Раніше ФІФА просили дискваліфікувати збірну Ірану на знак протесту проти грубого порушення прав людей у цій країні. Йдеться, зокрема, про вбивство поліціянтами дівчини Махсі Аміні через те, що вона неправильно носила хіджаб. Та про жорстоке придушення повстання іранського народу, яке спалахнуло через цей інцидент. Виключити збірну просили навіть самі футболісти.

Також на адресу ФІФА лунало багато критики через обрання місця проведення Мундіалю – Катар. Країну, де обмежують права людей нетрадиційної сексуальної орієнтації та утискають трудових мігрантів.

Однак президент організації Джанні Інфантіно і генсек Фатма Самура чітко окреслили, що "їхня хата скраю". Вони розіслали листа 32 країнам-учасниця Мундіалю з набором цинічних затертих фраз у стилі "спорт поза політикою".

"Будь ласка, давайте зараз зосередимося на футболі. Ми знаємо, що наш спорт не живе у вакуумі, і усвідомлюємо, що в усьому світі є багато проблем і труднощів політичного характеру. Але, будь ласка, не дозволяйте втягувати футбол у всі наявні ідеологічні чи політичні протистояння.

У Катарі будуть раді бачити всіх, незалежно від походження, релігії, статі, сексуальної орієнтації чи громадянства. ФІФА намагається поважати всі думки та переконання, не роздаючи моральних уроків решті світу. Однією з найбільших переваг світу є саме його розмаїття, яке потрібно поважати. Жоден народ, культура чи нація не є вищими за будь-які інші", – йдеться у листі, який оприлюднило видання Sky Sports.

Нагадаємо, чемпіонат світу розпочнеться вже 20 листопада і триватиме до 18 грудня.