Офіційний реліз гри відбувся 29 вересня 2023 року на усіх актуальних платформах (PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S) та навіть на портативній Nintendo Switch. Гравці, які зробили передзамовлення, могли завантажити та почати грати в EA FC 24 раніше за інших. Така ж пропозиція була актуальною для користувачів підписки EA Play – футбольний симулятор став доступним для завантаження та гри, починаючи з 22 вересня.

Куди поділася стара назва?

У травні минулого року компанія EA Sports підтвердила, що їхнє тривале 30-річне партнерство з FIFA завершується. Основною причиною цього рішення стало фінансове питання. За даними The New York Times, FIFA вимагала подвоїти розмір ліцензійного внеску до 150 мільйонів доларів, щоб надати Electronic Arts право продовжувати використовувати їхню назву. Зрештою, керівництво компанії не було впевненим у тому, що назва вартує таких витрат.

"Основною частиною того, що ми отримуємо від FIFA у роки, коли не відбувається чемпіонат світу, є чотири літери на передній обкладинці коробки в світі, де більшість людей навіть не бачить коробки, оскільки вони купують гру в цифровому форматі", – стверджував Ендрю Вільсон, генеральний директор EA.

За кілька днів до релізу EA FC 24 Electronic Arts вилучила ігри серії FIFA з усіх цифрових магазинів. Відповідно, гравці тепер не можуть придбати ці проєкти через такі магазини, як PlayStation Store, Microsoft Store, Nintendo eShop, Steam чи Epic Games Store. Єдиним способом отримати цифрову версію минулих частин серії є підписка на сервіс EA Play. Раніше куплена версія гри поки залишається у вашій власній бібліотеці та є доступною для завантаження. Вилучення ігор сталося, скоріш за все, через втрату ліцензії на використання бренду FIFA.

Нові механіки та зміни у геймплеї

EA FC 24 зустріне вас новим, повністю візуально оновленим меню. Серед спільноти гравців тривають дискусії щодо його практичності, багато фанатів серії стверджують, що раніше було краще та інтуїтивно більш доступно, але це швидше феномен повільної адаптації до чогось нового. Під вже класичну для серії драйвову танцювальну музику ви побачите безліч команд з оновленими складами, турнірний режим та режим кар’єри, де ви зможете взяти на себе роль як гравця, так і футбольного менеджера. Наразі в грі понад 19 000 повністю ліцензованих гравців, 700+ команд і 30+ ліг. Нікуди не подівся й улюблений багатьма фанатами, але проблемний через дуже своєрідну монетизацію режим Ultimate Team.

Вагомим нововведенням стало додавання жіночих ліг у режим Ultimate Team. Гравець може створити змішану команду з чоловіків та жінок. Увагу варто приділити й функції Evolutions. Завдяки цій новій ігровій механіці ви зможете покращити навички деяких гравців, тож не залежите виключно від можливості заробити, або придбати найкращих членів команди через так звані "паки".

Розробники покладали багато надій на нову систему HyperMotion V, обіцяючи, що та фіксує гру такою, якою вона дійсно є. Для цієї системи анімацій використали тривимірні дані рухів, взяті у професійних футболістів, а також машинне навчання, щоб створити реалістичні взаємодії гравців. У цьому аспекті EA можна похвалити – спортсмени плавно стрибають та спотикаються під час гри, готуються до пасу м'яча. Власники PS5 отримали ще більше занурення в ігровий процес завдяки функції зворотного зв'язку контролера DualSense.

Додали систему PlayStyles, яка покращує статистику гравця за допомогою спеціальних здібностей. Дещо подібне було в минулих частинах, але тепер це подається як нова механіка. Купуєте потрібну картку і робите футболіста швидшим, або ж даєте можливість виконувати залпи з підвищеною точністю та маєте доступ до акробатичної анімації залпу. Режим Volta, присвячений вуличному футболу та футзалу, отримав мізерну кількість змін, майже повністю копіюючи FIFA 23.

Мовний скандал

24 лютого стало ключовим моментом, коли багато ігрових студій звернули увагу на Україну та нашу велику, а головне – платоспроможну аудиторію. Розробники масово почали додавати у свої проєкти українську локалізацію й число таких ігор з кожним днем лише зростає – Cyberpunk 2077 та Baldurs Gate 3, Alan Wake 2 та Lords Of The Fallen тому приклад. Безперечно, це великий ризик, бо не завжди той чи інший проєкт може своїми продажами в певній країні перекрити витрати на локалізацію. Та факт залишається фактом – української в новому "футсимі" немає. Але чи могла одна з найбагатших ігрових корпорацій у світі перекласти свою EA Sports FC 24 на солов'їну? Могла. Чи найпопулярніший футбольний симулятор у світі погано б продався у нас? Дуже малоймовірно.

EA чудово знають про війну в Україні, бо в тій же недавній Star Wars Jedi: Survivor, розробленій Respawn Entertainment і виданій Electronic Arts, російської мови немає в принципі. Натомість EA не просто переклала FC 24, але й додала російськомовну озвучку. Ба більше, якщо на вашому PC чи консолі вказаний наш регіон, то гра зробить російську базовою за замовчуванням.

Висновки

Дива не сталося. EA FC 24 зробила чималий крок в плані покращення графіки та візуальних ефектів, та вона все одно залишилась старою "фіфою" під новою обкладинкою. Чи це настільки погано? Мабуть, що ні. Геймплей і далі приносить задоволення, виглядає все яскраво та привабливо. Якщо ви фанат серії та чомусь досі не придбали EA FC 24 – не зволікайте та робіть це. Усе, за що людям подобалась "фіфа", залишилось на тому ж місці. Всім іншим рекомендуємо почекати перших знижок, бо вартість, відверто кажучи, кусається. Ціна в Steam на базову версію гри складає 1699 грн, версія ж для PlayStation – 2399 грн. Ультимативна версія, до якої входить гра та бонусні 4600 очок FC для режиму Ultimate Team, коштує 2499 грн в Steam та 3499 гривень на PlayStation відповідно.

Андрій Фісунов, Спорт 24

Історія серії ігор FIFA: як кілька пікселів стали футбольним феноменом

Monte: команда, яка переписує історію українського кіберспорту, конфліктує з NAVI, підтримує Динамо