Історія зустрічей з "Гордістю Півдня"

Українські команди неодноразово перетиналися з Фейєнордом на міжнародній арені. Вперше голландці зустрілися з представником нашої Вищої ліги у 2002 році, коли опинилися в одній групі Ліги чемпіонів із Динамо. Тоді підопічні Олексія Михайличенка розписали безгольову нічию в Роттердамі та перемогли у Києві – 2:0. Згодом "біло-сині" знову зустрілися з Фейєнордом, тепер у третьому кваліфікаційному раунді ЛЧ 2012/13, і знову вийшли з двоматчевої дуелі тріумфаторами: перемога 2:1 вдома та 1:0 – на виїзді.

Натомість Шахтар вперше мав можливість протистояти голландському колективу в ЛЧ 2017/18. Тоді "гірники" розібралися із суперником на Де Куйп (2:1) і 3:1 – у Харкові.

Також із роттердамцями кілька разів зустрічалась луганська Зоря. Найбільш пам’ятною дуеллю можна вважати кваліфікаційний матч Ліги Європи 2014/15, коли підопічні Юрія Вернидуба у драматичній дуелі поступилися – 3:4 (а Маліновський вперше здивував світ своїми фірмовими гарматними ударами).

Згодом луганці мали можливість помститися кривднику в груповому етапі ЛЄ 2017/18, проте підкорити роттердамську фортецю "мужикам" тоді не судилося – домашня нічия 1:1 та поразка на виїзді 0:1.

Молодь "червоно-білих" дає результат

Фейєнорд після 22 турів посідає "чисту" першу позицію в турнірній таблиці Ередивізі, де точиться дуже запекла боротьба. До стадії 1/8 фіналу Ліги Європи потрапив напряму, курйозно посівши восени перше місце у своїй групі. Склад у Фейєнорда доволі молодий – середній вік команди лише 23,5 роки. Тренує їх 44-річний Арне Слот. У 2019 році він розпочав тренерську кар’єру, очоливши АЗ Алкмар, а вже через два роки зійшов на тренерський місток у Роттердамі.

Захисній ланці Шахтаря буде несолодко, адже у роттердамців доволі грізна лінія атаки. Підопічні Слота забивали у кожному своєму матчі, починаючи зі серпня 2022 року. Останній, хто зміг втримати свої ворота "сухими", став Херенвен, розписавши з "Гордістю Півдня" нічию 0:0.

Бомбардирську першість у команді втримує бразильський нападник Данілу, який у цьому сезоні встиг відзначитися за Фейєнорд 11 разів. Другим у списку бомбардирів фігурує капітан та найдорожчий гравець команди – турецький півзахисник Оркун Кокджу. На його рахунку 10 голів, а Transfermarkt оцінює 22-річного таланта в 27 мільйонів євро.

До слова, сукупно вартість складу Фейє становить майже 150 мільйонів євровалюти (Шахтар коштує лише 78,9 млн). На полі голландці звично розташовуються за стандартною схемою 4-3-3 та полюбляють грати другим номером.

Фейєнорд пише історію

Підопічні Арне Слота увійшли в новітню історію світового футболу. Минулого сезону вони зіграли у першому фіналі Ліги конференцій УЄФА. На заваді міжнародному трофею стала Рома "особливого" Жозе Моурінью. А ще Фейєнорд, вже у поточній кампанії Ліги Європи, встиг відзначитись унікальним показником: за результатами шести турів групового етапу кожна команда квартету F набрала по 8 залікових балів. Таким чином переможців довелось визначати за додатковими показниками, які виявились найкращими саме в "червоно-білих".

фейєнорд

Варто відзначити, що Фейєнорд став справжнім другом для України, адже взяв участь у волонтерській ініціативі European Football Powers Up Ukraine, яку, до слова, організував Шахтар. Голландці долучились до збору коштів, на які згодом придбали партію генераторів для підтримання роботи Shelter Centre на Арені Львів, а також для організації пунктів підтримки українців по всій країні.

Проте, незважаючи на дружні стосунки, підопічні Ігора Йовічевіча не будуть шкодувати свого суперника. "Гірники" проводять потужний єврокубковий сезон і не збираються зупинятися на досягнутому.

Даніїл Гузь, спеціально для Спорт 24

Шахтар драматично переграв Ренн у серії пенальті – героїчний Трубін зберіг єврокубки для всієї України