У НФЛ почався найцікавіший період сезону – матчі на виліт. На цю мить зіграні вже чотири з шести поєдинків раунду вайлд-кард і точно – найцікавіший із них. Напередодні Лайонс із перевагою лише в одне очко обіграли Ремс. Тут цікавий не стільки рахунок, а все те, що супроводжувало цей матч, який, без сумніву, став майже епохальним для Детройта.

Команда з "міста моторів" – один із найбільших андердогів НФЛ. Принаймні у новітній її історії. Так, Лайонс чотири рази ставали чемпіонами, але це було так давно, що навіть соромно розігрувати цей козир. Достатньо буде зазначити, що Детройт перебуває лише серед чотирьох клубів, які ніколи навіть не виходили в Супербоул. Вперше цей матч відбувся у 1967 році. До цього ліга існувала в іншому форматі.

Останній успішний сезон "левів" датований 1991 роком. Тоді вони виграли дивізіон, а боротьбу в плей-офф припинили на стадії півфіналу. Хто ж міг уявити, що попереду на франшизу чекають темні часи, і триватимуть вони ой як довго. Найгірше було в нульових. Зокрема, у 2008-му Детройт став першою командою НФЛ після зміни формату, яка програла абсолютно всі матчі регулярки. Та й в останні роки радіти не було чому. Якщо не враховувати попередній сезон, то Лайонс тричі поспіль фінішували у трійці найгірших у конференції. Рік 2021-й взагалі почали з шести поразок. Три перемоги на самому фініші дозволили не повторити свою найбільшу ганьбу.

Цього короткого екскурсу має бути достатньо, щоб ви бодай поверхнево зрозуміли, як довго уболівальники чекали на успіх. Однак проблемою стала необхідність бажати невдачі своєму улюбленцю. На драфті 2009 року Детройт вибирав першим і влучив у ціль настільки точно, наскільки це взагалі можливо. До команди приєднався Метью Стеффорд, якому судилося стати одним із найкращих квотербеків в історії НФЛ. Усі його досягнення перераховувати не будемо. Лишень зауважимо, що він став квотербеком, який найшвидше набрав 40 тисяч пасових ярдів за кар'єру. Феноменальний показник, зважаючи на команду, в якій він грав.

Якби Стеффорд опинився у більш успішній франшизі, то на його пальцях могли б красуватися кілька чемпіонських перснів. На щастя, Лайонс розуміли, що потрібно їхній легенді для визнання. Тож у 2021-му Метью обміняли в Ремс. Завдяки цьому Лайонс отримали квотербека Джареда Гоффа та кілька піків на майбутніх драфтах. Так у команді з'явилися Джамір Гіббс та Сем Лапорта. За іронією долі, саме ці виконавці вчора принесли команді історичну перемогу, організувавши два з трьох тачдаунів.

Лос-Анджелес теж залишився задоволеним. Вже у першому своєму сезоні Стеффорд вивів Ремс у Супербоул і допоміг здобути другий в історії приз Ломбарді (перший після переїзду франшизи до "міста янголів"). Це було ідеальне прощання. Фани Детройта безмежно раділи за свого колишнього квотербека, Метью дякував їм у прямому ефірі. До речі, у славнозвісному Super Bowl Halftime shows виступав Емінем – один із найвідоміших фанатів Лайонс.

Маршалл Метерс не з тих, хто веде активне публічне життя. Однак для Детройта він робить виняток. Справжній фан команди, який завжди перебуває поруч. Перед грою він записав відео з вимогами до квотербека Ремс. "Стеффорде, чуєш, що я кажу? Ти винен мені цю послугу, бро! Я був з тобою, коли ти виграв його (Супербоул – прим.). Я був поруч. Я читав реп для тебе, Стеффорде! Дай нам перемогти цього разу. Лише цього разу", – сказав Емінем.

Важко навіть уявити, який тиск відчував Стеффорд, виходячи на колись рідну арену. Програвати завжди неприємно, але вчора перемога означала б біль для фанів Лайонс. Хоча частина з них зробила багато, щоб Метью не довелося вибирати. Трибуни Форд філд хоч і не гучно, але все ж освистали квотербека Ремс. Можливо, їм таки вдалося вивести його з рівноваги, адже Метью під час гри припустився кількох непритаманних йому помилок. Після матчу Сеффорд похвалив свою колишню команду і сказав, що розуміє поведінку фанатів: "Це матч плей-офф. Я не здивований, що вони настільки натхненно підтримували свою команду".

Зараз важливе лише одне – Детройт переміг. Виграв матч плей-офф НФЛ вперше за 32 роки. Коли це трапилося минулого разу, Емінем ще не випустив жодного альбому і фактично був ніким для музичного світу. Так завершилася найдовша серія без перемог у матчах на виліт у чотирьох головних видах спорту для США. Йдеться про баскетбол, хокей, бейсбол і футбол (не плутати з соккером). Офіційно Лайонс просто вийшли у дивізіонний раунд (якщо перефразувати – у чвертьфінал на шляху до Супербоула). Для когось це взагалі не досягнення, але "місто моторів" святкує. Фани втомилися щоразу відкладати радість на наступний сезон.

Сьогодні Лайонс – на перших шпальтах провідних спортивних видань. Це важливо для клубу, адже до матчу більше уваги приділяли супернику. Мовляв, це Ремс їде в Детройт, а не Детройт приймає Ремс. Занадто мало віри було в успіх "левів". Навіть офіційні соцмережі НФЛ гнули цю лінію. Перед грою прес-служба ліги опублікувала коротке відео з Браяном Кренстоном, який приїхав підтримати гостей з Лос-Анджелеса й був одягнений у відповідне екіпірування. Після матчу господарі видали потужний панч. Лайонс зробили цитований твіт з цим відео, додавши найепічніший мем із легендарного серіалу "Пуститися берега".

"Я переміг", – казав Волтер Вайт (найвідоміша роль Браяна Кренстона). Сьогодні ці слова належать Детройту.

P.S. Звісно, Емінем святкував перемогу разом з командою.

Вадим Грищук, спеціально для Спорт 24