненні досконалості ми часто забуваємо про це. Але ці дрібниці приносять фундаментальний спокій".

Якось Свьонтек показала своє меню перед матчем. Із не надто щасливим виразом обличчя вона жувала рис із куркою, броколі та різним корисним насінням.

Але організатори турнірів добре знають, що Свьонтек обожнює тірамісу. Після того, як їй вручили трофей US Open-2022, польська знайшла всередині кубка...свій улюблений десерт.

"Я дуже ціную це. Особливо тому, що я давно нічого не їла". – тішилася тоді польська зірка.

Номер один у світовому рейтингу серед жінок – справжня меломанка. Налаштовуватися на боротьбу на корті їх допомагає музика Red Hot Chilli Peppers, Pink Floyd, Santana, Coldplay та AC/DC.

Також Свьонтек – палка поціновувачка стрічок із ретро-настроєм. Її улюблений серіал – "Божевільні" розповідає про будні американських рекламників 1960-х, які намагаються зробити прорив у сфері піару, протистоячи іншим акулам бізнесу у "Великому яблуку".

Сама ж Іга виросла у маленькому скромному містечку Рашин за 9 кілометрів від Варшави із населенням 7 тисяч мешканців. У спорт її привів батько – Томаш Свьонтек, учасник Олімпіади-1988 у Сеулі. На тому планетарному він посів сьоме місце у веслуванні на каное-четвірках. Деякий час тенісом займалася і її сестра Агата, однак покинула професійний спорт через постійні травми.

Свьонтек вперше очолила світовий рейтинг серед жінок 4 травня 2022 року. Вона стала першою представницею Польщі в історії, кому це вдалося. До слова, у 2022-му Іга оформила вражаючу серію із 37 матчів поспіль.

Зараз у її активі 14 перемог на турнірах WTA Tour. Колись кумиром маленької Іги був легендарний іспанець Рафаель Надаль. Раніше вона могла лише спостерігати за культовим тенісистом з екранів телевізора. "Взагалі-то справа не лише у тенісі. Звісно, я захоплююся грою Надаля. Але мені дуже імпонує і те, як він поводиться поза кортом. Одного разу я побачила в Instagram ATP, як він познайомився зі своєю прихильницею, старшою жінкою, і це було дуже круто. Рафа просто намагається бути хорошим прикладом для інших", – розповідає тенісистка.

Тепер Свьонтек запросто робить фото з Надалем у спортзалі.

Ба більше, вона розділяє з ним тріумф на турнірі Grand Slam. Коли торік на Ролан Гаррос Свьонтек не було рівних серед жінок, Надаль здобув звитягу серед чоловіків.