ДОВІДКА

Олімпіада-2022 (4-20 лютого), 24-ті за ліком зимові Олімпійські ігри

Місце проведення: Китай, місто Пекін

Усього видів спорту: 7

Загальна кількість дисциплін: 15 (у 12-и з них братимуть участь українці)

Загальна кількість країн-учасниць: 91

Загальна кількість учасників: більше 2800 (45 з них - українці)

Загальна кількість комплектів нагород: 109

Екскурс в історію

Ігри в Пекіні – восьмі для незалежної України. Наразі найуспішніше "синьо-жовта" команда виступила в Сочі вісім років тому (золото жіночої біатлонної команди в естафеті й бронзова медаль Віти Семеренко в спринті) та в Ліллехаммері у 1994-у. Тоді на третю сходинку п’єдесталу піднялася біатлоністка Валентина Цербе, а чемпіонкою стала фігуристка Оксана Баюл.

В Китаї перерветься неприємна тенденція: починаючи з Ігор в Турині 2006-го українське представництво на "білих" Олімпіадах неодмінно зменшувалося. До Пекіна вирушать 45 спортсменів – це аж на 12 більше, ніж у Пхьончхані чотири роки тому. Щоправда, до рекорду Солт-Лейк-Сіті-2002 (68 учасників) не дотягнули.

Зате встановили нову історичну планку в кількості видів. У Китаї українці виступлять у 12-ти різних дисциплінах. Це найвищий показник нашої країни. На чотирьох попередніх Олімпіадах наші спортсмени були представлені у дев’ятьох видах. Вперше нам буде за кого вболівати в монобобі (Лідія Гунько) і змаганнях змішаних команд з фрістайлу.

Наймолодшою українською спортсменкою в Пекіні буде фігуристка Анастасія Шабатова. Свій виступ на Іграх вона розпочне у віці 16 років і 29 днів. Серед чоловіків наймолодшим є стрибун з трампліна Антон Корчук – 17 років і 158 днів на момент старту на Олімпіаді.

Мабуть, трохи впевненіше за інших почуватиметься квартет українців, які вже є олімпійськими чемпіонами. Біатлоністки Юлія Джима, Олена Білосюк (Підгрушна), і Валентина Семеренко на найвищу сходинку п’єдесталу підіймалися у 2014-у. Тоді, в Сочі, вони разом з Вітою Семеренко тріумфували в естафеті. Ще один український чемпіон – Олександр Абраменко. Це "найсвіжіший" наш тріумфатор. Він виграв змагання фрістайлістів чотири роки тому в Південній Кореї. До слова, для Абраменка, як і для Валентини Семеренко, – це вже п’яті "білі" Олімпійські ігри в кар’єрі. Стільки ж серед українців лише в біатлоніста Андрія Дериземлі та лижниці Валентини Шевченко. Однак у них, на відміну від Семеренко і Абраменка, немає медалей Олімпіади. Та й свої кар’єри Шевченко і Дериземля вже завершили.

Валентина Семеренко буде ще й найстаршою українською спортсменкою в Пекіні – 36 років і 29 днів на момент старту. До рекорду санниці Лілії Лудан, яка у Ванкувері-2010 змагалася у віці 40 років і 259 днів, Валентині далеченько. Серед чоловіків найстаршим теж буде представник біатлонної команди – Артем Прима (34 роки, 262 дні).

Олімпіада-2022

"Головне не перемога, а участь" – загальновідоме олімпійське гасло доволі влучно описує перспективи українців у Пекіні. Навіть ретельно і прискіпливо оцінивши календар виступів наших спортсменів у Китаї, важко знайти вид, де б українці були в списку фаворитів.

Проте експерти все ж залишають "синьо-жовтій" команді надії на медаль. Коефіцієнт на те, що Україна здобуде бодай одну нагороду не такий уже й високий – близько 2.12, залишимося без нагород – приблизно 1.67. Тобто, шанси нашої олімпійської команди на п’єдестал – десь 44%. Щоправда, перспективи виграти "золото" в українців експерти оцінили коефіцієнтом 5.5 (приблизно 17%).

Кількість – означає якість

Де найбільше шансів на успіх? У тому виді спорту, де виступить найбільша кількість спортсменів. Відразу десятеро українських атлетів змагатимуться в біатлоні. Це 5 чоловіків (Підручний, Прима, Дудченко, Цимбал і Тищенко) і 5 жінок (Джима, Валя Семеренко, Білосюк (Підгрушна), Петренко і Блашко). Наші представники будуть у всіх дисциплінах цього виду спорту, окрім, можливо, мас-стартів, за місце у яких українцям ще доведеться поборотися.

В особистих гонках експерти знаходять десятки учасників, шанси яких на медалі значно вищі, ніж в українців. Відзначимо хіба що жіночу індивідуальну гонку. У цій класичній дисципліні наша Юлія Джима входить до топ-20 фавориток. Тут один промах додає до підсумкового часу спортсмена аж хвилину, тому при чистій стрільбі на усіх чотирьох вогневих рубежах – шанси Джими на п’єдестал будуть дуже високими.

Ще більші сподівання на п’єдестал українців – в естафетах. Нашу чоловічу збірну експерти вважають сьомим фаворитом, а жіночу – аж дев’ятим. Але, як не парадоксально, коефіцієнт на "золото" жінок більш ніж удвічі нижчий, ніж на тріумф чоловіків: 40 проти 100.

Списувати з рахунків олімпійських чемпіонів – просто не личить. Чемпіон Пхьончхану Олександр Абраменко – серед фаворитів Ігор в Пекіні. Що б там експерти не говорили.

Вони, до слова, не сильно сперечаються: у змаганні зимових акробатів є один великий фаворит – спортсмен з Росії Максим Буров. Він й справді домінує упродовж тривалого часу. Але, згадаймо, чотири роки тому на Олімпіаді Абраменко переміг брата Максима – Іллю Бурова. Той також виступатиме в Пекіні. Експерти вважають, що в нього трохи кращі шанси на тріумф, ніж в українця.

Абраменка ставлять на 13-е місце у списку фаворитів. Коефіцієнт на те, що Олександр повторить власний успіх чотирирічної давнини – аж 40. Але в Південній Кореї у його тріумф також ніхто не вірив. А до Китаю українець привіз те, чого в нього точно не було 4 роки тому: досвід величезної перемоги.

У лижних гонках, санному спорті, скелетоні гірськолижному спорті, бобслеї, лижному двоборстві, сноубордингу, стрибках з трампліна, шорт-треку і фігурному катанні українці до Пекіна летять не за медалями, а за досвідом. Наші шанси на нагороди там – геть примарні. Уже сам факт участі в Іграх для українців у цих видах спорту – величезний успіх.

За медалі на Олімпіаді українські спортсмени отримають такі ж фінансові винагороди, що й 4 та 8 років тому:

Золото – 125 тисяч доларів;
Срібло – 80 тисяч доларів;
Бронза – 55 тисяч доларів.

Церемонія відкриття Олімпійських ігор-2022 відбудеться у п’ятницю, 4-го лютого. А вже в суботу на вболівальників чекає змішана біатлонна естафета, де Україна входить до топ-10 фаворитів.

За усіма найцікавішими перипетіями Олімпіади стежте разом зі Спорт24. Бажаємо успіхів українській збірній. Разом – до перемоги!