27 вересня 1997 року. Манчестер Юнайтед на виїзді поступається Лідсу. Під завісу поєдинку опорний півзахисник "червоних дияволів" Рой Кін падає на газон і кричить від болю. Хавбек Лідса Альфі Холанд нависає над ірландцем і волає: "Досить симулювати! Підводься". Воротар Найджел Мартін ледь відтягує партнера від Кіна.

Тодішній фізіотерапевт манкуніанців Дейв Февр одразу зрозумів, що в Роя Кіна розрив хрестоподібної зв'язки. Однак в Алекса Фергюсона закінчилися заміни, тож капітан МЮ був змушений догравати кілька хвилин із травмою. На футбольне поле він зміг повернутися лише через 8 місяців. Темпераментний ірландець затаїв образу на Холанда, яка через чотири роки вилилася в один із найганебніших епізодів в історії АПЛ.

У 2000-му році норвежець приєднався до Манчестер Сіті. Перед манкуніанським дербі у квітні 2001-го Рой Кін у підтрибунці кинув на Холанда красномовний погляд – якби це трапилося зараз, епізод миттєво розлетівся би на меми. А якби цей жест помітив Альфі Холанд, то одразу запідозрив би щось лихе.

Красномовний погляд Кіна на 6 секунді відео

"Червоні дияволи" відкрили рахунок на 71 хвилині, "містяни" зрівняли на 84-й. А вже за мить Рой Кін прямою ногою брутально влетів у коліно Холанду.

За це півзахисник МЮ, звісно, отримав червону. Кін демонстративно жбурнув капітанську пов'язку на газон і ...під овації трибун Олд Траффорд покинув стадіон із гордо піднятою головою. Щоправда, встиг ще підійти до скандинава і щось крикнути йому в обличчя.

Кін отримав три матчі дискваліфікації та сплатив штраф у 5 тисяч фунтів. Після завершення сумнозвісного поєдинку коуч Ман Сіті Джо Ройл зазначив:

Альфі сказав, що йому пощастило: Кін ударив по нозі, коли вона була в повітрі. Якби нога стояла на газоні, ми б досі її шукали.

До слова, Холанд зміг дограти той матч. А через чотири дні навіть взяв участь у спарингу за збірну Норвегії. Але влітку був змушений перенести операцію на коліні. Наступного сезону Альф-Інге лише вийшов чотири рази на заміну. Контракт норвезького півзахисника з "містянами" був розрахований до 2005 року. Але в угоді був пункт, що дозволяв достроково розірвати її, якщо стан здоров'я Холанда не дозволятиме виступати на належному рівні. Ман Сіті цією опцією скористався.

У 2002-му Рой Кін опублікував автобіографію, де не соромився визнати, що його атака на Холанда була умисною та добре спланованою.

Я чекав на Альфі майже 180 хвилин. Або три з половиною роки – це як подивитись. І ось він отримав м'яч біля бокової лінії. Холанд знущався. Дуже довго я чекав на цей момент. Я вломив йому, що було сил. Отримуй, виродку! Спробуй ще раз підійти до мене з усмішкою та сказати, що я симулюю.

Зокрема, цей фрагмент з книги викликав шквал обурення серед шанувальників футболу. Футбольна асоціація Англії почала викликати Кіна для роз'яснень, йому навіть довелося найняти адвоката. У підсумку Роя оштрафували ще на 150 тисяч та додали п'ять ігор дискваліфікації.

Натомість юристи Манчестер Сіті сподівалися отримати від ірландця 6 мільйонів фунтів стерлінгів компенсації: за витрати на лікування Холанда та падіння його вартості на трансферному ринку. Але вибити гроші з Кіна їм завадив...потерпілий. Альфі опублікував у мережі заяву, в якій закликав не вішати всіх собак на його кривдника. "Травма коліна – не провина Кіна", говорив заголовок. А у тексті йшлося:

Хочу окремо підкреслити, що травма у мене не того коліна, яке постраждало в манкуніанському дербі, що б там не казали фанати. Мене турбує ліве коліно, тоді як по телевізору чітко було видно, що удар був нанесений по правому.

Якою б не була причина, у 2003-му Альфі був змушений повісити бутси на цвях. А через 16 років футбольний світ знову заговорив про це прізвище. Наймолодша дитина Альфа-Інге – Ерлінг Холанд у складі Зальцбурга феєрив у Лізі чемпіонів. Уже в дебютній дуелі в найпрестижнішому єврокубку юний талант оформив хет-трик у ворота Генка. На той момент Холанду-молодшому було 19 років та 58 днів – скандинав побив рекорд Андрія Шевченка, який у 1997-му у футболці київського Динамо забив три голи Барселоні в ЛЧ. А за шість поєдинків Ерлінг відзначився вісьма м'ячами.

Ерлінг Холанд / Фото Getty Images

Далі були два сезони за Борусію Д (67 поєдинків, 62 голи). А у 2022-му Ерлінг пішов шляхом батька і приєднався до Манчестер Сіті. Зараз він – грізна зброя Гвардіоли, лідер бомбардирських перегонів АПЛ та Ліги чемпіонів. Сезон в англійській Прем'єр-лізі ще не завершився, а у активі Холанда-молодшого вже є рекордні 35 голів. Таким чином він перевершив досягнення Енді Коула і Алана Ширера, які у 90-х забивали по 34 м'ячі за сезон у Ньюкаслі та Блекберні відповідно.

Також Холанд-молодший зіграв 23 матчі за збірну Норвегію, в яких відзначився 21 забитим м'ячем. До речі, Ерлінг мав право виступати за національну команду Англії, адже народився в Лідсі у 2000-му, саме в той час, коли його батько виступав у АПЛ. Однак юна зірка вирішив захищати кольори скандинавів. Ерлінг каже, що майже не пам'ятає життя на Туманному Альбіоні, але завжди тепло ставився до клубів, за які виступав його батько.

Оскільки я його син, постійно відчував особливий тиск, але мені це подобається. Це було моєю мотивацією, щоб стати кращим, ніж він, і жити футболом, як тато. Він був півзахисником, але мене завжди тягнуло в напад. Чесно кажучи, бути форвардом веселіше, ніж опорним хавбеком! Ми багато розмовляємо про футбол, відколи я почав грати. Батько завжди був моїм прикладом для наслідування.

До слова, мама Ерлінга – Грі Маріта Браут – екс-чемпіонка Норвегії із семиборства. Якось екс-зірка Тоттенхема і Ліверпуля Грем Сунесс підколов Холанда-старшого: "Мабуть, Ерлінгова мама була хорошим гравцем, бо я добре пам'ятаю рівень його батька".

До слова, Холанд-старший усього в АПЛ забив 18 м'ячів. Щоб зрівнятися з цим показником, його синові знадобилося ... 12 матчів.

Після завершення футбольної кар'єри Альфі любить багато часу проводити за грубою фізичною роботою на свіжому повітрі. Наприклад, колоти дрова чи працювати на полі. Коли влітку 2020-го його зіркового сина не впустили у нічний клуб в Норвегії, батько опублікував фото з сокирою і підписом: "Нічне життя не для тебе. Повертайся до роботи, Ерлінг".

Уже за кілька днів тоді ще форвард Борусії Д "засвітився" на цікавій світлині – Ерлінг осідлав трактор на картопляному полі. До речі, якось нападник заявив, що після того, як зав'яже із футболом, хоче заснувати власне фермерське господарство.

Найсвіжіші фото у профілі Альфі в Instagram демонструють, як батько знаменитості доїть корову. До слова, попри те, що Холанд-старший рідко заливає новий контент, його сторінка доволі популярна – на неї підписані 134 тисячі фоловерів.

Також часом Альф-Інг демонструє у соцмережах кулінарні вміння. А Ерлінг коментує, що це батько старається для нього.

Днями Альфі знову потрапив на шпальти світових медіа. Він став фігурантом інциденту під час першого матчу півфіналу Ліги чемпіонів між Реалом та Манчестер Сіті (1:1). Упродовж поєдинку фани "бланкос" начебто постійно вигукували образи на адресу Ерлінга. Альф-Інге цього стерпіти не зміг: чоловік кричав щось у відповідь, демонстративно затуляв вуха, а тоді начебто почав жбурляти арахіс у надокучливих вболівальників.

Врешті охорона випровадила емоційного норвежця з віп-ложі Сантьяго-Бернабеу. Однак сам Холанд-старший заперечує, що кидав їжу у фанів мадридського клубу:

Я цього не робив. Неправда. Ми кепкували із фанатів Реала. Вони засмутилися, коли Сіті зрівняв рахунок, і були незадоволені тим, що ми святкували гол де Брюйне. Звичайна справа. Потім нам довелося зміститися на 50 метрів від своїх місць. Більше нічого. Всі щасливі. Майже всі