У 1996-му Україна отримала власну Конституцію (попередні 5 років незалежності послуговувалася зведеннями законів СРСР). На зміну купонокарбованцям, які були мрією фальшивомонетників, прийшла власна українська валюта – гривня. До слова, одразу після грошової реформи курс долара становив 1 гривню 70 копійок.

А ще того року 17-річна українка з Донецька змусила стоячи аплодувати 45 тисяч глядачів у Атланті, серед яких був президент США Білл Клінтон. Мова про славетну спортивну гімнастку Лілію Подкопаєву, яка завоювала два золота на Олімпіаді-1996 – у вільних вправах та в абсолютному заліку.

На той час у активі юної Подкопаєвої було два титули чемпіонки світу і три срібла світової першості. Однак вже наступного року після Олімпіади Лілії довелося піти з великого спорту. На тренуванні вона впала з колоди і зламала два ребра. Після цієї травми вже не повернулася у спортивну гімнастику. Щоправда, завжди активно займалася фізичною активністю, щоб тримати себе у фантастичній формі.

Шукаючи себе після відходу зі спортивної гімнастики, олімпійська чемпіонка подалася у бізнес. "Коли тобі важко, спокуса "втекти від проблем" з пляшкою чи ще чимось подібним завжди поруч. Мені було дуже погано, розривало душу, але я знайшла інший вихід: ідею, яка захопила повністю – випуск лінії спортивного одягу. Однак це було в Америці, а незабаром я остаточно зрозуміла, що не зможу там жити. Мені там просто важко – не вистачає спілкування і рідної атмосфери. Злам настав, коли я вирішила з'їздити додому. Щойно побачила Донецьк, відразу зрозуміла, що в США вже повернутися не зможу", – розповідала Подкопаєва у 2006-му виданню "Україна молода".

За іронією долі, згодом Лілія таки повернеться у США і житиме на дві країни. А от в рідний Донецьк не зможе їздити, бо його у 2014-му окупує росія. Але це відбудеться пізніше.

Після завершення спортивної кар'єри Подкопаєва залишилася дуже публічною людиною. Брала участь у численних розважальних шоу. До прикладу, у 2006-му у парі зі Сергієм Костецьким перемогла у другому сезоні "Танців з зірками". А у 2008-му з цим партнером взяла участь у танцювальному Євробаченні – там українці здобули бронзу.

У 2004-му зіркова гімнастка вийшла заміж за українського бізнесмена Тимофія Нагорного. У шлюбі народила доньку Кароліну та всиновила сина Вадима.

"Я довго не могла завагітніти, і тільки коли зважилася на усиновлення, дізналася, що сама вагітна. У той момент друзі справді запитували, мовляв, може, вже не варто всиновлювати, якщо скоро повинна народитися дівчинка. Але ні, ніяких сумнівів у мене вже не було. Адже це не ми вирішуємо, рішення ухвалюють за нас нагорі", – зізнавалася зірка в інтерв'ю для Tabloid.

Але через кілька років шлюб розпався. Ініціатором, за словами чоловіка, була саме Лілія. "Так сталося, що останній рік мій стан здоров‘я все погіршувався. У нас з‘явилися фінансові проблеми, ще й криза та. А ще ми взяли великі кредити...

Лілю це дуже обтяжувало, і я не міг забезпечити сім‘ю фінансово, став слабким. Тому, гадаю, я перестав відповідати тій величі, яку вона звикла бачити у мені: сильного, впевненого у собі, наполегливого, успішного, багатого, і, так би мовити, знаменитого", – жалівся ображений чоловік на сторінках Tabloid. А от Подкопаєва воліла не обговорювати причини розлучення публічно.

До слова, у 2018-му Нагорного заарештували та інкримінували держзраду. Згодом чоловік зізнався, що його таки завербували у Москві. Він мав створити політичну партію для просування інтересів кремля на території нашої держави.

Через кілька років Подкопаєва вийшла заміж вдруге – за бізнесмена Віктора Костирка. Цього разу максимально старалася не афішувати їхні стосунки. "У шлюбі з Тимофієм дуже багато було розказано і винесено на суд публіки, хоча нам самим, пам'ятаю, це здавалося нормальним. Тільки з роками я зрозуміла, що особисте життя не просто так називається особистим – воно дійсно не повинне бути у всіх на виду.

Крім того, Віктор любить повторювати, що зірка в сім'ї одна, тобто я, і що він не бачить сенсу доводити всім, що ми щасливі", – зазначала гімнастка.

Але і цей союз розвалився. А у 2019-му Подкопаєва побралася знову – її обранцем став бізнесмен Ігор Дубінський, родом з Києва. На той час він уже 25 років проживав у Атланті, де, нагадаємо, у 1996-му Лілія стала олімпійською чемпіонкою. Тож зірка, яка колись казала, що не зможе жити в Америці, таки повернулася туди. Із третім чоловіком народила доньку Евеліну.

Після початку повномасштабного вторгнення росії Подкопаєва надсилає гуманітарну допомогу на Батьківщину, виходить на мирні акції у США та бореться за те, щоб представників держави-терористки не повертали на міжнародну арену.

"Коли потягом приїхала до Києва та побачила людей, життя в яких продовжується, це мене надихнуло. Але потім, коли почула повітряну тривогу та вибухи, все змінилося за одну хвилину. Стає моторошно. Ніби падаєш у безодню і не можеш себе спинити…", – описувала Лілія в ефірі 1+1 свої відчуття під час поїздок в Україну.

Колись найкращою подругою олімпійської гордості України була її кума Ані Лорак. Але після того, як співачка зрадила Україну і втекла на росію, Подкопаєва не хоче мати з нею нічого спільного.

"Знаєш, я нічого їй не писала. Іноді мовчання може бути дуже гучним. Ні Ані Лорак, ні її представник не зробили жодної заяви. Тому ми робимо висновки: вона зробила те, що хотіла зробити. На жаль. Я дуже чекала, тому що значення має кожен голос. Щодня помирають діти. Ми не можемо цього дозволити. Я завжди намагалася виправдати людину, але зараз немає ніяких виправдань.

Я дуже довго чекала, і для мене ця тема дуже хвора. Ми довгі роки дружили. Це людина (Ані Лорак, – ред.), на честь якої я назвала свою старшу дочку", – сказала Подкопаєва в інтерв'ю для Слави Дьоміна.

У 2021-му Подкопаєва потрапила у химерний скандал. У Києві водій на автомобілі Mercedes переїхав виводок каченят, які переходили дорогу. Двоє пташенят загинули. Водієві сигналили, але він не відреагував і поїхав далі. У пресі з'явився номерний знак автомобіля АА 9669СС – його пов'язали з олімпійською чемпіонкою.

Подкопаєву ці звинувачення обурили. Вона підтвердила, що номерний знак належить їй, але їздить вона на Лексусі, а не Мерседесі. Та й на час інциденту перебувала у США.

"Номерний знак дійсно належить мені і зареєстрований на автомобіль Lexus. Ні я, ні члени моєї сім'ї стосунку до цього інциденту не мають. Зараз я і всі члени моєї сім'ї перебуваємо у США, де мої діти закінчують навчальний рік. У день інциденту я перебувала в тренувальному гімнастичному таборі штату Теннессі", – написала спортсменка у соцмережах.

Зараз Подкопаєва мешкає у Штатах з родиною і продовжує допомагати Україні гуманітаркою та інформаційно.

Більше чтива від Марічки Кулачковської

Лісогор: в'язниця в Ліберії, звинувачення у викраденні та "втеча" з СРСР – як зараз живе 7-разовий чемпіон світу

Продав чемпіонські персні НБА заради України: як живе найуспішніший баскетболіст у нашій історії

Доводив до шаленства Агассі і не спокусився на московські срібняки – як живе найуспішніший тенісист в історії України