48,95% або 12 481 268 – саме стільки українців у другому турі президентських виборів проголосували за "проффесора" із кримінальним минулим та зробили Віктора Януковича головною людиною у цій країні. Зовсім скоро він проверне незаконні зміни в Конституції (точніше "відкатить" її до попередньої версії) і Україна з парламентсько-президентської форми правління повернеться до президентсько-парламентської: абсолютна влада осяде в руках Януковича і його оточення.

Скористаються нею регіонали вже навесні. Україна та Росія підпишуть Харківські угоди, що продовжать дислокацію Чорноморського флоту РФ у Криму до 2042 року. Той договір стане одним із ключових факторів, що допоможуть росіянам окупувати півострів у 2014-му.

Опозиція в парламенті до останнього намагалася зірвати ратифікацію угоди. У спікера Володимира Литвина летіли яйця, в приміщенні кидали димові шашки. Верховна Рада сама нагадувала поле бою, та все марно.

Бандера – Герой

Перед тим, як Віктор Янукович всядеться у президентське крісло, його тезка і попередник Ющенко встигне видати кілька прощальних указів. Зокрема, посмертно присвоїть звання Героя України Степану Бандері. Згодом, щоправда, маріонетковий донецький суд визнає це рішення незаконним. Новому ж президенту Януковичу рік запам’ятається ще й уже знаменитим "нападом" вінка.

Не футболом єдиним

Подарує 2010-й українцям і кілька приємних спортивних спогадів. Вдруге у своїй історії синьо-жовта чоловіча команда (Іванчук, Ельянов, Єфименко, Пономарьов, Моїсеєнко) виграє шахову Олімпіаду, не програвши жодного матчу на турнірі.

На чемпіонаті Європи із легкої атлетики українки (Повх, Погребняк, Ремень, Бризгіна) сенсаційно тріумфують в естафеті 4х100 м. Єлизавета Бризгіна, до того ж, не менш несподівано, завоює срібну медаль ще й у індивідуальному забігу на 200 метрів.

У суперважкому боксерському дивізіоні триватиме повна домінація братів Кличків. За рік Володимир переможе Чемберса і Пітерса, а Віталій – Сосновського і Бріґса. Роком пізніше Володя здолає Девіда Хея, після чого усі чемпіонські пояси хевівейту опиняться в руках українських братів.

Зовсім несподівано у 2010-му Україна потрапила у світову еліту із кіберспорту. Усе завдяки створеній лише роком раніше команді NAVI. Українці стали першою в історії командою, якій вдалося за рік виграти три головні кіберспортивні турніри в дисципліні Counter-Strike: Esports World Convention, Intel Extreme Masters, World Cyber Games.

Ванкувер-2010

Натомість Олімпіада 2010 року перетворилися для українських вболівальників на суцільне розчарування. Ігри у Ванкувері стали найгіршими в історії незалежної України.

Єдиним, кому вдалося дійсно близько підібратися до медалі, став біатлоніст Андрій Дериземля. У спринтерській гонці він фінішував п’ятим. При цьому, українець зробив два промахи, але показав один з найкращих результатів швидкості ходу серед усіх учасників перегонів.

Для мене це вже четверта Олімпіада, і про хвилювання не могло бути мови. Можливо, причина в новому прикладі моєї гвинтівки. Старий почав розвалюватися і я замовив у Чехії нову ложу. На початку зими наче все було добре, але потім знову почав відчувати якісь незручності, – згадує Андрій.

Медаль Дериземлі, проте, стала би маленьким дивом. Все ж ресурсами українці тоді занадто сильно поступалися провідним збірним.

Бюджети просто неспівставні. Коли Бьорндален обирає собі лижі, йому на тестування дають близько 300 пар, а нам – 6-8. А лижі дуже різні бувають за якістю. В одного і того ж виробника, в одній і тій же партії на 100 пар попадуться дві пари, які трішки, але кращі за всі інші. Але це тільки на тестуванні можна визначити. А яка в них апаратура! Пам’ятаю, ми з норвежцями летіли на змагання в Ханти-Мансійськ. То вони задекларували різного обладнання на 300 тисяч євро. А в нас був один ноутбук, який працював через раз. У нас в збірній зарплата близько 300 євро. Європейці, коли чують таку суму, перепитують: "Це – в день чи в тиждень?". В норвежців, для прикладу, зарплати починаються від 10 тисяч євро, плюс у кожного є спонсорські контракти, – розповідав Дериземля.

Разом з командою Андрій Дериземля фінішував 8-м в естафеті, жінки в аналогічній гонці зайняли шосту позицію. Оксана Хвостенко покаже восьмий результат у індивідуалці і десятий – в спринті. Сергій Сєднєв – 10-й в гонці переслідування.

Фігуристи Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов займуть 8-ме місце, а лижниця Валентина Шевченко – десяте у 10-кілометровій гонці вільним стилем. І це, на жаль, повний перелік українців, що потрапили бодай до топ-десяток у Ванкувері.

Звичайно, виступи наших спортсменів у Ванкувері турбують. Ми чекаємо на медалі, але що для цього робиться? Коли ми повернулися з Пекіна, нас вітали на найвищих державних рівнях, але за останні 2 роки ситуація зі спортом погіршилася. Ми втратили те, що мали: спортивні бази, збудовані за радянських часів, прийшли у занепад, а нові не будуються. Закриваються дитячо-юнацькі спортивні школи, немає спортивного резерву, гідної зміни провідним олімпійцям, які з часом залишать спорт, – скаже після Ігор голова НОК Сергій Бубка.

Кленовий тріумф

Абсолютно тріумфальною стала Олімпіада-2010 для її господарів. Канадці виграли 14 золотих медалей – на жодних зимових Іграх до того нікому не вдавалося зібрати таку колекцію золота. Та найголовніше, що після провалу у Турині-2006, Канада знову тріумфувала в олімпійському хокейному турнірі. Дорогою до титулу "кленові листки" розбили принципових суперників росіян (7:3), а у фіналі в овертаймі вирвали тріумф у американців (3:2).

Команда США встановила рекорд за загальною кількістю медалей на "білих" Олімпідах – 37 (9 золотих). А от для традиційно сильних у зимових видах росіян, Ванкувер-2010 став провалом – тільки 3 золоті нагороди та 11-те місце у медальному заліку.