Кілька років тому поєдинок між Ломаченком і Камбососом обіцяв бути ще грандіознішим. Наприкінці 2021-го Джордж завоював три титули завдяки непередбачуваній перемозі у бою з Теофімо Лопесом. Втім володіння пасками у 135-фунтовому дивізіоні ще не робило його королем. Камбосос чудово розумів, що для сходження на трон йому потрібен був ще один скальп Василя Ломаченка.

Легких шляхів австралієць не шукав й таки дав шанс українцю повернутися у чемпіонську гру. За вікном була весна буремного 2022 року. Росія розв’язала широкомасштабну війну й чинила звірства на окупованих територіях. Лома вирішив залишитися в Україні. Замість нього у Мельбурн полетів Девін Хейні. Тоді американець мав один пояс чемпіона світу за версією WBC, а додому повернувся вже в статусі абсолюта з усіма чотирма титулами.

Відтоді Хейні встиг вдруге розчавити австралійця в реванші, побити українця і перебратися у важчий дивізіон, попутно звільнивши титули. За один з них, пояс IBF, зранку 12-го травня битимуться Камбосос та Ломаченко. Їхній поєдинок розпочнеться орієнтовно о 7:00 за Києвом. В Україні бій можна подивитися безплатно на YouTube-каналі Top Rank Boxing.

Аномалія Камбососа, боксерська спадщина і російські кілери для Ломаченка

Австралієць зі спартанським корінням увірвався в еліту боксу саме завдяки бою проти Тео Лопеса, у якому став автором просто таки казкового апсету. Ця перемога досі є апогеєм в кар’єрі Камбососа, саме вона відкрила його для усього світу й досі приносить великі гонорари та іменитих суперників.

До поєдинку з Теофімо австралієць залишався маловідомим середняком. Тривалий час був спаринг-партнером легендарного Менні Пак’яо. У 2019-му та 2020-му побив двох екс-чемпіонів Міккі Бея та Лі Селбі. Власне, це й усі заслуги.

Як Тео Лопес зміг програти досить обмеженому в техніці Джорджу після звитяги над самим Ломаченком – велика загадка. Цю єдину наразі поразку в кар’єрі Теофімо так і не закрив. Водночас Камбосос не зміг живитися нею вічно. Два болючих фіаско Девіну Хейні знову скинули спартанця з Олімпу.

Джордж повернувся у ринг не надто видовищною перемогою над Максі Х’юзом, а далі з’явився ще один шанс влаштувати мегафайт з Ломаченком. Для підготовки Камбосос найняв росіян – тренера Антона Кадушина та спаринг-партнер Артура Субханкулова. Ці “кілери”, як їх називає австралієць, мали б допомогти йому призвичаїтися до стилю Ломаченка.

“Матриця” так і не повернув чемпіонські титули, розгубив колишню могутність, але його ім’я у легкій вазі досі відоме. Камбосос вірить, що перемога над Ломою впише його ім’я у Міжнародну залу боксерської слави. Тоді як поразка навіки повісить на шию спартанця ярлик героя одного бою.

Ломаченко і прокляття чотирьох титулів

Українець вже не вперше повертатиметься у ринг після змарнованого шансу стати абсолютним чемпіоном. Лома двічі був за крок до цілі й двічі прикро програв, але відмовляється це визнавати. Якщо пропустити невдачу з Тео Лопесом, то у бою проти Девіна Хейні хтось міг побачити перемогу Василя, якщо цього хотів.

Лише лінивий напередодні цього бою не говорив про старіння Ломи, він і сам почав на це скаржитися. 36 років – це поважний вік для легковаговика. Нехай він провів лише 20 боїв у профі, та в любителях Василь набив один з найдивовижніших рекордів – 396 перемог і 1 поразка. З одного боку це – досвід, з іншого – травми та значний “пробіг”.

За останні два роки він провів два поєдинки, усі в “економному режимі”. Подекуди намагається перебоксувати суперника в кілька ударів, аби поберегти сили. На повну потужність вмикається ближче до чемпіонських раундів, однак і там може віддати трихвилинку.

Та не все так безнадійно. Бій з Хейні – це підтвердження, що Ломаченка зарано відправляють на пенсію. Тепер у протилежному для українця куті стоятиме не технічний юний і мегаталановитий абсолют, а 30-річний Камбосос. Ще кілька років тому ці бійці могли б визначити короля 135-фунтового дивізіону. Зараз обидва боротимуться за можливість повернутися у чемпіонську гру.

Боб Арум очікує на перемогу українця. Якщо все піде за планом, восени Ломаченко поб’ється з Шакуром Стівенсоном – володарем титулу WBC. На горизонті вкотре з’явиться шанс зібрати усі пояси. Втім якщо австралієць знову стане автором гучного апсету, Василь може вже не дочекатися ще одного титульного шансу. На роль гейткіпера він, вочевидь, не погодиться.