24 березня 2022 року найтитулованіша українська тенісистка Еліна Світоліна поступилася британці Хізер Вотсон у другому раунді елітного турніру WTA1000 у Маямі. Для одеситки та поразка стала вже третьою поспіль. За кілька днів після цього Еліна оголосила про паузу в кар’єрі.

"Для мене це були надзвичайно важкі декілька місяців не тільки морально, але й фізично. Я довго страждала через біль у спині. Він заважав мені якнайкраще підготуватися до турнірів.

Між тим, спостерігаючи з нестерпним болем у серці за подіями на моїй батьківщині, в Україні, і з якою відвагою та мужністю наш український народ захищає нашу країну, я отримала величезний поштовх продовжувати боротися на корті. Зараз моє тіло більше не може цього витримувати, і мені треба відпочити. Але я впевнена, незабаром побачимось!", – написала тоді Еліна.

"Незабаром" затягнулося більш ніж на рік. Втім, справжньою причиною стала не травма, а вагітність. Невдовзі після прощання з кортом Світоліна розповіла, що вони з французьким тенісистом Гаелем Монфісом чекають дитину. При надії Еліна встигала ще й активно допомагати українцям, що постраждали від війни, співпрацюючи з фондом UNITED24 та реалізовуючи власні проекти.

До повномасштабного вторгнення тенісистка, як і чимало інших українських спортсменів, не розуміла реальності російської загрози, попри війну, що триває з 2014-го. Зокрема, у 2016 та 2019 роках вона виступала на Кубку кремля у Москві. Втім, після повномасштабного вторгнення Еліні не дорікнути. Усю свою популярність у світі вона використовує для допомоги у боротьбі з агресором.

Зрештою, маленька Скай з’явилася на світ 15 жовтня 2022-го і вже за кілька місяців після того, як стала мамою, 28-річна Світоліна заговорила про повернення на корт. При цьому Еліна зізналася, що за час відпустки не приділяла тенісу жодної уваги.

"Я практично не стежила ні за якими результатами. Місяців п'ять я взагалі не дивилася ні тенісний Твіттер, ні Інстаграм. Миготіли якісь новини, але бажання вдаватися в те, що відбувалося в турі, зовсім не було. У мене були інші пріоритети: моє здоров'я, мій психологічний стан, ще я на 100% займалася своїм фондом.

Для мене було важливо ментально відпочивати від тенісу, тому що він забирає дуже багато енергії. Щоправда, я дивилася матчі Гаеля, яких було небагато, напевно, всього чотири, оскільки він був травмований і часто не грав. Зараз мені здається, що цей відпочинок без тенісу реально допоміг моєму поверненню, тому що на початку січня я вже просто бігла на тренування", – розповідала Світоліна порталу Великий теніс України.

Перші тренування одеситка проводила з чоловіком – Монфіс якраз відновлював форму після травми, а на початку року вже найняла тренера – нідерландця Рамона Слейтера. Еліна спочатку планувала повернення під Вімблдон (3-16 липня), але вже в процесі роботи зі Слейтером вирішила, що готова здійснити камбек ще під час ґрунтового сезону.

3 квітня 2023-го Еліна Світоліна зіграла перший матч за понад рік – в американському Чарльстоні. Українка призупиняла кар’єру 20-ю ракеткою світу. Нині випала із топ-1000. Втім, правило "замороженого рейтингу" дозволяє їй використати статус 20-ї ракетки на 12 турнірах, серед яких два Гренд Слеми і один WTA1000.

Свій перший матч після повернення Еліна програла сильній казашці Путінцевій (№45 WTA). На кінець квітня українка встигла зіграти уже чотири поєдинки, тріумфувавши тільки в одному. Втім, що цікаво, у всіх програних матчах Світоліна вигравала стартову партію. Тож, ігрову форму екс-третій ракетці світу вдалося набрати досить швидко. Тепер справа за фізичними кондиціями, які б дозволили проводити на високому рівні увесь поєдинок.

З 2011-го, коли Еліна провела свій перший матч на рівні WTA, вона виграла 16 одиночних трофеїв. Серед них – підсумковий турнір року у 2018-му та 4 змагання елітної категорії WTA1000 (двічі Рим, Монреаль та Дубай). Світоліна підіймалася на третю сходинку світового рейтингу, що раніше не вдавалося жодному представнику України ні серед жінок, ні серед чоловіків (Андрій Мєдвєдєв був четвертим). У Токіо-2020 Еліна взяла бронзову медаль Олімпійських ігор.

Еліна Світоліна / Фото Getty Images

Однак, головна тенісна вершина все ще залишається непідкореною. Світоліна поки жодного разу не перемагала на турнірах серії Гренд Слем, хоча й підбиралася майже упритул. У 2019-му вона грала у півфіналах Вімблдону та US Open, а на Ролан Гаррос та Australian Open по кілька разів доходила до чвертьфіналів. Чи вдасться українці закрити цей гештальт – мабуть, головне питання до нового етапу її кар’єри.

Еліна, звісно, не перша тенісистка, що повертається на корт після вагітності. І успішних камбеків матусь не бракує. Зібрали найпоказовіші приклади, до яких Світоліній варто придивитися.

МАРГАРЕТ КОРТ

Маргарет і Беррі Корт / Фото Getty Images

Легендарна австралійка досі утримує абсолютний рекорд серед жінок і чоловіків за кількістю перемог на турнірах серії Гренд Слем. До 1971-го у Маргарет був 21 такий трофей. У 29 років вона взяла паузу, народила сина Деніеля і повернулася, щоб виграти ще три Великих Шлеми (Australian Open, US Open та Ролан Гаррос) – усі впродовж 1973-го. Згодом Корт поверталася ще й після другої декретної відпустки, але вже не так яскраво.

СЕРЕНА ВІЛЬЯМС

Серена Вільямс / Фото Getty Images

Без перебільшення одна з найкращих тенісисток в історії 23 рази вигравала турніри серії Гренд Слем – лише на один менше, ніж у згаданої рекордсменки Корт. Останній зі своїх трофеїв Великого Шлему Серена здобула в Австралії у 2017 році. Як з’ясується згодом, той турнір американка грала уже вагітною. Пологи Вільямс минули з ускладненнями і ще кілька тижнів після народження доньки Олімпії тенісистка провела в лікарні.

Та це не завадило їй зрештою повернутися на корт вже у 2018-му. Відновивши кар'єру, 37-річна американка ще чотири рази виходила до фіналів Гренд Слемів, але щоразу програвала. Поза тим, на завершальному етапі кар’єри Серена змогла виграти ще один трофей (в Окленді), довівши загальну їх кількість до 73.

КІМ КЛІЙСТЕРС

Зіркова бельгійська тенісистка попрощалася з грою за місяць до того, як їй виповнилося 24 роки – у 2007-му. На ту мить Кім уже встигла побувати першою ракеткою світу і виграти US Open. Проте, хронічні проблеми зі здоров’ям, здавалося, поставили хрест на кар’єрі. Покинувши корт, Клійстерс народила доньку, після чого раптом відчула у собі сили знову взяти до рук ракетку.

У 2009-му бельгійка відновила кар’єру і тріумфувала одразу на третьому турнірі після повернення – US Open!!! Дорогою до трофея Кім розібралася з обома сестрами Вільямс, а у фіналі перемогла Каролін Возняцкі. Згодом Клійстерс ще раз виграла Відкритий чемпіонат США (2010) та Australian Open (2011).

ЛІНДСІ ДЕВЕНПОРТ

Ліндсі Девенпорт / Фото Getty Images

Ще одна легендарна американка та екс-перша ракетка світу з доробком у 55 виграних трофеїв за кар’єру (щоправда, лише три Гренд Слеми). Ліндсі оголосила, що планує вперше стати мамою, коли їй було 30 – у 2006-му. Цікаво, що на корт Девенпорт повернулися, коли її новонародженому сину заледве виповнилося 3 місяці. Девенпорт після вагітності виграли ще три титули, отримала нагороду Камбек року від WTA, а невдовзі знову завагітніла та попрощалася з професійною кар’єрою.

ТАТЬЯНА МАРІЯ

Німкеня не може конкурувати з іншими дівчатами в нашій підбірці за кількістю трофеїв. Утім, історія Татьяни у певному сенсі унікальна. До вагітності німецька тенісистка не могла похвалитися бодай якимись успіхами. Натомість вже у статусі матері виграла перший трофей WTA – у 30 років. Згодом завоювала ще два і сягнула найвищої позиції рейтингу за кар’єру – 46.

У 2022-му Марія стала лише шостою тенісисткою, що змогла пробитися до півфіналу Вімблдону у віці 34 років та першою з 1975-го матусею двох дітей, якій вдалося подібне.

Зважаючи на те, що Еліні Світоліній лише 28, порівняти її камбек хочеться насамперед із Кім Клійстерс, яка поверталася лише трохи молодшою, та змогла виграти навіть більше титулів на Гренд Слемах, ніж до вагітності.

Серйозних причин, чому б українка не змогла повторити щось подібне немає. Тим більше, що навіть топових нинішніх тенісисток важко назвати стабільними, якщо їх не звуть Іга Свьонтек. Якщо полька не виступає на турнірні, чи сенсаційно вилітає, список претендентів на трофей миттю розширюється.

Тож, шанси у Світоліної будуть – у цьому можна не сумніватися. Поки ж українка продовжує набирати форму. На початку травня Еліна зіграє на скромних змаганнях у Франції, а згодом виступить на своєму улюбленому турнірі WTA1000 у Римі, який двічі вигравала.

Зрештою, 28 травня завдяки захищеному рейтингу Еліна Світоліна стартує на першому після повернення турнірі серії Великого Шлему – Ролан Гаррос.

Інші матеріали Спорт 24 про теніс:

Полька з українським серцем: шлях Іги Свьонтек до першої ракетки світу, яскраві злети, боротьба проти окупантів

"Коли заробляєш великі гроші, потрібен шлюбний контракт": правила життя Еліни Світоліної

"Цей г*внюк подає, як з гармати стріляє". Українець проти легендарного Агассі – епічний фінал, який ніколи не забудуть