Хабі Алонсо очолив леверкузенців восени 2022-го, і минулий сезон вони завершили на п'ятому місці. А в поточній кампанії "фармацевти" поставили на вуха всю Бундеслігу. У цьому сезоні підопічні іспанського фахівця не зазнали жодної поразки і після 19 турів очолюють турнірну таблицю. Відтак Байєр подарував своїм фанам надію на перше за 120 років існування клубу чемпіонство.

А який Хабі Алонсо поза спортом?

Обраницею футбольної зірки є іспанська модель і дизайнерка Нагоре Аранбуру. Пара побралася у 2009-му, коли зірковий хавбек перейшов у Реал. Зараз подружжя виховує трьох спільних дітей: сина Йона, доньок Ане і Емму.

Одного разу, коли Алонсо ще виступав за мерсисайдців і вже зустрічався з Нагоре, трапився курйоз. Красуня працювала портьє в готелі Hope Street. Там після підписання контракту з Ліверпулем зупинився зірковий нападник Пітер Крауч. Чарівна Нагоре, яка мило усміхалася гостям, запала в душу молодому нападнику і він поспішив поділитися з одноклубниками.

"Вона така чарівна. Думаю, я закохався", – зізнався Крауч з Джеймі Каррагером. Той вирішив позбиткуватися над новачком. Покликав ще кількох партнерів по команді і попросив Пітера повторити. "Друзі, вона чарівна. Темноволоса. На вигляд іспанка. Я пропав", – сказав форвард і викликав вибух реготу у роздягальні. Лише тепер йому розповіли, що красуня з рецепції – дівчина Хабі Алонсо.

Хабі – прихильник автомобільної класики. Під час своїх виступів за Баварію зірковий півзахисник в Мюнхені Алонсо був моделлю для Porshe. Але на тренування їздив на доволі скромній Audі. Також Алонсо є власником кабріолету Mercedes 190 SL. Оцінка вартості цього автомобіля становить від 70 до 166 тисяч фунтів стерлінгів.

Іменитий іспанець терпіти не може татуювань. Хоча не проти малюнків на тілі інших. "Я просто не можу уявити себе з пірсингом, ланцюжками або чимось ще. Очевидно, я безнадійно старомодний", – сміється він.

Улюблені серіали зірки – похмурі стрічки "Справжній детектив" і "Фарго". А слухати любить The Shins, The Flaming Lips, The Delgados, The Velvet Underground.

Фішка гардеробу Алонсо – коштовні годинники. "Для мене кожен особливий момент обов’язково пов’язаний з певним годинником, і щоразу, коли я одягаю його, я повертаюся в ту мить. Наприклад, у день, коли ми виграли Лігу чемпіонів з Ліверпулем або Мундіаль зі збірною Іспанії", – розповідає коуч.

У колекції Хабі – Rolex, Patek Philippe, Franck Muller, Audemars Piguet і Panerai. Але його улюблений екземпляр – IWC Ingenieur вартістю 10,5 тисяч фунтів стерлінгів, які Нагоре подарувала в день їхнього весілля.

"Для мене цей годинник уособлює той факт, що я знайшов жінку, яка знає, що мені подобається. Пізнала мою особистість. Я не одягаю його часто, лише в особливих випадках", – каже Алонсо.

Загалом знаменитість надає перевагу продукції IWC. "Тому що ці годинники мають певну витонченість, але вони не кричать, привертаючи зайву увагу", – пояснює зірковий іспанець.

Хоча Алонсо – прихильник класичного стилю одягу, в медіапросторі доводиться позувати в Adidas, з яким у тренера довготривалий контракт.

Хабі Алонсо – давній і близький друг наставника Зінченка в Арсеналі Мікеля Артети. Майбутні зірки виросли на одній вулиці в Сан-Себастьяні – їхні будинки були розташовані буквально у трьох метрах ходьби один від одного.

Хлопці були абсолютно різними за вдачею. Мікель походив з простої сім'ї, був веселуном і екстравертом. Хабі – син триразового чемпіона Іспанії Періко Алонсо – завжди сконцентрований, серйозний і мовчазний.

Алонсо і Артета в дитинстві виступали за місцевий клуб Антігуоко і мріяли пробитися у Реал Сосьєдад. У випадку Хабі так і сталося, а от Мікель приєднався до Барселони. Так їхні футбольні шляхи розійшлися. Не перетнулися вони навіть у збірній Іспанії. Артету туди ніколи не запрошували. "Чесно кажучи, поняття не маю, чому його не покликали. Мені здається, через те, що Мікель майже не грав в Іспанії. Це єдине, що спадає на думку", – дивувався Алонсо.

Свій тренерський шлях Артета починав асистентом свого кумира – Пепа Гвардіоли. Легендарний наставник згодом зізнавався: якби Мікель відмовився, то він запропонував би співпрацю Хабі.

Та як не складались би події на футбольному полі, Алонсо і Артета зберегли свою дружбу і навіть стали кумами.