Назар Фірман є віце-президентом Львівської обласної федерації шахів, яка намагалася потужно тиснути на ФІДЕ, аби та не допускала представників держав-терористів до міжнародних змагань.

Попри це, Міжнародна шахова федерація, якою керує людина кремля Аркадій Дворкович, дозволила росіянам і білорусам грати з рештою світу. Щоправда, вони виступатимуть під прапором ФІДЕ.

– Поясніть, будь ласка, чому таке рішення – це зрада, а не перемога. Все ж шахісти наче й не представлятимуть росію і білорусь.

Якщо ґвалтівника, вбивцю перестати називати ґвалтівником і вбивцею – він перестане бути таким? Ця процедура, про перехід у ФІДЕ, ще більше спростилися. Достатньо написати електронного листа.

Умовно, ти наприклад шахіст-любитель і разом з цим військовослужбовець. Приїхав в Україну, повбивав, поґвалтував і поїхав через місяць на турнір в шахи грати. І там сидить навпроти шахіст з України, в якого такі як ти вбили батька чи зґвалтували дружину. От вони мають партію в шахи грати. Це справедливо? Морально?

Нема ніякої процедури для шахістів з рф. Вони навіть не підписують жодного офіційного документу про засудження дій своєї влади, війни. Їм достатньо заявити про те, що грати в шахи хочуть.

– Зараз поведінка Дворковича нагадує гру в "Мафію" – він намагається корчити зі себе незалежну фігуру. Старається імітувати баланс – наприклад, остаточно не допустили Карякіна до Турніру претендентів…

– Ну Карякін, як і Дворкович – це окрема група шахового світу. Один закликав знищувати українців і захопити всю Україну – це про Карякіна. Він наговорив на кримінальний злочин. Інший, Дворкович, приймав безпосередню участь у вторгненні в Україну у 2014 році та анексії Криму, як віце-прем'єр уряду рф. Це теж кримінальний міжнародний злочин. Вони мають бути відповідно покарані. А покарання за такі діяння – ну явно не піврічні санкції, як у випадку з Карякіним.

– Ті, хто кажуть не викидати росіян з турнірів, найчастіше згадують, що Непомнящий, Дубов і багато інших гросмейстерів з рф виступили проти війни.

– Я досі не розумію, як можна відбілювати того ж Дубова чи Непомнящого. Навіть якщо вони пацифісти і мовчуни. Бо війна триває, люди надалі гинуть. А вони собі роз’їжджають і грають в шахи. Потім повертаються у рф, там витрачають зароблені кошти і тим, як мінімум тим, напряму фінансують вбивства українців. Вони просто не хочуть втратити свої доходи від росії, яка чітко через шаховий спорт намагається очищувати свою репутацію.

Є десятки шахістів, які покинули свої країни-агресори і виступають активно в соцмережах проти своєї влади і війни. Цим людям можна віддати належне і знайти шлях для того, щоб вони займалися своєю професією.

– Ваше бачення і прогноз: коли і як знесуть цю злочинну верхівку ФІДЕ? Чи отримають Дворкович і Ко справедливий вирок?

– Я не зовсім впевнений, що знесуть. Бо навіть наші шахісти-професіонали, на жаль, як великі діти поводяться. Через міжусобні чвари та непорозуміння не можуть виступити єдиним фронтом у боротьбі з впливом рф на світові шахи. Часом їм важливіші дружні стосунки, ніж патріотична позиція. Мені здається, що треба забути усі непорозуміння, коли мова йде про цілісність твоєї домівки та держави.

Дуже слабко в інформаційному полі діє ФШУ. На мою, думку давно в онлайн-форматі можна було зібрати президентів чи заступників регіональних федерацій за круглим ЗУМ-столом, а також зібрати усіх збірників і тренерів, відомих провідних гросмейстерів. І виступити одним фронтом. Я, наприклад, досі не знаю позиції деяких членкинь збірної, багатьох президентів регіональних шахових федерацій стосовно усіх болючих питань для шахістів України. А саме, чи мають право грати російські шахісти в офіційних змаганнях, бодай до кінця війни? Чи може досі залишатись президентом ФІДЕ Дворкович і інші чиновники з рф?

– Коли Україна переможе, Дворкович миттєво "перевзується"?

– Та він вже "перевзувся": балотується на новий термін і в його команді начебто немає росіян. Але то все типова для них гра. Прикриваються за гроші іншими (ну, типу, зеленими чоловіками), а насправді все чітко за планом. Вони знають, для чого їм ця ФІДЕ. Будуть санкції для росіян все більші, а тут через ФІДЕ є можливість їздити президенту у будь-яку країну і вирішувати будь-які питання під прикриттям організації шахової події.

Багато шахістів та федерацій світових ведуться на гроші. Відомий навіть механізм "виборів". Кожна країна має один голос. А є країни, де шахів взагалі немає. То от раз на 5 років приїжджає президент такої країни на вибори ФІДЕ, отримує свої 10 тисяч доларів, і голосує за кого треба.

Якщо не збити зараз Дворковича – то він виграє. Але, крім Дворковича, у рф нема сильних кандидатур, тому важливо його збити. Тоді є можливість вибрати нормального президента ФІДЕ. І, що найважливіше, змінити правила гри. Наразі проти Дворковича ніхто прямо не виступає, бо всі розуміють, що ФІДЕ – це фактично приватна компанія. На неї не має впливу навіть МОК. Тому, якщо виграє Дворкович, то ймовірно за виступи проти нього каратимуть.

Це також є причиною, чому багато українських шахістів відкрито не виступають проти нього. Якби наша федерація була суб'єктом, то поставила б у такі ж самі умови наших спортсменів, як і ФІДЕ. Дала зрозуміти, що не про своє хороше майбутнє зараз треба думати, а про цілісність держави.

Інші інтерв'ю Спорт 24

"Мій друг вже понад місяць не виходить на зв’язок із Маріуполя": 16-річний українець переписує історію снукеру і має прізвисько "Динамо"

"У нас зараз зразкова країна": легенда українського хокею переміг важку хворобу і працює водієм швидкої

"Температура зросла до 41 градуса, я втрачав свідомість": лідер українського скелетону – про Пекін-2022 і розбитий ніс