Красномовне мовчання сестер Музичук

Після жахливих кривавих злочинів, які рашисти творили в Бучі, Львівська обласна шахова федерація написала відкритого листа президенту Федерації шахів України з вимогою тиснути на керівників міжнародних шахів – росіян і білорусів треба викинути з міжнародних змагань, поки йде війна. У відкритому листі немає підписів елітних українських шахісток, львів’янок сестер Анни і Марії Музичук.

– Ви, як віце-президент ЛОШФ, розумієте, чому сестри не підписали листа?

– Глибоко розчарований позицією сестер. Не підписали жодного відкритого листа. Ні від ФШУ, ні від провідних шахістів України. А тепер не підписали відкритого листа від Львівської обласної шахової федерації. Не можу підібрати слів.

– Як сестри Музичук аргументували таке рішення?

– Схоже, вони вважають, що спорт поза політикою і президент ФІДЕ росіянин Аркадій Дворкович та шахісти з країн-агресорів не повинні нести відповідальності за ту війну і те кровопролиття, які відбуваться в Україні. Але немає зараз сірих та білих тонів, війна встановлює чіткі кольори – чорне та біле! Сьогодні така позиція неприпустима. Боротьба має відбуватися на всіх фронтах, ми повинні позбутися впливу країни-терориста на шахову спільноту світову.

– Ще хтось відмовився підписувати листа?

– Ні, лише вони. Аналогічного листа на початку вторгнення підписали ледь не усі провідні шахісти, окрім сестер знову ж таки. Тоді вони вважали, що не всі шахісти з Росії винні. Є такі, які засуджують війну і не повинні страждати. Особисто я вважаю категорично: винні усі – тому що пряма війна проти українців триває з 2014 року, а нищення нашої нації – протягом століть.

Шахісти, про яких йде мова, яких захищають сестри, отримували криваві гроші та відзнаки особисто з рук путіна. Вони мали можливість змінити громадянство, мали можливість змінити шахову федерацію, але меркантильний особистий інтерес брав гору. Це призвело до ще страшніших жертв. Хоча краплю поваги до них маю.

"Гадьониш малий"

– А як вам "рокіровка" Сергія Карякіна, який у 2009 році змінив українське громадянство на російське, і тепер ледь не першим зі спортсменів публічно підтримав путіна, підтримав війну?

– Я геть не здивувався. Те, що він наглий і хамовитий шахіст, я знав давно. Якось в далекому минулому він намагався купити партію в мене та в інших шахістів. Це робилось для того, щоб він став наймолодшим гросмейстером у світі. Я відмовив і інший шахіст Олександр Арещенко теж – вони тоді були вихованцями однієї краматорської, відомої у всьому світі, школи. Так 12-річний "гадьониш малий" Олександру заявив: "Ну, якщо виграєш у мене, то "перемалюють результат", бо я наймолодший гросмейтер буду, а ти – рядовий".

Він і його сім’я просто використовували все, що можна, в Україні. Самі з Криму. Переїхали на чудові умови в Краматорськ. Там з нього зробили сильного шахіста та наймолодшого гросмейстера в історії – тоді ця шахова школа мала спонсорів і чудово працювала. Безперечно, він був талановитий, але в нього вкладали. Отримав квартиру там, потім став збірником, переїхав у Київ. Там йому створили умови, дали квартиру. Але тільки-но виникли проблеми у Федерації шахів України і йому запропонували більші гроші – зрадив Україну і переїхав в Росію. Уже будучи у топі світових шахів. Фактично – вихований як супершахіст він був в Україні!

– Він ще заявив нещодавно, що не вважає себе зрадником...

– Він у 2014 році підтримав анексію Криму. І був одним з рупорів кремля. Типовий пристосуванець! Усе робить за "бабки". Він хоч чорту лисому служитиме, головне, щоб "насипали". Моральний виродок!

– "Гдє ви билі 8 лєт" і таке інше – видно, що лист путіну він не писав, а просто підписав. Всі ті самі кліше, що й в інших спічах путінських підлиз. Чому Карякін на таке погодився?

– Гадаю, він з дитинства лише шахами займався, але треба трохи вчитися, розширювати кругозір. Тому в шахах він виріс суперталановитим і потужним гравцем (у 2016 році Карякін грав за Шахову корону з Магнусом Карлсеном, але програв – прим.). Це як в приказці: "десь Бог дає, десь забирає".

– Про Карякіна кажуть, що в нього немає стержня, характеру…

– Не бачу сенсу його захищати, що то через страх чи ще щось. У 2014 році не було ще так страшно в Росії висловлювати негативну думку про Крим, або промовчати, а він служив за бабки.

– А коментатор "всія русі" Шипов – то інша історія?

– Так. Шипов – розумний ідейний прибічник путіна і "вєлікой імпєрії". Хоча, звісно, це все робиться зокрема й за гроші.

– Він же незмінний коментатор всіх російських, газпромівських турнірів…

– Саме так. Він неодноразово про Україну висловлювався, як про "недодержаву" і т.д. Там все чітко в нього – як по темниках Скабєєвої. Імперська машина використовує усі види спорту, як машину пропаганди. Це ще з радянського союзу.

– Шипов – жертва пропаганди чи радше просто типовий "рускій"?

– Типовий москаль, рашист, які нас зневажають і за людей не вважають, в принципі. Як і багато інших національностей всередині росії та держав ззовні.

– Шахи для кремля – геть не поза політикою?

– Ставка на шахи висока. ФІДЕ фактично окупована і діє в інтересах росії, хоча намагаються завуалювати той вплив. Віце-президент ФІДЕ з Ізраїлю Еміль Сутовський активно відпрацьовує криваві гроші. Мене і багато інших повидаляв з друзів, щоб не чути позицію українських шахістів. Аркадій Дворкович – президент ФІДЕ з росії. В уряді Мєдвєдєва був міністром. Мєдвєдєв чітко висловився, що з нами треба зробити, а цей чувак – з його команди. Крім того Дворкович входить напряму у санкційний список США найближчого оточення путіна.

Дворкович у 2014 році активно підтримував дії росії стосовно України, зараз намагається дистанціюватися, але не виступив проти. Бо росія потрохи може втратити вплив через ФІДЕ, через 4 місяці вибори президента. Усі шахісти в Україні – і ФШУ, і ЛОШФ – докладають усіх зусиль, аби скинути цей проросійський апарат.

"Хароші рускі"

– Зважаючи на все це, вас здивувала чітка позиція топ-гравців з росії (Грищук, Непомнящий, Дубов), які закликали путіна припинити війну?

– Як можна нормально ставитись до таких людей. Вони не повинні мати можливості принаймі грати в шахи, ніби нічого не сталося. Ще з 2014 року, ще після Алеппо, Грузії, Чечні. А тим паче зараз, їхня терористична країна топить світ у крові, а вони не винні, спорт поза політикою? Так бути не має!

– У тому числі й Непомнящий, Дубов?

– Є шахісти, які принаймні виступають проти: Дубов та Костенюк, інші. Але вони роками закривали очі на дії своєї держави, отримували криваві гонорари та премії і нагороди з рук путіна, тому, як на мене, усі винні. Нехай виїжджають і змінюють федерацію – це би стало кроком до амністії для них. А так, вони теж елемент кривавої машини.

Але, на жаль, є гірша ситуація серед російських елітних шахістів. Наприклад, мені прикро, але Катерина Лагно, вихованка Львівської шахової школи, донька мого тренера, яка проживає зараз у Росії та є одним із лідерів шахової збірної – не засудила війну. Не розумію, що коїться з людьми там. У тому числі з 7 мільйонами етнічних українців, які проживають в росії і хочуть, щоб нас повбивали.

Інші інтерв'ю Спорт 24

"У нас зараз зразкова країна": легенда українського хокею переміг важку хворобу і працює водієм швидкої

"Температура зросла до 41 градуса, я втрачав свідомість": лідер українського скелетону – про Пекін-2022 і розбитий ніс

"Наші спортсмени з автоматом, у бомбосховищах або загинули. Хіба спорт поза політикою?": він домігся кари для окупантів