Вінс Макмен – 2,8 мільярда доларів

Ви могли раніше ніколи не чути цього імені, але точно бачили мемчик-другий з обличчям Вінса. 77-річний Макмен – колишній професійний реслер. Так, можна довго сперечатися про те, чи варто вважати реслінг спортом, але не заперечиш, що саме завдяки тим класичним "швидше, вище, сильніше" Вінс заклав базу свого багатства.

Саме популярність здобута на арені дозволила американцю вже після завершення кар’єри заробляти божевільні гроші одразу у кількох сферах. Нині він промоутер, коментатор, кінопродюсер, медіамагнат та що головне – генеральний менеджер і власник контрольного пакета акцій WWE – головного промоушену реслінгу у світі, що приносить неймовірні прибутки.

Майкл Джорджан – 2 мільярди доларів

Тут уже ніяких умовностей – один з найвидатніших баскетболістів та й узагалі спортсменів в історії став не менш успішним бізнесменом. Ще впродовж кар’єри популярність MJ дозволила перетворити його іменну лінійку спортивної атрибутики від Nike – Air Jordan – у практично окремий бренд, що й досі приносить Майклу купу грошей.

Значна частина капіталу Джордана це клуб НБА Шарлот Хорнетс, який нині оцінюють у понад 1,5 млрд доларів. Сам Майкл заплатив за контрольний пакет акцій у 2010 році менш ніж 300 мільйонів.

Іон Ціріак – 2 мільярди доларів

84-річний румун був досить успішним тенісистом у 1960-70 роках. Навіть виграв титул у парному розряді Ролан Гаррос. Власну унікальну різносторонність Іон продемонстрував у 1964-му, коли зіграв на Олімпійських іграх в Інсбруку за збірну Румунії … з хокею. Згодом Ціріак все ж зорієнтувався на тенісі. Золоту пташку румун спіймав уже після завершення кар’єри, коли став спочатку тренером, а згодом менеджером Бориса Бекера. Ціріак представляв німця у перемовинах з потенційними спонсорами і, зазвичай, його угодами залишалися задоволені усі сторони, тож незабаром послугами Іона зацікавилися й інші тенісисти.

Та справжній фундамент нинішнього багатства Ціріак заклав наприкінці 80-х, коли в Румунії повалили комуністичний режим Чаушеску. Користуючись своїми зв’язками, Іон організував торговельні перемовини між Румунією та Німеччиною, а згодом й іншими країнами заходу. В якусь мить він навіть отримав шанс стати президентом своєї країни, але відмовився. Нині екс-тенісист володіє величезною бізнес-імперією, куди входять будівельні, транспортні, страхові, банківські та інші компанії.

Анна Каспржак – 1,3 мільярда доларів

Єдина жінка у нашому рейтингу – данська вершниця, учасниця двох Олімпіад – Лондон-2012, Ріо-2016. Анні всього 33 і з 4-х років вона займається кінним спортом. На лондонських олімпійських іграх вона посіла четверту сходинку командних змагань, а поза тим має кілька перемог на етапах Кубка світу.

Втім, її неймовірний статок має мало стосунку до спортивних успіхів. Каспржак разом з матір’ю та братом отримали у спадок від батька знаменитий данський бренд ECCO, чиє взуття продають у майже сотні країн світу. Тож Анна – така собі взуттєва королева, чи, щонайменше, принцеса.

З неприємного – у 2022-му компанія вирішила продовжувати свій бізнес на росії, через що вперше за 30 років втратила статус ексклюзивного постачальника взуття королівській родині Данії.

Тайгер Вудс – 1,1 мільярда доларів

Хай гольф у нас і не надто популярний, ім’я Тайгера Вудса не знайоме хіба людині зовсім далекій від спорту. На кшталт Джордана чи, скажімо, Міхаеля Шумахера, Вудс давно став уособленням свого виду спорту. Nike, Gillette, Buick, General Motors, American Express, Gatorade – це лише короткий список компаній, у чиїх рекламних проектах регулярно бере участь Тайгер.

Вигравши 82 титул PGA-туру, Вудс ділить за цим показником перше місце в історії з Семом Снідом. Останній помер ще у 2002 році. Попри те, що американець невдовзі може стати найуспішнішим гольфістом, що будь-коли жив, левову частку свого статку (близько 90%) Вудс заробив саме завдяки рекламним контрактам.

Леброн Джеймс – 1 мільярд доларів

Останній і найновіший на цю мить член клубу спортсменів-мільярдерів. Задовго до того, як кар’єра віднедавна найрезультативнішого гравця НБА в історії почала потроху йти на спад, Леброн розпочав будівництво своєї бізнес-імперії.

Про те, що має мету сягнути позначки в 1 мільярд Джеймс заявив ще у 2014 році. На відміну від усіх попередніх учасників цього рейтингу, значну частину капіталу (близько третини) "Король" отримав саме у вигляді зарплатні у клубах. Поза тим прибуток йому приносять реклама та інвестиції в найрізноманітніші проекти від нерухомості до кіно. З-поміж іншого, Джеймс володіє 1% акцій компанії Fenway Sports Group, яка є власником Ліверпуля та багатьох інших спортивних команд.

Меджик Джонсон – 620 мільйонів доларів

Ще одна легенда НБА після завершення кар’єри створив компанію Magic Johnson Enterprises, що нині володіє мережею ресторанів, кіностудією, кінотеатрами… У компанії великих інвестиційних фондів Джонсон у той чи інший час був власником акцій багатьох спортивних команд Лос-Анджелеса (Лейкерс, Доджерс, Гелексі, Спаркс). Величезну увагу Меджик приділяє боротьбі зі СНІДом. У 1991-му баскетболіст оголосив, що в нього виявили ВІЛ, але зумів перемогти страшну хворобу.

Ліонель Мессі, Едді Джордан, Джуніор Бріджмен – 600 мільйонів доларів

Врешті ми дісталися до однієї з футбольних ікон, але навіть скромну 8-му сходинку Ліонелю Мессі доводиться ділити з одразу двома конкурентами. Джуніор Бріджмен за 12 років кар’єри в НБА жодного разу не заробляв більш ніж 350 тисяч доларів за сезон, але після прощання зі спортом вдало вклав, що мав у ресторанний бізнес та харчову промисловість. Згодом екс-баскетболіст перекваліфікувався на виробника пластикових пляшок, а контракт з Кока-Колою забезпечив безбідне життя не одному поколінню його нащадків.

Едді Джордан насамперед відомий як власник однойменної стайні Формули-1, за яку свого часу дебютував у "Королеві автоспорту" Міхаель Шумахер. Хоча за спиною самого Едді теж є кар’єра пілота у нижчих гоночних серіях. Тривалий час він працював на трансляціях Формули-1 для BBC та Channel4, а статок сколотив на інвестиційних проектах в найрізноманітніших сферах від нафти до бізнес-консалтингу.

Що ж до Мессі, то за даними Forbes лише у 2023-му році він повинен заробити близько 130 млн доларів – майже порівну зарплатою і рекламними проектами. Звісно, значна частина цієї суми піде на податки, тож загальний капітал Ліонеля поки оцінюють у ті таки 600 мільйонів. Утім, немає сумніву, що рано чи пізно аргентинець таки увійде до клубу мільярдерів, можливо, навіть до завершення кар’єри. За чутками у Саудівській Аравії Мессі уже пропонують від 200 до 400 млн за сезон.

Кріштіану Роналду – 500 мільйонів доларів

Ліонель та Кріштіану Роналду, стараннями насамперед медіа, заочно протистоять один одному практично у всіх сферах і за загальним капіталом португалець поки позаду. Він опинився акуратно за межами топ-10 із сумою у пів мільярда доларів. За інформацією все того ж Forbes, Кріш лише за рекламу отримає у 2023-му 90 мільйонів "зелених", а приклад Майкла Джордана яскраво демонструє, що такі доходи не припиняються і після завершення кар’єрі.

Тож, і місце Кріштіану у компанії спортсменів-мільярдерів – лише питання часу.